Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζονται να «ξεφυτρώσουν» πλατείες, δρόμοι και σχολεία
Date:
Το makthes.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις κατεδαφίσεων αυθαίρετων, επικίνδυνων κτηρίων από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Ολοένα και περισσότερο «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων πρασίνου σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος της πόλης έχει εντατικοποιήσει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και επικίνδυνων κτηρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το makthes.gr από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, η διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ξεκίνησε «φειδωλά» με μία κατεδάφιση το 2019 στην πλατεία Μουσχουντή 7 και από το 2020 έγινε περισσότερο «γενναιόδωρος».
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις κτηρίων στις εξής οδούς και πλατείες:
Άθωνος 31,
Αλ. Παπαδοπούλου 18 και 81
Πολιορκητού 19 και 195,
Επταπυργίου 48,
Θειρών 2,
Μοναστηρίου 45,
Δημάρχου Παπαδοπούλου και Πάραλη τρία κτίσματα,
Παπαρρηγοπούλου 27Α,
Σαχτούρη 22,
Στουρνάρα έναντι 15,
Ταντάλου 9Α,
Τύφωνος 4,
ΧΑΝΘ-Ξαρχάκος το καμένο κτίσμα,
Μετεώρων με Αλ. Παπαδοπούλου τρία κτίσματα,
διάνοιξη Αγίου Δημητρίου στο ύψος με την Κατσιμίδη, τέσσερα κτίσματα,
Κούλας Ελευθεριάδου «Μακεδονική ταβέρνα»,
Μιαούλη, Σόλωνος,
Πλατεία Μουσχουντή 11,
Σαπφούς Βουτυρά,
Καβακίων,
Μόσχου 1, Ποτηρά,
Κονδυλάκη,
Μαλακάση και Μακεδονίας δύο κτίσματα
Επόμενη κατεδάφιση, η οποία έχει οριστικοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, είναι δύο κτήρια στη συμβολή των οδών Μαντζάρου και Τσορλίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr υπάρχουν και άλλα κτήρια τα οποία θα κατεδαφιστούν τους επόμενους μήνες, ωστόσο δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες και δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Ποιος ο «χαρακτήρας» των κατεδαφισμένων
Από την παραπάνω λίστα των κατεδαφισμένων, τα περισσότερα ήταν ιδιωτικά κτήρια τα οποία, είτε είχαν κριθεί ακατάλληλα, είτε αποτελούσαν εστίες μόλυνσης.
Τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετα σε δημόσιους χώρους, σε χώρους πρασίνου, οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί ως σχολεία και φυσικά… δρόμοι.
Πιο αναλυτικά ισχύουν τα εξής:
Στο ύψος της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη θα γίνει διάνοιξη της πρώτης
Ως δρόμοι είναι χαρακτηρισμένα και τα τμήματα που απελευθερώθηκαν στις οδούς Μιαούλη και Σόλωνος
Στην οδό Κούλας Ελευθεριάδου, η «Μακεδονική» ταβέρνα ήταν αυθαίρετη
Στην οδό Σαπφούς Βουτυρά και στην οδό Κονδυλάκη, τα οικόπεδα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση σχολείων
Στην οδό Μόσχου και στην πλατεία Μουσχουντή πρόκειται για χώρους πρασίνου
Εντός τριμήνου ο διαγωνισμός για την Αγ. Δημητρίου
«Για πρώτη φορά γίνονται τόσες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Αίρουμε επικινδυνότητες, καθαρίζουμε εστίες μόλυνσης και δίνουμε “ανάσα” στις γειτονιές», δηλώνει στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις ο δήμος θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή του, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου. Υπενθυμίζει, δε, ότι τα περισσότερα εκ των κατεδαφισθέντων, ήταν ιδιοκτησίες πολιτών, το κόστος των οποίων ο δήμος το μεταβιβάζει σε αυτούς διαμέσου της εφορίας.
Σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, «πέρασε η κυκλοφοριακή μελέτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου τμήματος της οδού, ενημερώνει ο αντιδήμαρχος.
Πηγή: makthes.gr