Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα τις Θεσσαλονίκης, με βάση τις καθημερινές μετρήσεις, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), στην τελευταία μέτρηση έχει ανέλθει στο επίπεδο που μετρούταν στις 19 Απριλίου.

Advertisement

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 12/05 και της Πέμπτης 13/05 είναι:

-Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 10/05 και της Τρίτης 11/05.

Αυξημένη κατά 57% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 05/05 και Πέμπτης 06/05.

«Η αυξητική πορεία -από τις 5 Μαΐου που ξεκίνησε να καταγράφεται– έχει μέχρι στιγμής σχετικά ήπιο ρυθμό και το ιικό φορτίο απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού, ωστόσο όσο δεν ανακόπτεται μας ανησυχεί, καθώς σύντομα θα αρχίσει να εκφράζεται και σε αυξημένους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων και δυστυχώς σε μερικές εβδομάδες θα αποτυπωθεί και σε νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Advertisement
Babis

«Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι η άρση των περιορισμών και οι περισσότερες ελευθερίες που απολαμβάνουμε δε συνεπάγονται επιστροφή στην κανονικότητα και την ανεμελιά της προ της πανδημίας εποχής. Αν δεν προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας, με τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά μπροστά σε καταστάσεις οδυνηρές και για την κοινωνία και για την οικονομία», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για τη συσχέτιση της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων με τα κλινικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε: «Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται μια αργή αυξητική τάση στις τιμές του σχετικού ιικού φορτίου πέρα από τα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας, η οποία δεν ακολουθεί την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στην κλινική εικόνα της πόλης. Εδώ βρίσκεται η αξία και η σημασία των μετρήσεων στα λύματα, ότι δηλαδή μπορεί να εντοπίσει πιθανές τάσεις, πριν αυτές αποτυπωθούν στα δεδομένα της ιατρικής επιτήρησης. Μάλιστα, η περίπτωση των μετρήσεων των τελευταίων ημερών με την αύξηση της θερμοκρασίας και τις έντονες διακυμάνσεις σε συγκεκριμένες φυσικοχημικές παραμέτρους των λυμάτων έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του εξορθολογισμού των μετρήσεων που εφαρμόζουμε στο ΑΠΘ με βάση περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αφού χωρίς εξορθολογισμό οι μετρήσεις έδειχναν μη ρεαλιστικές μεταβολές».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σμαρώ Αβραμίδου

*Τα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα