Θεσσαλονίκη: Μάνα πέντε παιδιών εργάζεται 11 χρόνια σε απορριμματοφόρο
Date:
Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε κοινωνίας.
Η Σέβη Παπαδοπούλου ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και έντεκα χρόνια. Είναι μία αγωνίστρια της ζωής. Μεγαλώνει πέντε παιδιά. Μέσα στην ημέρα τακτοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της και αφού βάλει τα μικρά για ύπνο, τα φιλά και ξεκινά για την εργασία της. Μια εργασία με αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Ο οδηγός φέρνει το απορριμματοφόρο μπροστά στην Παναγία Χαλκέων. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ η Σέβη και ο συνάδελφός της ανεβαίνουν στο πίσω μέρος του οχήματος και ξεκινούν το δρομολόγιο της αποκομιδής. Γυρνούν σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αδειάζουν τους πράσινους κάδους στη «σκουπιδιάρα».
«Δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω ποτέ αυτή τη δουλεία αλλά όταν ήρθε η κρίση μπήκα αναγκαστικά. Δεν θα την άλλαζα με τίποτα πλέον. Την αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά που κάνουμε. Πολύς κόσμος μας επιβραβεύει. Πολλά νέα παιδιά. Μας πλησιάζουν την ώρα που μαζεύουμε τα σκουπίδια και μας λένε ότι θαυμάζουν τη δουλειά που κάνουμε. Η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ανεκτίμητη», τονίζει στο Thestival η κ. Παπαδοπούλου.
Η αμοιβή που παίρνει η ίδια και οι συνάδελφοι της για τις υπηρεσίες που παρέχουν δεν είναι μεγάλη. Με παγωνιές, με χιόνι, με τον αέρα να λυσσομανά ή με τον καύσωνα να σε πνίγει η Σέβη βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου.
«Πολλές φορές θυμώνουμε γιατί υπάρχουν τόσα σκουπίδια χύμα. Πάει κάποιος και αφήνει τη σακούλα ανοιχτή, βάζει ο άλλος τη δική του από πάνω και όλα τα σκουπίδια χύνονται στο πεζοδρόμιο. Είσαι αναγκασμένος να μαζεύεις το κάθε τι, το χαρτάκι, το κουτάκι. Άλλος θα κάνει μια ανακαίνιση και θα αφήσει εκεί που είναι ο κάδος τα ξύλα του, άλλος θα αφήσει δίπλα το στρώμα του. Θα έρθει ο επόμενος να πετάξει πάνω στο στρώμα τα σκουπίδια του. Αυτά ζούμε καθημερινά. Να ξέρετε ότι κάνουμε το καλύτερο για την πόλη», λέει με χαμόγελο η Σέβη και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους μας:
«Μας αρέσει να είμαστε καθαροί στο σπίτι μας όμως πρέπει να είμαστε και στον κάδο μας. Δέσε τη σακούλα γιατί για εμάς είναι σημαντικό. Πάρε τηλέφωνο για τα ογκώδη απορρίμματα πριν τα κατεβάσεις γιατί για εμάς είναι σημαντικό».
Όπως πολλά επαγγέλματα έτσι και αυτό δεν «καταλαβαίνει» από αργίες. Τα Χριστούγεννα και η αλλαγή του χρόνου, την έχουν βρει πολλές φορές πάνω στο απορριμματοφόρο. Οι ευχάριστες ιστορίες που έχει να διηγηθεί είναι πολλές.
«Έντεκα χρόνια έχουμε περάσει πολλά. Πολλές όμορφες στιγμές, Ιδίως όταν περνάμε από το κέντρο τα Χριστούγεννα και τα μαγαζιά όλα ψήνουν έξω και μας λένε ελάτε να σας κεράσουμε. Έχουμε ντυθεί και Αη Βασίληδες στα απορριμματοφόρα, όπως και τις απόκριες κάτι θα κάνουμε να το διασκεδάσουμε γιατί η δουλειά μας είναι αυτή. Είμαστε εκεί συνέχεια 365 μέρες το χρόνο».
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι καθαριότητας είναι δύσκολες. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της αποκομιδής. «Μία συνάδελφος τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω της αυτοκίνητο. Ταλαιπωρείται ακόμα με χειρουργεία. Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα. Χάσαμε και συναδέλφους πάνω στη δουλεία. Δυσάρεστα γεγονότα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», τονίζει στο Thestival η κ. Παπαδοπούλου. Ένα πάγιο αίτημα όλων των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας στους δήμους ολόκληρης της χώρας που επαναλαμβάνει η κ. Παπαδοπούλου είναι η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας.
*Από την ειδική εορταστική έντυπη έκδοση του thestival.gr