Θεσσαλονίκη: Τα χειρουργεία στο έλεος του COVID-19
Date:
Τραγική είναι η κατάσταση στα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς η επαναφορά στην κανονικότητα, όσον αφορά στην υγεία των πολιτών δεν ήρθε ποτέ…
«Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς η λίστα αναμονής έχει φτάσει στα δύο χρόνια και πλέον», ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» ο Πέτρος Κετικίδης, οργανωτικός γραμματέας ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Γ. Γεννηματάς».
«Τώρα ξεκινάνε να ειδοποιούν να έρθουν αυτοί που λόγω κορονοϊού ακυρώθηκε η επέμβασή του και τα καινούργια χειρουργεία πάνε προς τα πίσω», περιγράφει ο ίδιος. Στο «Γ. Γεννηματάς» οι πέντε μεγάλες χειρουργικές αίθουσες που είχαν δεσμευθεί για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19, δεν έχουν επανέλθει ακόμη, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει από αύριο, αλλά το βασικό ερώτημα με την πανδημία να αντεπιτίθεται, είναι «για πόσο;».
«Ο κόσμος περιμένει, έχει αγανακτήσει, ενώ πολλοί καταλήγουν από ανάγκη σε ιδιωτικές κλινικές για να χειρουργηθούν», λέει ο ίδιος.
«Ιούλιο και Αύγουστο θα λειτουργήσουν μόνο πέντε αίθουσες χειρουργείων, από τις 14, γιατί υποχρεωτικά οι νοσηλευτές και οι γιατροί πρέπει να πάρουν τις άδειες, διότι είναι εδώ και 10 μήνες χωρίς άδειες», αναφέρει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Κατά την άποψή του πάντως, οι μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία δεν είναι θέμα αποκλειστικά COVID, καθώς «είναι πρόβλημα όταν ο πληθυσμός θέλει να πάει σε 1-2 συγκεκριμένα νοσοκομεία με αναμονές ετών, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αναμονές μηνών». Ενδεικτικά, «τα γυναικολογικά περιστατικά χειρουργούνται σε δύο μήνες το πολύ, ενώ στο ‘Παπαγεωργίου’ η αναμονή φτάνει τα δύο χρόνια», εξηγεί ο ίδιος.
«Τα νοσοκομεία δεν έχουν γυρίσει σε καμιά κανονικότητα. Λειτουργούν μόνο οι έξι από τις 11 χειρουργικές αίθουσες», δηλώνει ο Γιώργος Τρελλόπουλος, αγγειοχειρουργός και διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος «οι λίστες δεν είναι επικαιροποιημένες», ενώ γενικώς τα τακτικά χειρουργεία «δεν γίνονται με διαφάνεια και λειτουργικότητα», διότι ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση στο «πώς κινούνται οι λίστες». «Αυτές οι λίστες που ήταν πριν 2-3 χρόνια, ποιος μηχανισμός θα κάνει την επικαιροποίηση; Στην αγγειοχειρουργική υπάρχουν περίπου 500 άνθρωποι. Ποιος θα τους πάρει τηλέφωνο;», διερωτάται ο κ. Τρελλόπουλος.
Έλλειψη αναισθησιολόγων
Το βασικότερο όμως είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων πολλοί εκ των οποίων συνταξιοδοτήθηκαν και τον τελευταίο χρόνο. Παρόλο που τον Φεβρουάριο προκηρύχθηκαν 80 θέσεις αναισθησιολόγων, εντούτοις υπήρξαν μόνο 40 υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει ο αγγειοχειρουργός. Ταυτόχρονα, «έχει γύρει μονόπατα η κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα και σήμερα οι επιχειρηματίες πληρώνουν καλύτερους μισθούς στους γιατρούς, από ό,τι το κράτος στο ΕΣΥ», ισχυρίζεται ο κ. Τρελλόπουλος.
Μάλιστα τα νοσοκομεία σε Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γρεβενά, Ξάνθη «έχουν το πολύ δύο αναισθησιολόγους. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα», προσθέτει ο ίδιος.
Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι και πριν τον κορονοϊό τα χειρουργεία καθυστερούσαν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά η πανδημία επέτεινε το πρόβλημα, καθώς διακόπηκαν όλα τα τακτικά χειρουργεία και πολλές αίθουσες μετατράπηκαν σε «ψευτο-ΜΕΘ».
Στο «Ιπποκράτειο» από το τρίτο κύμα και μετά λειτουργούσε το 70% των χειρουργικών αιθουσών, αλλά επειδή ήταν ήδη υποστελεχωμένο και τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε, διότι κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν και κάποιοι παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ, σχεδιάζεται ο περιορισμός των χειρουργείων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναμονή στις λίστες, αποκαλύπτει στη «ΜτΚ» η κ. Κατσίμπα.
Την παραπάνω κατάσταση επιτείνει η συμμετοχή των νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως και η επερχόμενη λήξη της σύμβασης νοσοκομείων-κλινικών στο πλαίσιο της οποίας νοσηλευόμενοι των νοσοκομείων χειρουργούνταν σε κλινικές, συμπληρώνει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Η ίδια υπενθυμίζει ότι σήμερα ένας επιμελητής Β΄, μετά τις περικοπές των μνημονίων, λαμβάνει μισθό 1.600 ευρώ μαζί με τις εφημερίες, ποσό το οποίο ξεπερνά ο ιδιωτικός τομέας.
«Μακραίνουν οι λίστες, υπάρχει δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των περιστατικών, κυρίως λόγω της έλλειψης του προσωπικού (αναισθησιολόγων, νοσηλευτών κλπ) και με το μη άνοιγμα όλων των χειρουργικών αιθουσών ακόμη. Η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνεται τώρα με τις αποχωρήσεις που έγιναν τον ενάμιση χρόνο και με τις άδειες που υποχρεωτικά παίρνουν» οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, συνοψίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Προειδοποιεί, δε, ότι οι καθυστερήσεις των χειρουργείων μπορούν να προκαλέσουν αναπηρίες, ή επιπλοκές. «Δεν μπορεί μια καρδιοχειρουργική, μια νευροχειρουργική, μια αγγειοχειρουργική κλινική να έχει λίστες αναμονής, γιατί είναι τέτοιες οι παθήσεις που χρειάζονται γρήγορη επέμβαση», καταλήγει εμφατικά.
Αγωνία ενόψει τέταρτου κύματος
Σε κάθε περίπτωση, τον Σεπτέμβριο σχεδιάζεται η επαναφορά όλων των χειρουργικών αιθουσών, αλλά με τη «δαμόκλειο σπάθη» του 4ου κύματος να κρέμεται πάνω από τη χώρα, ο σχεδιασμός μοιάζει αίολος.
Μάλιστα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι τα καθημερινά νέα κρούσματα θα εκτοξευθούν σε 3.500, μόλις μετά το τέλος Ιουλίου, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Νικόλαος Καπραβέλος του «Γ. Παπανικολάου» έχουν δηλώσει ευθαρσώς πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος.
Προς το παρόν πάντως, όλα τα έκτακτα και τα ογκολογικά περιστατικά, διεκπεραιώνονται κανονικά στα νοσοκομεία της πόλης, όπως διαβεβαιώνουν, μέσω της «ΜτΚ», όλοι οι παραπάνω.
Πηγή makthes.gr