Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η μείωση κατά 5% των ανταποδοτικών τελών το 2022
Date:
Νέα μείωση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού από 1ης Ιανουαρίου 2022 κατά 5%, οριζοντίως για όλους, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η πλευρά της διοίκησης προχώρησε για τρίτη χρονιά σε μείωση των δημοτικών τελών (είχαν προηγηθεί 12,5% το 2019 και 12,5% το 2020), με την αντιπολίτευση ωστόσο να εξαπολύει «πυρά» προς τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, πως αθέτησε προεκλογικές του υποσχέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις και να ασκεί κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη όσον αφορά την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
«Μιλάμε για μια αθροιστική μείωση περίπου 30% στα δημοτικά τέλη», παρατήρησε ο κ.Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πολιτική των μειώσεων και των ελαφρύνσεων εφαρμόζεται με πολλή προσπάθεια και νοικοκύρεμα των οικονομικών.
«Στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη και στον επιχειρηματία. Θέλουμε όρθια κοινωνία και οικονομία, θέλουμε επιχειρήσεις που να λειτουργούν και να δίνουν θέσεις εργασίας. Θέλουμε να ελαφρύνουμε όλα τα νοικοκυριά, να βάλουμε πλάτη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Θέλουμε όλοι να νιώθουν τον δήμο Θεσσαλονίκης δίπλα τους, αρωγό, βοηθό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Επίσης, για το νέο έτος η διοίκηση του δήμου εισηγείται πρόσθετη μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% για δύο έτη με την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης, ενώ αντίστοιχη μείωση προτείνεται και για τα πολιτιστικά σωματεία και τους συλλόγους που επλήγησαν από την πανδημία. Παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές κατά 80% για τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις όπως και οι μειώσεις κατά 50% για πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Για τη μείωση των δημοτικών τελών ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός άσκησε κριτική προς τη διοίκηση πως «η πόλη είναι χειρότερη από τη στιγμή που παραλάβατε σε καθαριότητα και φωτισμό», ενώ ο Βασίλης Γάκης από τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» ανέφερε προς τη δημοτική αρχή πως «υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για έκπτωση που το έχει ανάγκη ο κόσμος λόγω του ενεργειακού κόστους».
Ο Σπύρος Βούγιας της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» έκανε λόγο για «πολιτική εξαπάτηση» εκ μέρους του δημάρχου, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί στους πολίτες για μείωση των δημοτικών τελών της τάξης του 50%, ενώ η ‘Ελλη Χρυσίδου από τη «Θεσσαλονίκη Μαζί» τόνισε πως δεν είναι αντίθετη στις μειώσεις αλλά το 5% αποτελεί «κοροϊδία απέναντι στους πολίτες».
«Πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου για την κατασκευή ενυδρείου στον Κελλάριο ‘Ορμο
«Πράσινο φως» άναψε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενυδρείου στην περιοχή του Κελλάριου Όρμου, σε μια έκταση 41.000 τ.μ. που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης στα όρια με τον δήμο Καλαμαριάς.
Στον χώρο που έχει επιλεγεί ως κατάλληλος από τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ενυδρείο θα έχει μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 20.500 τ.μ και δόμησης 18.000 τ.μ. περίπου, ενώ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Προτείνετε να έχει ύψος περίπου 10 μέτρων ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη θέαση του Θερμαϊκού κόλπου από όλα τα υφιστάμενα κτίρια στην περιοχή, αφού δε θα αποτελεί οπτικό εμπόδιο.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ένα σύγχρονο ενυδρείο θα πρέπει να περιλαμβάνει: επαρκή χώρο υποδοχής επισκεπτών, προθάλαμο, τον κυρίως χώρο του ενυδρείου, μουσείο ή εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο και βιβλιοθήκη, κατάστημα με είδη δώρων και αναμνηστικά, καφέ και εστιατόρια.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, τόνισε ότι η προεργασία για το συγκεκριμένο έργο γίνεται εδώ και ένα χρόνο, πως υπήρξαν αρκετές επαφές στην Αθήνα και πως ο Κελλάριος ‘Ορμος είναι το ιδανικό σημείο για την κατασκευή καθώς «δεν υπάρχει άλλο σημείο στον κόσμο που να συνδυάζει το ενυδρείο με τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, θα είναι κι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την παραλία της Καλαμαριάς».
Στα πλεονεκτήματα ενός δημόσιου ενυδρείου είναι η προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η συμβολή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα αποτελεί συνέχεια της ανάπλασης της Νέας Παραλίας και πόλο πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης και τουρισμού.
Για το πώς προέκυψε η αναγκαιότητα για ένα δημόσιο ενυδρείο και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο αναρωτήθηκε ο Γιώργος Ορφανός εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», ενώ «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» χαρακτήρισε το έργο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επικεφαλής από την «Οικολογία Αλληλεγγύη». Να καθαριστεί, να αναβαθμιστεί και να αποδοθεί ο Κελλάριος ‘Ορμος ως ελεύθερος δημόσιος χώρος στους πολίτες είπε ο Κώστας Ξενόπουλος από τον συνδυασμό «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής». Η κατασκευή του δημόσιου ενυδρείου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ