10.8 C
Serres

Θεσσαλονίκη: 20.000 υποψήφιοι για δουλειά στην Pfizer

Date:

Δύο χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας (CDI) της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.
ADVERTISING

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 200 ατόμων, σήμερα εργάζονται 420 άτομα υψηλής ειδίκευσης και μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός τους θα φτάσει τα 500 άτομα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των νέων επιστημόνων για να εργαστούν στο CDI της Pfizer είναι ότι η εταιρεία δέχτηκε μέχρι σήμερα 20.000 βιογραφικά. Τρεις στους τέσσερις υποψηφίους είχαν μεταπτυχιακό, το 87% όσων προσλήφθηκαν ήταν στον τομέα του STEM, ενώ περίπου το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση του κέντρου στην ελληνική οικονομία, κάθε μία θέση στο DCI συμβάλλει στη δημιουργία 2,3 θέσεων εργασίας. Έτσι μέχρι το 2030, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το όφελος θα είναι περί τις 8.100 έμμεσες θέσεις εργασίας και 3.600 θέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του CDI. Η συμβολή στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 486 εκατ. ευρω, το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από φόρους και εισφορές στα 169 εκατ. ευρω και η συνολική επίδραση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης στα 447 εκατ. ευρώ.

Θεσσαλονίκη: 20.000 υποψήφιοι για δουλειά στην Pfizer

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη

Τον απολογισμό της διετούς λειτουργίας του CDI έκανε ο επικεφαλής του κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι, ο οποίος σημείωσε ότι η Pfizer επενδύει στον ψηφιακό κόσμο ώστε να στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία για την επιτάχυνση της ανακάλυψη νέων φαρμάκων, τη βελτίωση της επικοινωνίας γιατρών και ασθενών μέσω εφαρμογών και την ανάπτυξη μοντέλων που προβλέπουν την πορεία εξέλιξης της νόσου. Για παράδειγμα για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορονοϊό 14.000 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 150 μονάδες «και μόνο μέσω του digital το συντονίσαμε όλο αυτό» εξήγησε ο κ. Γκαριμπόλντι.

Γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας; Ο βασικός λόγος ήταν τα «ταλέντα» που βρήκε η εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η ύπαρξη αξιόλογων πανεπιστημίων, καθώς και το δυναμικό ελληνικό οικοσύστημα των startups αλλά και η πολύ ισχυρή ψηφιακή πολιτική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση. Επιπλέον, βοήθησε και η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται ανάμεσα σε ανατολή και δύση και επιτρέπει την εξ αποστάσεως συνεργασία με διαφορετικά τμήματα της Pfizer σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Το Κέντρο εργάζεται πάνω σε 200 και πλέον σχέδια που αφορούν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εφαρμογών για τους ασθενείς.

Κοινή έρευνα με πανεπιστήμια

Θεσσαλονίκη: 20.000 υποψήφιοι για δουλειά στην Pfizer

Η σημασία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας δεν περιορίζεται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων, αλλά και στο ότι αναπτύχθηκαν συνέργειες με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες και startups, επ ωφέλεια και των δύο.

Μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με το πανεπιστήμιο Πατρών.





Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογή που απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιωάννη Κομπατσιάρη είναι μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους. Όπως είπε ο καθηγητής Νικόλαος Κονοφάος, «το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δυο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτηγτές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας. Είναι μια συνεργασία κλειδι για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα».

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, κυρίως για ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού. Με τη χρήση έξυπνων κινητών αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβαστικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος. Ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας σημείωσε ότι αυτή η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη , γιατί εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Άνοιγμα στην start up κοινότητα

Θεσσαλονίκη: 20.000 υποψήφιοι για δουλειά στην Pfizer

Εκτός από τις ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και Ινστιτούτων το CDI έκανε άνοιγμα και στην startup κοινότητα, μέσω ενός διαγωνισμού αλλά και ενός προγράμματος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Elevate Greece, και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών, νικήτρια ήταν η εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η συνεργασίας της εταιρείας με την Pfizer Hellas.

Για το πρόγραμμα επιτάχυνσης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 40 starups και τελικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες που δέχθηκαν συμβουλευτική (mentoring coaching) από στελέχη του CDI, με στόχο να εξελίξουν τις προτάσεις τους. «Eίναι σημαντική η συνεργασία με startups γιατί μέσω αυτής μπορούμε να να καταλάβουμε κι εμείς πως να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πώς να επισπεύσουμε την καινοτομία» σημείωσε ο κ. Γκαριμπόλντι.

Πηγή makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: 20.000 υποψήφιοι για δουλειά στην Pfizer

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Λίνα Μενδώνη: Αλκαζάρ, ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο αποδίδεται στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος...

Θεσσαλονίκη: Ειδικό σχέδιο για «καθαρή πόλη» την περίοδο των Χριστουγέννων από τον δήμο

Σε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο των Χριστουγέννων...

Θεσσαλονίκη: Ένα ολόκληρο «δάσος» από έλατα στήνεται στην πλατεία Αριστοτέλους

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σιγά σιγά σε εορταστικούς ρυθμούς με...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα