Από την αυλή του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούν να προμηθεύονται τα …φρούτα τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται τα φρούτα τους από την αυλή του ΠΑΜΑΚ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Από την αυλή του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούν να προμηθεύονται τα …φρούτα τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτίριο και αυτή την εποχή «δίνουν» κεράσια και βερίκοκα.

Πεντανόστιμα φρούτα, απευθείας από τα δέντρα, κόβουν και γεύονται ελεύθερα στο ΠΑΜΑΚ, χάρη στα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από μερικά χρόνια. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άρης Χατζηνικολάου, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύτηκαν το 2013. «Οι φυτεύσεις δέντρων και φυτών είχαν ξεκινήσει το 2010, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου -σε όλα τα αίθρια και μπαλκόνια- όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε και οπωροφόρα ώστε να μας δίνουν καρπούς, οπότε και το προχωρήσαμε το 2013. Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ρίξει ποτέ χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα παρά μόνο βιολογικά σκευάσματα 1-2 φορές τον χρόνο και η παραγωγή, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται συνεχώς γιατί τα δέντρα ήταν μικρά όταν φυτεύτηκαν και δίνουν πλέον συνεχώς καρπούς.

Όσο για την παραγωγή, είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει, «αρκεί να απλώσει το χέρι». Προσωπικό, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να κόψουν και να δοκιμάσουν, αν και σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, όλα τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα και ειδικά τα κεράσια που μόλις «εμφανίστηκαν» στα δέντρα, εκτιμήθηκαν δεόντως και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!

Advertisement
ΔΕΗ

«Τώρα είμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, οι μηλιές είναι φορτωμένες και σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμες, τα κεράσια και τα μούρα μόλις τέλειωσαν, τα ροδάκινα και τα αχλάδια θα γίνουν σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ τα βερίκοκα είναι έτοιμα», λέει ο κ. Χατζηνικολάου, κόβοντας και δοκιμάζοντας ένα -εξαιρετικό στη γεύση, όπως διαπιστώνει- βερίκοκο.

«Σκοπός μας δεν είναι να τα εμπορευτούμε, ούτε να βγάλουμε κέρδος, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν ακόμη και μέσα σε αστικό περιβάλλον, να φυτέψουν οπωροφόρα, να τα καλλιεργήσουν και μετά να απολαύσουν όλοι μαζί τα φρούτα».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρμελάδα σύκο

26/08/25 12:02 πμ

Μαρμελάδα σύκο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

25/08/25 11:57 μμ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

25/08/25 11:50 μμ

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:30 μμ

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:29 μμ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα τροπή στην υπόθεση – Θα κατονομάσει τον δολοφόνο του Παναγιώτη

25/08/25 11:24 μμ

Βόλος: Ο 13χρονος γιος πάλεψε με τον πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

25/08/25 11:12 μμ

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

25/08/25 11:03 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - Τι υποστήριξαν

25/08/25 11:00 μμ

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά – Τι υποστήριξαν

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

25/08/25 10:55 μμ

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

25/08/25 10:47 μμ

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

25/08/25 10:38 μμ

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων