9.3 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Η ρομαντική απάτη, του κόστισε 2.461 ευρώ

Date:

Θύμα της αποκαλούμενης ρομαντικής απάτης («romance scam») έπεσε άντρας, από γυναίκα που τον προσέγγισε μέσω διαδικτύου, προσποιούμενη ότι είναι στρατιωτικός των Η.Π.Α. που υπηρετεί στην Συρία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τον περασμένο Ιανουάριο, η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν είναι γνωστά στην Αστυνομία, τον έπεισε να καταβάλλει τμηματικά σε εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, συνολικά το χρηματικό ποσό των 2.461 ευρώ.

Τα χρήματα παρέλαβαν αλλοδαπός άνδρας και δύο αλλοδαπές γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από το τμήμα Ασφαλείας Πέλλας.

Τι είναι η «ρομαντική απάτη»

Στη χώρα μας είναι ένα σπάνιο είδος απάτης. Ωστόσο, σε χώρες του εξωτερικού η «romance scam» (ρομαντική απάτη) απασχολεί το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο τις διωκτικές Αρχές, ενώ παρατηρείται η «τάση» οι επιτήδειοι να προσπαθούν να μετατρέψουν τα «κέρδη» τους σε κρυπτονομίσματα για να χάνεται η διαδρομή του χρήματος.






Αποκορύφωμα πρόσφατη περίπτωση απάτης με θύμα γυναίκα στο Τενεσί των ΗΠΑ, η οποία έχασε 390.000 δολάρια, κληρονομιά της ίδιας και του πατέρα της. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγούν στο Newsbomb.gr τι είναι η «ρομαντική απάτη» και πως δρουν οι επιτήδειοι:

«Δημιουργούν μία γοητευτική ταυτότητα στον ψηφιακό κόσμο για να παγιδεύσουν τα θύματά τους. Δημιουργούν προφίλ μη υπαρκτών προσώπων και παρουσιάζονται ως γόνοι επιχειρηματιών και στρατηγών, ως πετυχημένοι γιατροί κ.ο.κ

Γενικότερα δημιουργούν μία ψευδαίσθηση συναισθηματικής σύνδεσης με τα υποψήφια θύματα, μέσω προφίλ στα social media που προσομοιάζουν με τον τέλειο σύντροφο. Σε πρώτη φάση ψάχνουν τα υποψήφια θύματά τους και εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες για τη ζωή τους και τα ενδιαφέροντά τους για να δημιουργήσουν ταύτιση. Στη συνέχεια, αναπτύσσουν επαφή και στενή σχέση μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων και διαδικτυακών επικοινωνιών. Κάνουν το θύμα να νιώσει μοναδικό. Η απάτη έχει διάρκεια κατά μέσο όρο από δύο έως πέντε μήνες.

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου προφασίζονται ότι βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση και μέσα από δικαιολογίες προσπαθούν να αποσπάσουν ποσά. Για παράδειγμα, λένε ότι έχουν ένα χρέος και ότι χρειάζονται κάποια χρήματα για να απελευθερώσουν την ακίνητη περιουσία ή την επιχείρησή τους από τις προσημειώσεις. Στη φάση αυτή αρχίζουν να λένε στο θύμα ότι πλησιάζει η ώρα να βρεθούν από κοντά. Σχεδόν πάντα δεν αποσπούν μία φορά χρήματα από το θύμα αλλά πολλές. Παίρνουν τα χρήματα σε δόσεις. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών».

ΕλλάδαΘεσσαλονίκη: Η ρομαντική απάτη, του κόστισε 2.461 ευρώ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος ξαφρίζει κοσμηματοπωλεία σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη με Porsche

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση ένοπλου ληστή σε 2...

Μικροκινητικότητα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξουμε

Για την μικροκινητικότητα μίλησε ο δημοσιογράφος, ειδικός στο θέμα...

Κιβωτός: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον π. Αντώνιο

Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα