Θεσσαλονίκη: Προειδοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ για κατάρρευση των νοσοκομείων αν δεν τηρηθούν τα μέτρα (video)
Date:
Στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Οριακή είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 4.396 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες. Στη μάχη κατά του κορονοϊού μπαίνουν και ιδιωτικές κλίνες, ενώ 150 ιδιώτες γιατροί εγγράφησαν μέσα σε μόλις μία ημέρα στη σχετική λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το επόμενο δεκαήμερο
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου δήλωσε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ.Γιαννάκος λέγοντας ότι τα κρούσματα στους νοσοκομειακούς έφτασαν τα 500. Σήμερα μάλιστα διασωληνώθηκε μία εργαζόμενη, ηλικίας 50 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
Στο ΑΧΕΠΑ στις 32 κλινες ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 31 ασθενείς με μόλις μία κλίνη κενή, στο Παπανικολάου και οι 37 κλίνες είναι κατειλημμένες, το ίδιο και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με 10 ασθενείς διασωληνωμένους σε 10 κλίνες.
Η Θεσσαλονίκη δε θα αντέξει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση άλλες δέκα μέρες, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος και κατέληξε καλώντας όσους τηρούν τα μέτρα να απομονώσουν τους αρνητές της μάσκας. Κάλεσε μάλιστα τους αρνητές να επισκεφθούν τα νοσοκομεία ώστε να αντιληφθούν τι σημαίνει κορονοϊός.
Συναγερμός στον ΟΑΣΘ – Σε καραντίνα 350 εργαζόμενοι
Συναγερμός και στον ΟΑΣΘ καθώς σε καραντίνα τέθηκαν 350 εργαζόμενοι του οργανισμού λόγω κορονοϊού. Ο ΟΑΣΘ, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ο Οργανισμός με το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2.050 άτομα.
Η χαλαρότητα των μέτρων και η επιστροφή των φοιτητών έφτασαν τη Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο»
Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων και η επιστροφή των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη που έφερε τα πάρτι και τις συναθροίσεις, είναι οι κυριοτέρες αιτίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που η Θεσσαλονίκη έγινε μέσα σε έναν μήνα από covid free, «κατακόκκινη».
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από έναν μήνα, στις 12 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε μόλις 6 κρούσματα.
Επιστολή από δήμαρχο, ιατρικούς συλλόγους και πρύτανη ΑΠΘ με αίτημα για περιοριστικά μέτρα όπως την Άνοιξη
Σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ’ αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».
Κ. Ζέρβας: Να πάμε σε πλήρη αυστηροποίηση των μέτρων
«Και σήμερα αν είναι δυνατόν να πάμε σε πλήρη αυστηροποίηση των μέτρων, εάν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από αυτή την άσχημη εικόνα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να περιοριστεί ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη.
Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι χώροι εργασίας αλλά και τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης αναφέροντας πως στις περίπου 200 σχολικές μονάδες του κεντρικού δήμου καθημερινά κλείνουν τάξεις και γίνονται απολυμάνσεις. «Αυτό», τόνισε, «δείχνει ότι έχουμε εστίες. Δεν λέω ότι εκεί είναι το πρόβλημα, όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα οπουδήποτε υπάρχει πηγή θα πρέπει να τη θεραπεύσουμε, να την επουλώσουμε, να τη σφραγίσουμε».
Πηγή ert.gr