Θεσσαλονίκη: Αναχωρεί η πρώτη ελληνική αποστολή ζωοτροφών για Ουκρανούς πρόσφυγες με κατοικίδια
Date:
Πάνω από 11 τόνοι ζωοτροφές και υγειονομικό υλικό θα μεταφερθούν με φορτηγό από το Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα ώστε να μοιραστούν σε Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους έχοντας στην αγκαλιά ζώα συντροφιάς: σκύλους, γάτες και κουνέλια.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και για τον λόγο αυτό βρέθηκε, το μεσημέρι, στο Καλοχώρι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και αντιπρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Αθηνά Τραχήλη, παρουσία της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου.
Την πρώτη ελληνική αποστολή με τις ζωοτροφές και το υγειονομικό υλικό θα συνοδεύσει στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία η κ. Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Χαρλαμπάκης, καθώς εκεί έχει στηθεί ένα πρόχειρο κτηνιατρικό κέντρο για την υποδοχή των προσφύγων με κατοικίδια.
«Στεκόμαστε δίπλα στους Ουκρανούς πρόσφυγες και σήμερα στηρίζουμε όσους εγκατέλειψαν τη γη τους, παίρνοντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους και τα ζώα τους. Στέλνουμε πάνω από 11 τόνους ζωοτροφών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, με την ευγενική χορηγία δύο εταιρειών, στα σύνορα με Πολωνία. Από δική μας πλευρά είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης σε όσους υποφέρουν. Και ελπίζουμε αυτό το μαρτύριο να τερματιστεί γρήγορα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Η κ. Τραχήλη, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως «οι Ουκρανοί είναι άνθρωποι που αγαπούν τα κατοικίδιά τους και βλέπουμε ότι ακόμη και μέσα στα καταφύγια παίρνουν το παιδί και το κατοικίδιο τους, που είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας τους, όπως και επάνω στο τανκ βλέπουμε ζώα. Κι αυτές είναι εικόνες που δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα δεινά». Πρόσθεσε, δε, πως οι αποστολές με ζωοτροφές και φάρμακα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης και αποστολής ζωοτροφών και υγειονομικού υλικού η κ. Αντωνίου. «Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι με τα κατοικίδια ζώα που έχουν κι αυτά προσφυγιά», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη «να βοηθήσουμε με τροφή και φάρμακα».
Σημειώνεται ότι, παράλληλα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες κτηνιάτρους προκειμένου να περιθάλπουν δωρεάν τα κατοικίδια, τα οποία φέρνουν μαζί τους στη χώρα μας οι Ουκρανοί πρόσφυγες.
Έως σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια λίστα με περίπου 100 σημεία- κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα- που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες περίθαλψης ζώων συντροφιάς που έρχονται από την εμπόλεμη Ουκρανία με τους κηδεμόνες τους. Σ’ αυτά τα κτηνιατρεία και κλινικές μπορούν να απευθυνθούν οι πρόσφυγες ώστε να εξετάσουν οι γιατροί το κατοικίδιό τους.
Ο κατάλογος με τους εθελοντές κτηνιάτρους έχει κοινοποιηθεί στην Πρεσβεία της Ουκρανίας και τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την επόμενη εβδομάδα, εθελοντές του Κτηνιατρικού Συλλόγου θα βρεθούν στα σύνορα, στον Προμαχώνα, και σε δομές προκειμένου να περιθάλψουν και να εξετάσουν τα ζώα των Ουκρανών προσφύγων.