Χαμηλή είναι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό περίπου 30% να παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 Χαμηλή είναι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό περίπου 30% να παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Advertisement
 

   Από τα 500.000 αντιγριπικά εμβόλια που παρελήφθησαν στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022, όπως εκτιμά ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές, ποσοστό 2% παραμένει αδιάθετο στις φαρμακαποθήκες και ποσοστό 28% στα φαρμακεία.

    Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, «πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στο βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η Covid-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική».

   Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό»

Advertisement
MEGA

   Ο ΦΣΘ προτρέπει τους πολίτες, ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να μην αμελούν την υγεία τους και να φροντίσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

25/10/25 2:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

25/10/25 2:04 μμ

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή - Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

25/10/25 2:00 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή – Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι