Έκκληση στους δημότες να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και ξυλόσομπες απευθύνουν ορεινοί και μη Δήμοι της Βόρειας Ελλάδας. Ένας από αυτούς, ο Δήμος Γρεβενών μετρά ήδη απώλεια ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Έκκληση στους δημότες να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και ξυλόσομπες απευθύνουν ορεινοί και μη Δήμοι της Βόρειας Ελλάδας.

Ένας από αυτούς, ο Δήμος Γρεβενών μετρά ήδη απώλεια 30 πλαστικών κάδων που πυρπολήθηκαν από απρόσεκτους δημότες τον τελευταίο χρόνο.

Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, μετά τα επανειλημμένα περιστατικά, συνιστούν στους δημότες τους «να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και σόμπες στους κάδους απορριμμάτων, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην ολοκληρωτική καταστροφή του κάδου όσο και στην πρόκληση μιας γενικευμένης φωτιάς ακόμη και στο ίδιο το απορριμματοφόρο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Η έξαρση του φαινομένου μπορεί και να οφείλεται στην αύξηση του κόστους θέρμανσης τα τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση και χρήση δασικών καυσόξυλων », λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζήσης Κιάκας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Γρεβενών. Η χρήση τζακιών και ξυλόσομπων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια αναμένεται μεγαλύτερη χρήση των θερμαντικών μέσων με ξύλα.

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα καύσης κάδων απορριμμάτων από στάχτη που πετάχτηκε χωρίς αυτή να έχει προηγουμένως κρυώσει, από τζάκια, σόμπες και άλλα μέσα θέρμανσης» επισημαίνει η αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Μενέλαος Κορδονούρης, μέσω πρόσφατης ανακοίνωσης του Δήμου «προτρέπει τους πολίτες να συγκεντρώνουν τη στάχτη σε μεταλλικά δοχεία και να την αφήνουν εκεί για μια τουλάχιστον ημέρα, πριν από την απόρριψή της σε καλά κλεισμένες σακούλες στους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων.

Advertisement
Family Kitchen

Όπως ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο κίνδυνος είναι διπλός: Ο ένας είναι ότι οι θερμές στάχτες, που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στους κάδους, μπορεί να γίνουν αιτία να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι Καθαριότητας των Δήμων και κυρίως αυτοί που εργάζονται στα απορριμματοφόρα. Ο άλλος είναι να καταστραφεί ο μηχανολογικός ή ο εξοπλισμός Καθαριότητας, όπως είναι οι κάδοι. Η καταστροφή του εξοπλισμού καθαριότητας και η αντικατάστασή του με νέο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου και τους δημότες. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η προσοχή όλων μας. Παρακαλούμε τους συνδημότες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ρίχνουν στάχτες εντός των κάδων απορριμμάτων, παρά μόνο εφόσον παρέλθει τουλάχιστον μία ημέρα από τη συλλογή της» εξηγεί.

Παρόμοια πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδικής. Ο Παύλος Παντζίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, επισημαίνει πως φέτος το φαινόμενο παρουσιάζεται μειωμένο, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, καθώς η προτροπή να χρησιμοποιούν τις στάχτες σε κήπους ή αγρούς καθώς θεωρείται πρώτης τάξεως φυσικό λίπασμα «έπιασε τόπο». Στην παρούσα χειμερινή περίοδο παρουσιάστηκαν μόνο 4 περιστατικά καύσης κάδων από θερμές στάχτες, τα οποία περιορίζονται σε περιοχές με πολυκατοικίες. Πιο προσεκτικοί φαίνεται ότι είναι πάντως οι δημότες, καθώς αν και καίνε περισσότερα καυσόξυλα για θέρμανση, δεν έχει καταγραφεί καταστροφή κάδου από ζεστές στάχτες.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ αρχείου από pella24.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

12/09/25 9:18 μμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

12/09/25 9:17 μμ

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)

12/09/25 6:45 μμ

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)

Χατζηβασιλείου: Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στην αντιπολιτευτική του μιζέρια;

12/09/25 6:41 μμ

Χατζηβασιλείου: Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στην αντιπολιτευτική του μιζέρια;

Ράμπες πρόσβασης και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Σερρών

12/09/25 6:36 μμ

Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Σερρών

ΚΚΕ: «Να μην αποφυλακιστεί ο ναζιστής εγκληματίας Μιχαλολιάκος!»

12/09/25 6:43 μμ

ΚΚΕ: «Να μην αποφυλακιστεί ο ναζιστής εγκληματίας Μιχαλολιάκος!»