Στην Αρχαία Αγορά, στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έκαναν τα πρώτα για το εξάμηνο μαθήματα, “ Συγγραφής σεναρίου” και “ Δημιουργικής γραφής”, τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην Αρχαία Αγορά, στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έκαναν τα πρώτα για το εξάμηνο μαθήματα, “ Συγγραφής σεναρίου” και “ Δημιουργικής γραφής”, τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανάσταση μέσα στον κορονοϊό”, χαρακτήρισε την εμπειρία η φοιτήτρια Ελένη Ταφραλή, προσθέτοντας ότι όλα έγιναν “ με ασφαλείς αποστάσεις και όλα τα απαιτούμενα».

Η διδάσκουσα του Τμήματος και συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου σκεφτόταν, από το καλοκαίρι ακόμη, πως να υποδεχτεί τους φοιτητές σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. “ Ήθελα να δω τα πρόσωπά τους και με τη μάσκα αυτό δε γίνεται”, εξηγεί. Φρόντισε από νωρίς και πήρε την απαιτούμενη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιηθεί το μάθημα στην Αρχαία Αγορά, ενημέρωσε διαδικτυακά τους φοιτητές/τριες για τη μορφή που θα έχει αυτό και τελικά το μάθημα έδωσε στα παιδιά πολλά παραπάνω απ’ ό,τι ένα κλασσικό μάθημα στις αίθουσες του Τμήματος ή διαδικτυακά.
“ Τέτοιου είδους μαθήματα δεν μπορείς να τα ξεκινήσεις ούτε διαδικτυακά, ούτε με τη μάσκα. Είναι δύσκολο να μάθεις τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τα ονόματά τους, με τη μάσκα. Χωρίς να βλέπεις το πρόσωπό τους”, σημειώνει η κ. Νικολαΐδου, προσθέτοντας ότι τα δημιουργικά μαθήματα, που δεν είναι διάλεξη, βασίζονται πολύ στο διάλογο και στις δυναμικές που δημιουργούνται”.

Το πρωτότυπο αυτό μάθημα αποτέλεσε και αφορμή για κάποιους φοιτητές και φοιτήτριες να επισκεφτούν για πρώτη φορά την Αρχαία Αγορά. “

Θεώρησα ότι αφενός είναι ένα σημείο της πόλης που είναι καλό να επισκεφτούν όσα παιδιά δεν το είχαν κάνει, αφετέρου, ταιριάζει στο ύφος των μαθημάτων. Είναι στο κέντρο της πόλης, στην πυρίκαυστη ζώνη, περπατάς για να φτάσεις, ως εκ τούτου είναι πολλά τα ερεθίσματα που μπορούν να λάβουν οι φοιτητές”, σημειώνει η κ. Νικολαΐδου, συμπληρώνοντας ότι “ είναι χώρος με πολύ καλή ακουστική”.
«Απίστευτη εμπειρία”, χαρακτήρισε το μάθημα ο φοιτητής Γιώργος Τάγκος, σημειώνοντας ότι ένιωσε ότι “αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν διαδικτυακά μαθήματα κι εσύ έχεις το προνόμιο, έστω και μία φορά, να είσαι έτσι, σε έναν καλλιτεχνικό χώρο, και να εμπνέεσαι από την ενέργεια αυτού του χώρου”. Οι φοιτητές ένιωσαν ότι τους βοήθησε να πάρουν καινούργιες ιδέες, να μην είναι κλεισμένοι με τους υπολογιστές στο σπίτι και να επικοινωνούν και μεταξύ τους.
Παρόλη την πολύτιμη για τα παιδιά εμπειρία, σύμφωνα με την κ. Νικολαϊδου, όσο και θα το ήθελε, τα μαθήματα δια ζώσης ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους δεν είναι εύκολο να γίνονται τακτικά, καθώς αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες, επειδή πολλά μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, δεν έχουν έρθει καν στη Θεσσαλονίκη. Άλλα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποφεύγουν κάθε είδους μετακίνηση. “ Δεν μπορείς να αποκλείσεις παιδιά από τη διδακτική διαδικασία”, εξηγεί η κ. Νικολαΐδου. Η Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά, εκτός Τρίτης, 8:30-15:30


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ρεβίθια της νηστείας

27/02/26 11:50 μμ

Τα ρεβίθια της νηστείας

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

27/02/26 11:48 μμ

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο των ρούχων σας

27/02/26 11:46 μμ

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο ρούχων σας

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

27/02/26 11:36 μμ

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

27/02/26 11:25 μμ

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι της πίστεως, της τέχνης και του πολιτισμού

27/02/26 11:19 μμ

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι πίστεως, τέχνης και πολιτισμού

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

27/02/26 11:03 μμ

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου 2026

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

27/02/26 10:47 μμ

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

27/02/26 10:39 μμ

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» - «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»

27/02/26 10:30 μμ

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» – «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»