Θεσσαλονίκη: Εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι διαδικασίες για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου
Date:
Κανονικά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο , το οποίο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2024 χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ).
«Το έργο προχωράει κανονικά, δεν έχουμε καμία καθυστέρηση μέχρι στιγμής.
Ολοκληρώθηκε και η προμελέτη και τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα το χρονοδιάγραμμα της, θα ξεκινήσει η κατασκευή και τον Οκτώβριο 2024 θα ολοκληρωθεί. Η πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο αποτελεί είναι μέρος των υποχρεώσεών του ελληνικού δημοσίου. Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα όταν ανοίξει το Νοσοκομείο» ανέφερε ο υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δώρων του ΙΣΝ, Γιάννης Ζερβάκης κατά την ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία του έργου.
Η δωρεά για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ,
με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και αφορά την ανέγερση νέων υποδομών, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.
“Το ε αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και για όλη τη χώρα “
ανέφερε ο συντονιστής της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού δημοσίου για τις δωρεές του ΙΣΝ, Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτηρίζοντάς το ως κόσμημα που έχει λίγα αντίστοιχά του στην Ευρώπη .
Επισήμανε ακόμη ότι το ελληνικό δημόσιο θα φτιάξει όλα τα έργα υποδομής αλλά και ότι χρειάζεται για να μπορεί να υποστηριχθεί στην κατασκευή το νοσοκομείο .
«Θα πρέπει να το λειτουργήσουμε με το προσωπικό στο 100% από το 2024 που θα ολοκληρωθεί . Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και οποιαδήποτε προσπάθεια να μην υπάρξει οποιοδήποτε γραφειοκρατικό κώλυμα ή διαδικαστικό πρόβλημα έτσι ώστε να είμαστε εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» πρόσθεσε ο κ Θεμιστοκλέους.
Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι το ΙΣΝ είναι συνεπές στις εξαγγελίες του και ότι για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών εκπρόσωποί του βρίσκονται στον Φίλυρο για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για την πρόοδο των μελετών και των θεσμικών διαδικασιών για το υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως είπε, είναι ευλογία για την περιοχή και για όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά το τι προβλέπεται για την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο ο κ. Καϊτεζίδης απάντησε:
« Αυτή τη στιγμή γίνονται δύο προσπάθειες.Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τους ανθρώπους μελετά τα στοιχεία βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού άξονα. Κι εμείς έχουμε καταφέρει να εντάξουμε σε Περιφερειακό Πρόγραμμα ένα Διαδημοτικό Πρόγραμμα Μελέτης τον άξονα το οποίο όμως είναι ανεξάρτητο. Λειτουργεί είτε με βελτίωση των χαρακτηριστικών του υφιστάμενου άξονα είτε με σχεδίαση νέου οδικού άξονα αλλά αυτό θα μας το δείξει η μελέτη. Εκεί συμμετέχουμε ο Δήμος Παύλου Μελά, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη . Ήταν αίτημα της κοινωνίας του Φιλύρου εδώ και πολλά χρόνια να υπάρξει ένας δρόμος λειτουργικός σύγχρονος που να διασυνδέει την περιοχή με τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης . Το θέμα του ΟΑΣΘ είναι ένα θέμα που αφορά την πόλη. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου που έχουν εξαγγελθεί. Σαφώς και θέλουμε έναν ΟΑΣΘ που να έχει τα χαρακτηριστικά του ποιοτικών υπηρεσιών στη συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, γιατί σήμερα κακά τα ψέματα ο ΟΑΣΘ όχι μόνο υπολειτουργεί αλλά παρέχει κάκιστες συγκοινωνιακές υπηρεσίες στην πόλη»
Ο διοικητής της 4η ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τοποθετήσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο έχουν γίνει και ότι τώρα βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση του Οργανισμού.
Αγγέλα Φωτοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ