Θεσσαλονίκη: Σχέδια για την εγκατάσταση είκοσι δύο ανεμογεννητριών σε περιοχές των Δήμων Λαγκαδά και Βόλβης
Date:
Για την εγκατάσταση είκοσι δύο ανεμογεννητριών, σε τρεις περιοχές και επτά διαφορετικές τοποθεσίες στους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης Θεσσαλονίκης, καλείται να γνωμοδοτήσει, επί των σχετικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα οι σχετικές μελέτες κάνουν λόγο για την εγκατάσταση τριών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις θέσεις «Βατράλι – Πηγάδια – Νερόμυλος» της περιοχής Στεφανινών – Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης (αφορά έξι ανεμογεννήτριες), «Μαυροράχη» της περιοχής Στεφανινών του Δήμου Βόλβης (αφορά επτά ανεμογεννήτριες) και «Δασότοπος» της περιοχής Σοχού, του Δήμου Λαγκαδά (αφορά εννιά ανεμογεννήτριες).
Η Μητροπολιτική Επιτροπή, στη σημερινή της συνεδρίαση, γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα, στη θέση Δασότοπος του Σοχού Λαγκαδά. Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, αναβλήθηκε η λήψη σχετικής απόφασης για τους δύο αιολικούς σταθμούς που σχεδιάζονται για τον Δήμο Βόλβης καθώς, προέκυψαν νέα στοιχεία που θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά τον σταθμό στον Δήμο Λαγκαδά, υπηρεσιακοί παράγοντες από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, ανέφεραν ότι η τοποθεσία βρίσκεται εκτός καταφυγίου άγριας ζωής και εκτός περιοχής Natura ενώ έχει αποστάσεις από τους οικισμούς. Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα παραγωγής ενέργειας ενώ τόνισαν ότι οι αιολικοί σταθμοί είναι από τους καθαρότερους τρόπους για την παραγωγή της. Παρ όλα αυτά, διευκρίνισαν ότι καθώς αναμένεται να γίνει αποψίλωση εκτάσεων, δέντρων, θάμνων, η υπηρεσία θέτει ως όρο να γίνει ανάλογη αναδάσωση σε κάποιο άλλο μέρος υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης δασών.
Αρνητική γνωμοδότηση εξέδωσε η Δημοτική Κοινότητα Σοχού. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφασή της, «το θέμα μπορεί να ξαναέρθει για συζήτηση και γνωμοδότηση μόνον εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της πολιτείας για σύσταση δήμου στην περιοχή με έδρα το Σοχό, ο οποίος δήμος θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί άμεσα τα ανταποδοτικά τέλη από τη λειτουργία του έργου προς όφελος των κατοίκων».
Εκπρόσωποι της εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη των έργων ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιοκτησία την οποία αφορά ο σχεδιασμός, είναι κυρίως δημόσια έκταση, μη καλλιεργήσιμη ενώ η εισήγηση του δασαρχείου Λαγκαδά είναι θετική υπό όρους. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των αντιδράσεων για τους αιολικούς σταθμούς είναι η έλλειψη ενημέρωσης.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη Μητροπολιτική Επιτροπή, ο Γεώργιος Ζέρβας, από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», σχολίασε, ότι δεν υπάρχει προσδιορισμένο χωροταξικό σχέδιο, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε την ανάγκη ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ ο Φίλιππος Γκανούλης, από την «Οικολογία – Πράσινη Λύση» ανέφερε ότι η λογική των ανεμογεννητριών με βιώσιμους όρους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ