Date:
Ξέρει να δένει περισσότερους από δέκα κόμπους για να εξασφαλίσει τη δύναμη της πετονιάς του και να έχει έτσι μια άρτια αρματωσιά, που θα τον βοηθήσει να πιάσει ψάρια πολλών κιλών. Όμως, ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιεί αυτόν που του έμαθε ο πατέρας του πριν από 34 χρόνια, όταν ξεκίνησαν να πηγαίνουν μαζί για ψάρεμα, δημιουργούσαν… αναμνήσεις και φυσικά… έπιαναν και ψάρια για το οικογενειακό τραπέζι.
«Από τα δέκα μου χρόνια, περίμενα πως και πώς να έρθει η Παρασκευή, για να πάμε για ψάρεμα με τον πατέρα μου», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 44χρονος σήμερα Πέτρος Δεσποινίδης, σημειώνοντας ότι είναι αυτή η ανάμνηση των παιδικών του χρόνων και ο σεβασμός που του καλλιεργήθηκε για τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον, που τον οδήγησαν το 2017 στην διοργάνωση του Kids Fishing Day.
«Πρόκειται για μια ημέρα που είναι αφιερωμένη στο ψάρεμα και αποκλειστικά και μόνο στα μικρά παιδιά», σημειώνει ο ίδιος με χαρά, και προσθέτει, ότι η επιτυχία του εγχειρήματος αποτυπώνεται στις συμμετοχές, που κάθε φορά ξεπερνούν κάθε προηγούμενη.
Το 4ο Kids Fishing Day
Φέτος, μετά από τη διετή απουσία που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού, το Kid’s Fishing Day επιστρέφει δυναμικά και η ομάδα που δημιούργησε πριν από επτά χρόνια ο κ. Δεσποινίδης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «Spinning στη Βόρεια Ελλάδα», δηλώνει πανέτοιμη για την τέταρτη διοργάνωση. Η εκδήλωση, που θα γίνει σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής και την υποστήριξη του συλλόγου «Αρίων»-με πρόεδρο και αντιπρόεδρο τους Κωνσταντίνο Γενική και Δημήτρη Σαριδάκη-, που δημιουργήθηκε από ερασιτέχνες αλιείς Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί στις 5/6, στην παραλία της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, με ώρα εκκίνησης τις 10 το πρωί.
Στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις, που έγιναν σε ισάριθμες τοποθεσίες στο νομό Χαλκιδικής, συμμετείχαν από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας περί τα 250 παιδιά με τους γονείς τους, ηλικίας από πέντε έως και 16 χρόνων και με το 40% αυτών να είναι κορίτσια.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ψαράδων «πολύ καλύτερη από την δική μας, έτσι ώστε στο μέλλον και η δραστηριότητα να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να γίνεται με σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Δεσποινίδης.
Για αυτό και οι μικροί αυριανοί ψαράδες, θα γνωρίσουν από κοντά τις βασικές τεχνικές παράκτιας και αθλητικής αλιείας, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, όπως και όλα τα ζωντανά και τεχνητά δολώματα και τους τρόπους που τα χρησιμοποιούμε, θα μάθουν πως φτιάχνεται μια απλή αρματωσιά και πώς αξιοποιείται ο εξοπλισμός τους, αλλά θα αποκτήσουν και αλιευτική παιδεία.
«Μέσα από παιχνίδια και διάλογο, τα παιδιά που συμμετέχουν στην διοργάνωση μαθαίνουν το γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε σκουπίδια όπου ψαρεύουμε, ενώ τους δείχνουμε στην πράξη, πως βγάζουμε προσεκτικά κάθε ψάρι στην ακτή με την απόχη μας, χωρίς να το τραυματίσουμε, όταν θα το ελευθερώσουμε», σημειώνει και εξηγεί ότι «τα μικρά μέλη κάθε είδους πρέπει να επιστρέφουν στη θάλασσα, ώστε να μην κάνουμε ζημιά στους πληθυσμούς τους και να μπορούν οι ψαράδες μας να αλιεύουν τους απογόνους τους».
Στην εκδήλωση, οι λιλιπούτειοι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δικιά τους ζωγραφιά υπό το… άγρυπνο μάτι ειδικών. Όλοι θα πάρουν φεύγοντας ένα αναμνηστικό καπέλο της διοργάνωσης, ενώ θα γίνει και περιήγηση στο εικονογραφημένο υλικό που θα στηθεί στην τοποθεσία όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Οι ηλικίας 11 και άνω, θα χωριστούν σε ολιγομελή γκρούπ, και υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των επικεφαλής, θα ψαρέσουν κιόλας. Μάλιστα, ένας από τους επικεφαλής, θα είναι ένα 16χρονο σήμερα αγόρι, που δίνει το «παρών» σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνουμε και δηλώνει «λάτρης του ψαρέματος», λέει με περηφάνια ο κ. Δεσποινίδης. Συμπληρώνει δε με συγκίνηση ότι «ένα από τα κορίτσια που έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μας είναι αθλήτρια συλλόγου ψαρέματος και πηγαίνει και σε αγώνες».
Έτσι, μπορεί η δουλειά που του εξασφαλίζει τα προς το ζην να μην έχει καμία σχέση με το ψάρεμα και τη θάλασσα, αλλά ο 44χρονος αποδεικνύει στην πράξη ότι προτεραιότητα και μέγα ζητούμενο για τον ίδιο αποτελεί να μοιραστεί τη μαγεία, το πάθος του και τα μυστικά του ψαρέματος, με όποιον ενδιαφέρεται να τα γνωρίσει. Ο ίδιος την τελευταία 17ετία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την τεχνική ψαρέματος αυτή του spinning (καλάμι και τεχνητά δολώματα) και παρόλο που οι δύο του γιοί δεν μοιράζονται το πάθος του για το ψάρεμα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μαζί τους αναμνήσεις από τις εξορμήσεις τους όταν ήταν πιο μικροί.
Για τον 44χρονο το ψάρεμα «δεν είναι για τα ψάρια που πιάνει κανείς. ‘Αλλωστε τα περισσότερα από αυτά που τσιμπάνε, οι περισσότεροι από εμάς τους ερασιτέχνες αλιείς τα αφήνουμε ελεύθερα και πάλι στη θάλασσα, ή σε διαφορετική περίπτωση κρατάμε μόνο όσα χρειάζονται για το οικογενειακό τραπέζι. Είναι η ηρεμία και η διαφυγή από καθετί της καθημερινότητας, αφού η εξόρμηση κοντά στη θάλασσα, καταφέρνει να διώχνει τις σκοτούρες απ το μυαλό».
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Δεσποινίδης.