Τις τάσεις, τις τιμές ανά περιοχή και τις…μεταπανδημικές προοπτικές της αγοράς κατοικίας στη Θεσσαλονίκη σκιαγραφεί για το makthes.gr ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στις τιμές ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Θεσσαλονίκη δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την ζήτηση για σπίτια.

«Αναβαθμίζονται οι προοπτικές της πόλης»

«Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο την τελευταία τριετία και δεδομένων των επενδύσεων και έργων που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον θεωρούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Η Θεσσαλονίκη, έχει φοβερές προοπτικές να γίνει και πάλι σημαντικό επιχειρηματικό, εμπορικό, και τεχνολογικό κέντρο τόσο της Ελλάδος όσο και των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν επεκτείνει την δραστηριότητα τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης δίνοντας σημαντική ώθηση στην τοπική αγορά εργασίας», σημειώνει ο κ.Μερεκούλιας.

«Επίσης, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς «Thess INTEC» που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023 θα κάνει τη Θεσσαλονίκη τοπόσημο στον χάρτη της τεχνολογίας καθώς θα συγκεντρωθεί στην πόλη σημαντικός αριθμός ερευνητών», προσθέτει.

«Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικές ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς ανοδικά. Θα υπάρξει άμεσα σημαντική ζήτηση σε οικιστικά ακίνητα και σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι στην παρούσα φάση η προσφορά νεόδμητων οικιστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της πόλης είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κάποιες κινήσεις ,από Ισραηλινούς κυρίως επενδυτές, αναφορικά με την ανακαίνιση παλαιών βιομηχανικών ακινήτων και την μεταπώληση τους ως διαμερίσματα, αλλά το απόθεμα σύγχρονων διαμερισμάτων παραμένει και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για επενδύσεις στον εν λόγω τομέα. Επενδύσεις όπως το “Project 151” καθώς και το “Project Nefeli” πρακτικά δίνουν το στίγμα των νέων τάσεων της τοπικής κτηματαγοράς. Σύγχρονα διαμερίσματα επιπλωμένα, με παροχές όπως γυμναστήριο, αίθουσες συνεδρίων 24ωρη φύλαξη κλπ με ενοίκιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα έξοδα», υποστηρίζει.

«Projects που ουσιαστικά απευθύνονται στους νέους κατοίκους που θα έρθουν στην πόλη λόγω των νέων ευκαιριών εργασίας που θα προσφέρονται σύντομα. Έως τώρα στην Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για παλαιότερα ακίνητα, εν τούτοις αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς ουσιαστικά αλλάζει ριζικά η φυσιογνωμία της πόλης.Πέρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου ήδη οι τιμές πώλησης και ενοικίασης έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με τις τιμές το 2018 για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες σε οικιστικά ακίνητα στα Δυτικά της πόλης στην περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου. Οι εν λόγω περιοχές θα αποκτήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των έργων ΜΕΤΡΟ», αναφέρει.

Ακολουθεί συγκεντρωτικός πίνακας με τις τιμές πώλησης οικιστικών ακινήτων για το 1ο εξάμηνο του 2021.


Οι τιμές ανά περιοχή


Περιοχή Κατώτερη Τιμή Ανώτερη Τιμή
Λευκός Πύργος € 2.700,00 € 4.300,00

Τσιμισκή € 1.500,00 € 2.500,00

Αριστοτέλους € 3.200,00 € 4.500,00

Μητροπόλεως € 1.800,00 € 2.500,00

Παλαιά Παραλία € 5.500,00 € 7.000,00

Νέα Παραλία € 2.500,00 € 4.000,00

Αγίου Δημητρίου € 900,00 € 1.500,00

Πανεπιστήμια € 1.000,00 € 1.900,00

Άνω Πόλη € 1.200,00 € 2.300,00

Τριανδρία € 900,00 € 1.200,00

Τούμπα € 800,00 € 1.200,00

Πυλαία € 900,00 € 1.700,00

Καλαμαριά € 2.000,00 € 2.500,00


Οι επιπτώσεις από την πανδημία

«Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη κινήθηκαν αυξητικά παρά την πανδημία. Υπήρξε, εν τούτοις μια στροφή ουσιαστικά στο είδος των ακινήτων που προτιμούν οι αγοραστές στην πόλη. Πλέον, φέτος δεν υπήρξε ενδιαφέρον για μικρά διαμερίσματα έως 30 τ.μ. κυρίως υπό των φόβο νέων Lock downs. Επίσης, υπήρξε και κάποια αύξηση στο ποσοστό των διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση καθώς σημαντικός αριθμός πρωτοετών φοιτητών δεν μίσθωσαν φέτος διαμερίσματα, ενώ αρκετοί ήταν κι εκείνοι που άφησαν τα διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει καθώς τα μαθήματα γίνονταν χωρίς την φυσική παρουσία των φοιτητών. Και πάλι όμως δεν σημειώθηκαν μειώσεις άξιες αναφοράς, γεγονός που αποδεικνύει τις σταθερές προοπτικές της πόλης», επισημαίνει.

«Δεν επηρεάζουν οι αντικειμενικές»

«Πέραν της πανδημίας ούτε η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών δεν θεωρούμε ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των τιμών οικιστικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης καθώς όπως είπαμε νωρίτερα, οι προγραμματισμένες επενδύσεις είναι τόσο σημαντικές που το κέρδος όσων επενδύσουν σε οικιστικά ακίνητα στην παρούσα χρονική στιγμή θα αποδειχθεί στο μέλλον αρκετά μεγαλύτερο από τυχόν μικρές αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ κλπ λόγω αύξησης των αντικειμενικών. Θεωρούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τοπικής κτηματαγοράς θα κυμαίνεται σε 7%- 8% ετησίως, και η δυναμική της πόλης θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», καταλήγει.

Πηγή makthes.gr
 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.