Την παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από ιδιώτη παιδίατρο σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε η Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΑΔ, επιθεωρητές ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από ιδιώτη παιδίατρο σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε η Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΑΔ, επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μετά από ανώνυμη καταγγελία, διενήργησαν έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στο ιατρείο του/της παιδιάτρου 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, τα οποία είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες παλαιότερα, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 3, παρ. 2β της υπ’ αριθμ. ΓΥ 24α/22-2-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 545/2012). Με τον τρόπο αυτό, ο/η παιδίατρος φέρεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να αλλοίωσε την ιχνηλάτιση των παρτίδων των χρησιμοποιούμενων εμβολίων και η ταινία γνησιότητας που επικολλούταν στις συνταγές δεν αντιστοιχούσε στο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, γεγονός κρίσιμο για τη δημόσια υγεία π.χ. σε περίπτωση παρενεργειών ή ανάκλησης παρτίδων».

Όπως επισημαίνεται από την Αρχή Διαφάνειας, «ο/η παιδίατρος προέβη σε ενέργειες αλλοίωσης του επαγγελματικού ανταγωνισμού διατηρώντας στο ιατρείο του/της παράνομο απόθεμα παιδικών εμβολίων επί σκοπώ την εξυπηρέτηση των πελατών του/της, κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 21, του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε, αναλύθηκε το προφίλ συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών του/της παιδιάτρου κατά την περίοδο Αύγουστου 2019 – Ιουνίου 2020 και διαπιστώθηκε ότι ειδικά οι συνταγές των εμβολίων εκτελούνταν σχεδόν καθολικά σε ένα και μόνο φαρμακείο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «από τις μαρτυρίες γονέων παιδιών καθώς και άλλων εμπλεκομένων μερών, καθώς και την αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού με την ανάλυση χρόνου εκτέλεσης συνταγών, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ηλεκτρονική εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών εκ μέρους του ιδιωτικού φαρμακείου, κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ.4 του ΠΔ 121/2008».

Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών της ΕΑΔ, αναφέρει η ανακοίνωση, «στο ιατρείο του/της παιδιάτρου, έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου», ενώ σημειώνεται ότι «κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι έλαβε χώρα κατά το παρελθόν το 2017 και δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018».

Advertisement
Family Kitchen

Η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στο πλαίσιο των ισχυουσών διατάξεων.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

15/01/26 11:38 μμ

Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

15/01/26 11:32 μμ

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

15/01/26 11:26 μμ

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

15/01/26 11:21 μμ

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video