Λουκέτο στα καταστήματα τους βάζουν επιχειρηματίες στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην αγορά, μετά την κρίση που έφερε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.   Η παρατεταμένη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Λουκέτο στα καταστήματα τους βάζουν επιχειρηματίες στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην αγορά, μετά την κρίση που έφερε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

 

Η παρατεταμένη κρίση των προηγούμενων ετών, η υψηλή φορολογία και αντικαπνιστικός νόμος είχαν γονατίσει τα καταστήματα εστίασης, τα οποία προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν και να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας και την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ήρθαν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού και το γενικό Lockdown για να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στην εστίαση, αυτή τη φορά, για κάποιους, καθοριστικό.

 

Με όσα ισχύουν σήμερα, τα καταστήματα εστίασης θα επαναλειτουργήσουν τον Ιούνιο και οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες τους. Με χαρτί και μολύβι υπολογίζουν τις υποχρεώσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι αλλά και τα νέα δεδομένα που θα φέρνει στον τομέα τους ο φονικός ιός στη χώρα μας. Κάποιοι από αυτούς, συμπεραίνουν ρεαλιστικά ότι η επαναλειτουργία είναι ανέφικτη, μεταξύ αυτών και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα ιστορικά Λαδάδικα, μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές διασκέδασης για επισκέπτες και τουρίστες της πόλης.

«Μέχρι αυτήν την ώρα έχουμε τέσσερα λουκέτα σε επιχειρήσεις στα Λαδάδικα. Τρία εστιατόρια και ένα μπαράκι. Δε θα αντέξουν μαγαζιά στα Λαδάδικα που έχουν πάνω από 10-12 άτομα προσωπικό. Υπάρχουν και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι αλυσίδα και από τα πέντε μαγαζιά θα ανοίξουν τα δύο. Ο επιχειρηματίας θα θέσει σε διαθεσιμότητα γύρω στους 40 σερβιτόρους.

Αν η κυβέρνηση δε λάβει επιπλέον μέτρα δε θα αντέξουμε», δήλωσε στο Thestival.gr, ο Ευστράτιος Λυκοβαρδάκης, Επιχειρηματίας και Ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών στα Λαδάδικα, που περιλαμβάνει πάνω από 180 επιχειρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης.

 

 

«Δε θα απολύσω κανέναν από την επιχείρησή μου»

Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν προτίθεται να προβεί σε καμία απόλυση στο προσωπικό του, ωστόσο, ζητά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου του.

«Εμείς θέλουμε τη βοήθεια τους κράτους και του δήμου για να μην απολύσουμε κόσμο γιατί είμαστε μια οικογένεια. Οι συνεργάτες μου δεν είναι υπάλληλοί μου, είναι οικογένεια. Από τον δήμο Θεσσαλονίκης ζητάμε να μας μειώσει στο 60% το ποσό που δίνουμε για τα τραπεζοκαθίσματα. Να μας δώσει μέρος του πλαϊνού δρόμου, το οποίο δεν εμποδίζει τους πεζούς, ούτε στη διάβαση κανενός. Να μας δώσει 2-3 μέτρα να βάλουμε επιπλέον τραπέζια για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα σπασμένα. Έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και μέσα γράφει ένα «καρό» για τον δήμο. Αυτά να μας αφαιρεθούν. Είμαστε από τους πρώτους που κλείσαμε και τελευταίοι θα ανοίξουμε. Ζητάμε από την κυβέρνηση, η καταβολή του 60% του ενοικίου να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020», είπε.

Μάλιστα, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών «Λαδάδικα», ο κ. Λυκοβαρδάκης ζητά από τους αρμόδιους το πρόωρο άνοιγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ξεκαθαρίζει ότι όλο το προσωπικό θα τηρήσει απόλυτα τα μέτρα που προβλέπονται κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, για να υπάρχει ασφάλεια για προσωπικό και πελάτες.

 

«Να μας ανοίξουν στις 20 Μαΐου. Αν βγάζουμε τα απαραίτητα έξοδα θα είμαστε ευχαριστημένοι. Όλος ο κόσμος παραμιλάει. Έχουμε λάβει τα μέτρα προστασίας και δε φοβόμαστε. Το προσωπικό μας θα εργαστεί με μάσκες και γάντια και γίνονται απολυμάνσεις για να μην έχουμε το παραμικρό. Εμείς φοβόμαστε περισσότερο από την κυβέρνηση. Όλοι ζητάμε να ανοίξουμε νωρίτερα. Θα έχουμε και άλλα λουκέτα αν δεν ανοίξουμε νωρίτερα και θα έχουμε πολλές απολύσεις».

Advertisement
MEGA

Το προβληματισμό του για τη επόμενη ημέρα εξέφρασε στο Thestival.gr και ο Ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην ίδια περιοχή της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λουμάκος.

Πιο αισιόδοξος ο ίδιος, τόνισε ότι δε θέλει να πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις στα Λαδάδικα δε θα τα καταφέρουν.

 

 

“Τα νυχτερινά μας μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα ανοίξουν αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού. Τώρα δεν αξίζει να ανοίξουμε. Αν υπάρξει και δεύτερο κύμα τότε θα αναγκαστούμε να βάλουμε οριστικό λουκέτο. Υπάρχουν μαγαζιά μέσα στα Λαδάδικα που έχουν 13.000-15.000 ευρώ ενοίκιο”, αναφέρει στο Thestival.gr, ο Ανέστης Πανταζής, Ιδιοκτήτης γνωστού κέντρου νυχτερινής διασκέδασης και Roof, στα Λαδάδικα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας του περιορισμένου χώρου αυτών των καταστημάτων με αποτέλεσμα να μην κρίνονται ασφαλή. Ακόμα και τα καταστήματα τα οποία θα μπορούν να βγάλουν τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, δε θα μπορέσουν εύκολα να ανατρέψουν την κατάσταση.

Δεν είναι λίγες μάλιστα και οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να τροποποιήσουν τα καταστήματα τους και από νυχτερινά μαγαζιά με DJs ή ζωντανή μουσική, να σερβίρουν και καφε την ημέρα. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και ορισμένα Roofs στην περιοχή των Λαδάδικων, που όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

“Το δικό μου το μαγαζί δεν ανοίγει ποτέ πρωί. Τώρα σκεφτόμαστε να ανοίγει και να προσφέρει καφέ μήπως μπορέσουμε και ρεφάρουμε την κατάσταση”, σημειώνει ο κ. Πανταζής.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή