Θεσσαλονίκη: Πατίνια, μηχανές και.. βαλίτσες έβγαλαν δύτες από το Θερμαϊκό
Date:
Δεύτερη επιχείρηση για την ανάσυρση ηλεκτρικών πατινιών από τον Θερμαϊκό
Εικοσιένα ηλεκτρικά πατίνια, δύο μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ακόμη και… βαλίτσες, εντόπισαν δύτες, που βούτηξαν το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού, προκειμένου να απομακρύνουν τα πατίνια που βρίσκονται στο βυθό, καθώς κάποιοι τα πέταξαν στη θάλασσα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση, στην οποία προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα σε λίγες μέρες, μετά την ανάσυρση πενήντα πατινιών από την στεριά, με τη βοήθεια γάντζου, από το λιμάνι έως το Λευκό Πύργο. Σήμερα η προσπάθεια συνεχίστηκε σε τμήμα της νέας παραλίας.
«Η επιχείρηση της περασμένης Τρίτης έγινε σε νερά με πολύ μικρότερο βάθος. Στη σημερινή δράση απαιτείται οπωσδήποτε καταδυτικός εξοπλισμός», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η δράση θα επαναληφθεί, αν και ο σημαντικότερος στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου. «Το βασικότερο όλων είναι να βρεθούν και να συλληφθούν όσοι προκαλούν αυτή τη μίνι οικολογική καταστροφή, διότι τα χημικά που απελευθερώνουν οι μπαταρίες των πατινιών, είναι το χειρότερο απόβλητο που μπορούμε να έχουμε μέσα στον ήδη επιβαρυμένο Θερμαϊκό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, επισημαίνοντας επίσης και την ζημία που προκαλείται σε ξένη ιδιοκτησία.
Οι αυτοδύτες που επιχείρησαν, ανήκουν στις ομάδες NGUE (Northern Greece Underwater Explorers) και UFR (Underwater Filming & Research), ενώ την συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση υποστηρίζει το «Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπος». «Οι μπαταρίες και τα πλαστικά μέρη των πατινιών που βρίσκονται στην θάλασσα, όσο οξειδώνονται, προκαλούν επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι θάλασσες να αδειάζουν από ψάρια και να γεμίζουν από σκουπίδια, κάτι το οποίο επιστρέφει σε μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θαλάσσια βιολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου, Ελίνα Σαμαρά.
Τα 21 πατίνια ανασύρθηκαν ήδη, ενώ για την απομάκρυνση των υπόλοιπων αντικειμένων, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό καταδυτικό σκάφος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή typosthes.gr