Σκηνές πανικού με πτώσεις κτιρίων και δεκάδες τραυματίες εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μεγάλης άσκησης επιχειρησιακής ετοιμότητας που σήμανε συναγερμό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Το σενάριο περιλάμβανε τη διαχείριση 55 ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας στο Παπαγεωργίου για ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 ρίχτερ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σκηνές πανικού με πτώσεις κτιρίων και δεκάδες τραυματίες εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μεγάλης άσκησης επιχειρησιακής ετοιμότητας που σήμανε συναγερμό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Το σενάριο περιλάμβανε τη διαχείριση 55 τραυματιών, οι οποίοι είτε διακομίστηκαν με ασθενοφόρα, είτε προσήλθαν με ιδιωτικά μέσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), μετά την πτώση κτιρίων από σεισμό των 5,7 Ρίχτερ.

Η άσκηση ήταν συνέχεια της κινητοποίησης που έγινε, νωρίτερα το πρωί, στο δημαρχείο Παύλου Μελά, όπου βάσει του σεναρίου σημειώθηκε μερική κατάρρευση στο κτίριο του δημαρχείου.

Advertisement
Babis

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος – ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά, την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ». Σύμφωνα με το σενάριο, στο Παπαγεωργίου συγκροτήθηκε ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου και τα μέλη της έσπευσαν στο Επιχειρησιακό Κέντρο, προκειμένου να ενημερωθούν από την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια και τον εφημερεύοντα συντονιστή ιατρό για τη διαχείριση της κατάστασης. Αμέσως δημιουργήθηκαν ομάδες κλινικής φροντίδας, διαχείρισης ασθενών και υλικού, ασφάλειας, καταγραφής και αποκατάστασης βλαβών και ορίστηκαν ζώνες διαλογής. Επιστρατεύτηκε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για τη διαχείριση των τραυματιών, οι οποίοι κατέφθαναν σε φορεία του ΕΚΑΒ ή περπατώντας με τη βοήθεια συνοδών τους. Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, στα εξεταστήρια υπήρχε συνεχής κινητικότητα, ενώ έξω από τα επείγοντα επικρατούσε αναστάτωση, εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης ασθενών, συνοδών και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Η άσκηση διήρκεσε δύο ώρες και, όπως τονίστηκε στη συνάντηση αποτίμησης, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ελέγχθηκε η υπηρεσιακή ετοιμότητα του προσωπικού σε έκτακτο γεγονός, αλλά και η συνεργασία με άλλους φορείς. «Βασικός στόχος ήταν ο έλεγχος της δυνατότητας του Νοσοκομείου να συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες αρχές για τον συντονισμό και τη διαχείριση ενός μαζικού υγειονομικού συμβάντος, αποτέλεσμα σεισμικού φαινομένου στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η βελτίωση των δεξιοτήτων και της στάσης των εργαζομένων, ώστε να μην επικρατήσει σύγχυση και πανικός σε πραγματικές συνθήκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών, έτσι, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ευρείας κλίμακας απώλειες κάθε είδους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Νοσοκομείου και επικεφαλής της άσκησης Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι, μέσω της άσκησης, δόθηκε η δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν λάθη, παραλείψεις και προβλήματα ώστε, με την ορθή διαχείρισή τους, να βελτιωθεί ο βαθμός ετοιμότητας και σε περίπτωση πραγματικού γεγονότος, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ