Πιάνεις στα χέρια σου μια περίεργη βαριά μεταλλική κατασκευή και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεπηδά ένα απόκοσμο φως. Η κίνηση του περίεργου αυτού ‘σπαθιού με φως’ στο χέρι σου ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη- Διονύσης Κομποθέκλας: Κατασκευάζει φωτόσπαθα και έχει πελάτες σε όλο τον πλανήτη

Epiloges Press

Epiloges Press

Πιάνεις στα χέρια σου μια περίεργη βαριά μεταλλική κατασκευή και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεπηδά ένα απόκοσμο φως. Η κίνηση του περίεργου αυτού ‘σπαθιού με φως’ στο χέρι σου φέρνει στη συνέχεια άλλους ήχους στο χώρο και μια χορογραφία μονομαχίας ξεκινά όταν ο “αντίπαλος” θα ενεργοποιήσει το δικό του φωτόσπαθο, όπως δείχνει το Χόλιγουντ.

Advertisement
 

Όλα αυτά χάρη στην επιμονή και το πάθος του Έλληνα χομπίστα που εδώ και χρόνια ξοδεύει χιλιάδες ώρες στο εργαστήριο του.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Διονύσης Κομποθέκλας είδε μικρός με τον πατέρα του τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες του “Πολέμου των ‘Αστρων” ώστε, δεκαετίες μετά, ενήλικας χομπίστας πια, να ξεκινήσει στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης την χειροποίητη κατασκευή 100% αληθοφανών φωτόσπαθων.

Θεσσαλονίκη- Διονύσης Κομποθέκλας: Κατασκευάζει φωτόσπαθα και έχει πελάτες σε όλο τον πλανήτη

“Αυτά που φτιάχνω είναι ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών που έχουν γεννηθεί από την εποποιία των “Πολέμων των ‘Αστρων”. Κατασκευές με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια που ετοιμάζονται μετά από προσωπική παραγγελία”, εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” o κ.Κομποθέκλας που ανέφερε πως παρόμοιοι κατασκευαστές χειροποίητων αληθοφανών φωτόσπαθων υπάρχουν πια ελάχιστοι σε όλο τον κόσμο.
Φωτόσπαθα που έχω φτιάξει από το 2009 όταν και ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το χόμπι έχουν πουληθεί σε πελάτες πρακτικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Όλα κατασκευάζονται από ακριβά και ποιοτικά υλικά, κυρίως μέταλλα, και δεν θα υπάρχει ένα δεύτερο όμοιο. Πριν από λίγα χρόνια ήμασταν 10 με 12 σε όλο τον κόσμο, τώρα πλέον δεν είμαστε παραπάνω από τέσσερις”, εξηγεί ο Έλληνας κατασκευαστής που περιγράφει μια ενασχόληση με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια ώστε να βγει ένα κορυφαίο αποτέλεσμα.

“Κάθε τέτοιο φωτόσπαθο πέρα από την μεταλλική του κατασκευή που αποτελείται από πάρα πολλά κατασκευασμένα σε τόρνο με το χέρι τμήματα, ενώ έχει και ειδικά ηλεκτρονικά που επίσης είναι Made in Greece, φτιαγμένα από εμένα μετά από μελέτη δέκα ετών που έχω κάνει. Δεν είναι παιχνίδια και, ακόμη και αν μπορεί φυσικά κανείς να τα χρησιμοποιήσει για φωτοσπαθασκία, μια παραλλαγή της ξιφασκίας και έχει αρχίσει να γίνεται άθλημα, οι περισσότεροι που μου παραγγέλνουν ένα τέτοιο αντικείμενο είναι συλλέκτες. Υπάρχει στην Ευρώπη συλλέκτης που έχει 100 φωτόσπαθα στη συλλογή του…”, εξηγεί ο κ.Κομποθέκλας που περιγράφει και τις τρεις γενιές των φαν των αντικειμένων αυτών.

“Πελάτες μου είναι αρχικά άτομα πάνω από τα 40 που είχαν δει τις πρώτες ταινίες του “Πολέμου των ‘Αστρων”, από την άλλη η γενιά των 25-30 περίπου είδαν κοντά στο 2000 τη δεύτερη τριλογία, και μετά η σημερινή νεολαία των 16 και πάνω που βλέπει τις τελευταίες τρεις ταινίες αλλά και τις τηλεοπτικές σειρές. Είναι μια διαστημική μυθολογία άρα που συγκινεί πολλούς και το φωτόσπαθο είναι το πιο κεντρικό σε όλα αυτά τα σενάρια, ‘αντικείμενο’ λατρείας, με διαστάσεις μύθου πια”, προσθέτει ο κατασκευαστής από τη Θεσσαλονίκη.

Όσο για το μέλλον αυτής της εργασίας, όπως κάθε χειροτέχνης ο κ.Κομποθέκλας βλέπει τους λάτρεις των αντικειμένων αυτών από τους κόσμους φαντασίας να αυξάνονται και στοχεύει στην εξέλιξη της τέχνης του. “Προσπαθώ για όλο και πιο περίτεχνες και τεχνολογικά εξελιγμένες κατασκευές, όλο και πιο αληθοφανή φωτόσπαθα και ήδη αυτά που θα φύγουν σε πελάτες από το εργαστήριο είναι πιο περιποιημένα και ποιοτικά ακόμη και από εκείνα που χρησιμοποιούνται στις τηλεοπτικές σειρές του Χόλιγουντ πρέπει να σας πω. Την ίδια ώρα κατασκευάζω μεγάλες ρέπλικες στοιχείων τον κόσμου του “Πολέμου των ‘Αστρων” με τρισδιάστατη εκτύπωση.
Στην τελευταία έκθεση “The Comic Con” που μόλις τελείωσε στη Θεσσαλονίκη, το κοινό είδε ένα γιγαντιαίο ρομπότ δύο μέτρων που τυπώθηκε μετά από 2500 ώρες δουλειάς σε 3D εκτυπωτή και το ετοίμασα για να δει ο κόσμος και να χαρεί! Όλα αυτά που κάνουμε είναι πάνω από όλα μια προσπάθεια για ψυχαγωγία και δημιουργία, κάτι για να χαιρόμαστε, ενώ και στην Ελλάδα το κοινό αυξάνεται χρόνο με το χρόνο” καταλήγει ο Έλληνας τεχνίτης, ένας από τέσσερις κατασκευαστές φωτόσπαθων κατά παραγγελία στον κόσμο.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαρρήκτες εμβόλισαν μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ στον Άγιο Δημήτριο - Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί

14/11/25 8:37 πμ

Διαρρήκτες εμβόλισαν μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ στον Άγιο Δημήτριο – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί

Δύο λεπτά έμεινε χωρίς οξυγόνο ο 22χρονος που κατάπιε ολόκληρο μπέργκερ – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

14/11/25 8:32 πμ

Δύο λεπτά έμεινε χωρίς οξυγόνο ο 22χρονος που κατάπιε ολόκληρο μπέργκερ – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος που θα μας βοηθήσει ν' αντισταθούμε στα ρωσικά και τα κινεζικά συμφέροντα

14/11/25 8:25 πμ

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος που θα μας βοηθήσει ν’ αντισταθούμε στα ρωσικά και τα κινεζικά συμφέροντα

Στη Βουλή σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη

14/11/25 8:05 πμ

Στη Βουλή σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη

Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών: Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας με Erasmus+

14/11/25 8:00 πμ

Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών: Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας με Erasmus+

Άρτεμις Ιγνατίου: «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει πάνω απ΄όλα την Ελλάδα»

14/11/25 7:51 πμ

Άρτεμις Ιγνατίου: «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει πάνω απ΄όλα την Ελλάδα»

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

13/11/25 11:56 μμ

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

Ζυμαρικά φούρνου με κιμά, σαν παστίτσιο

13/11/25 11:51 μμ

Ζυμαρικά φούρνου με κιμά, σαν παστίτσιο

Πανσερραϊκός: Αύριο Παρασκευή (14/11) στις Σέρρες ο Σαραγόσα

13/11/25 11:46 μμ

Πανσερραϊκός: Αύριο Παρασκευή (14/11) στις Σέρρες ο Σαραγόσα

Εορτολόγιο- 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

13/11/25 11:43 μμ

Εορτολόγιο- 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

13/11/25 11:41 μμ

Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13/11/25 11:39 μμ

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ