Η Κινητή Ιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό, συναντά τους άστεγους στους δρόμους της πόλης. Τα ραντεβού είναι προκαθορισμένα. Τρεις φορές ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 100 άστεγοι εξετάστηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου

Epilogestv

Epilogestv

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό, συναντά τους άστεγους στους δρόμους της πόλης. Τα ραντεβού είναι προκαθορισμένα. Τρεις φορές την εβδομάδα. Στόχος είναι να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια στην ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που διαβιεί σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

Με κρεμασμένο το στηθοσκόπιο και φορώντας τη λευκή ποδιά, οι εθελοντές γιατροί προσεγγίζουν τους άστεγους προκειμένου να διενεργήσουν ενδελεχή έλεγχο και να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν παθολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα ή κάποιου είδους εξάρτηση. Αμέσως μετά φροντίζουν ώστε να τους δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεράσουν δερματικές και άλλου είδους ασθένειες.

Τα σημεία -σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης- στα οποία βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι είναι ήδη χαρτογραφημένα και η Κινητή Ιατρική Μονάδα ξέρει πού θα τους συναντήσει. Το εξοπλισμένο βανάκι κινείται από το κέντρο της πόλης έως τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και προς τα δυτικά, στους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Δωρεάν εξέταση αστέγων στη Θεσσαλονίκη

Η δράση για την εξέταση των αστέγων ξεκίνησε πιλοτικά το 2021 με μία επίσκεψη την εβδομάδα, ενώ γρήγορα οι μέρες αυξήθηκαν σε τρεις με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια υπολογίζεται πως εξετάστηκαν περίπου 110 – 130 άτομα, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο συντονιστής του Γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Ρούσος. Σε κάποιες περιπτώσεις ένας άστεγος μπορεί να εξετάστηκε έξι – εφτά φορές αναλόγως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και σε άλλες μία – δύο.

«Μπορεί αρχικά οι άστεγοι να είναι επιφυλακτικοί, όμως το στηθοσκόπιο και η ποδιά του γιατρού λειτουργούν καταπραϋντικά. Ξέρουν πως εάν έχουν κάποιο δερματικό θέμα θα τους δοθεί η απαραίτητη αλοιφή ή εάν βήχουν ο γιατρός θα τους ακροαστεί και θα απαλύνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Ρούσος.

Το προφίλ των αστέγων

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων της Θεσσαλονίκης, περίπου το 70% – 80% είναι άνδρες, ηλικίας από 40 – 60 ετών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τις κοντινές γύρω περιοχές.

Ένα μικρότερο ποσοστό είναι αλλοδαποί που ζουν εδώ και 20 – 25 χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν στο δρόμο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις προσφύγων, όπως για παράδειγμα άστεγοι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν.

Θεσσαλονίκη: 70 – 80 ευάλωτοι πολίτες καθημερινά στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο

Πέρα από την Κινητή Ιατρική Μονάδα, οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν και το Κοινωνικό Πολυϊατρείο από το 2001. Από τότε, όλα αυτά τα χρόνια, παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.

Advertisement
MEGA

Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων, εξυπηρετώντας καθημερινά 70 – 80 άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μακροχρόνια ανεργία, έλλειψη εισοδήματος, αστεγία, ενώ ως ωφελούμενοι εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι, μητέρες και παιδιά, ΡΟΜΑ, αλλοδαποί με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, γιατροί από Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ώστε να εξετάσουν τους ασθενείς και να τους παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία.

Τον Οκτώβριο ανοίγει νέος χώρος στην οδό Λαγκαδά

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτουν και νέο χώρο, στην οδό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επεκταθούν οι υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε μέρος σε κτίριο με σκοπό να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Αυτό το διάστημα, ο νέος χώρος βρίσκεται στη διαδικασία της ανακαίνισης και εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video