Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι εξαιτίας της ανομβρίας- “Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων”
Date:
Δεν μπορούν να σπείρουν τα χωράφια τους- «Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων» – Θαλασσινό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα Επανομής και Αγγελοχωρίου έδιωξε αγρότες από τα χωράφια τους
Με την ανομβρία να έχει χτυπήσει κόκκινο, τα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες εξαιτίας του φαινομένου είναι τεράστια ενώ αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση οι ποσότητες των αγαθών θα είναι τραγικά λίγες και οι τιμές αυτών θα εκτοξευθούν εξαιτίας και των εισαγωγών που θα αναγκαστεί η χώρα να κάνει για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των πολιτών.
Ο Κοσμάς Στεφανίδης, αγρότης στον κάμπο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθημερινά παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δελτία ελπίζοντας ότι σύντομα θα βρέξει προκειμένου να αρχίσει την σπορά των σιτηρών και άλλων ξηρικών καλλιεργειών. Χωρίς σταγόνα βροχής μετά από τόσους μήνες η σπορά για τους αγρότες αποτελεί ένα τεράστιο έξοδο χωρίς αποτέλεσμα.
«Θα πάμε να σπείρουμε αλλά αμέσως πρέπει να βρέξει. Αν πάμε τώρα να σπείρουμε θα είναι σαν να πετάμε τους σπόρους στον αέρα. Δεν θα πιάσουν και θα έχουμε χάσει χρόνο και χρήμα. Κοιτάμε συνέχεια την πρόγνωση του καιρού και περιμένουμε πότε θα είναι ημέρες με βροχή για να πάμε να σπείρουμε» είπε χαρακτηριστικά στο thestival.gr.
Η παρατεταμένη ανομβρία επηρεάζει σημαντικά όλες τις καλλιέργειες. Στα κηπευτικά και ειδικά στα χειμερινά όπως ανέφερε ο κ. Στεφανίδης -που επίσης χρειάζονται νερό- εξαιτίας της ανομβρίας οι αγρότες αναγκάζονται να τα ποτίζουν τακτικά αυξάνοντας έτσι τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, και άρα και το κόστος καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές πώλησης στον τελικό παραλήπτη, δηλαδή στον καταναλωτή.
«Τα χειμερινά κηπευτικά που ήδη είναι στο χωράφι και μεγαλώνουν, όσο δεν βρέχει ποτίζουμε εμείς, όσο όμως ποτίζουμε πολλαπλασιάζεται το κόστος σε τεράστια νούμερα εξαιτίας της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι χειμερινές καλλιέργειες κηπευτικών θέλουν ένα με δύο ποτίσματα επειδή αυτήν την εποχή συνήθως βρέχει. Φέτος όμως με την ανομβρία ποτίζουμε εμείς συνέχεια και αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής και τις τιμές» είπε ο κ. Στεφανίδης.
Στράγγιξε από νερό ο κάμπος της Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Η παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής και αναμφίβολα πλέον είναι παράγωγο της κλιματικής κρίσης και επηρεάζει τόσο τις καλλιέργειες όσο και τον κτηνοτροφικό τομέα.
Όπως ανέφερε στο thestival.gr ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Μακρίδης η λειψυδρία χτυπά και τους κτηνοτρόφους που ψάχνουν να βρουν νερό για να το πάνε στα μαντριά τους ενώ τα ζώα ασθενούν εξαιτίας και της έλλειψης νερού.
«Η ανομβρία που περνάμε είναι πρωτοφανής Τη βιώνουμε βαθιά στο πετσί μας και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι με μαντριά που δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζωντανά, οι ασθένειες είναι σε έξαρση και δεν μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε. Στα φυτά η απόδοση τους έχει πέσει κατά 80% ενώ αντίστοιχη πτώση έχουμε και στα σιτηρά» είπε ο κ. Μακρίδης που πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη και να γίνουν μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα αφού οι λεκάνες του υδροφόρου ορίζοντα έχουν στερέψει επηρεάζοντας άμεσα τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφική αλυσίδα μας αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών που βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται καθημερινά.
Υφάλμυρο νερό σε χωράφια της Επανομής και του Αγγελοχωρίου
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως ανέφερε ο κ. Μακρίδης έχει ζητήσει τη δημιουργία μικρών φραγμάτων προκειμένου να αποθηκεύεται το νερό για τις καλλιέργειες και για την κτηνοτροφία καθώς όπως αποκάλυψε ο υδροφόρος ορίζοντας στον κάμπο της περιοχής έχει «στραγγίξει» ενώ ήδη «σε χωράφια της Επανομής και του Αγγελοχωρίου το νερό είναι υφάλμυρο εξαιτίας καθώς η θάλασσα έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα».
«Αγρότες των δυο αυτών περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους εξαιτίας του αλμυρού νερού αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Η Πολιτεία πρέπει μέσω της Περιφέρειας να προχωρήσει γρήγορα σε τέτοια έργα όπως τα μικρά φράγματα αλλιώς σύντομα θα γίνουμε μια χώρα χωρίς αγρότες. Ήδη ο αγροτικός κόσμος έχει συρρικνωθεί πανελλαδικά και από το 25% έφτασε στο 12% ενώ αν συνεχιστούν τα προβλήματα και η Πολιτεία συνεχίσει να κωφεύει και μην λύνει το ποσοστό των αγροτών θα φτάσει στο 3%» κατέληξε ο κ. Μακρίδης.