Ένα υπερσύγχρονο υπερμικροσκόπιο, με δυνατότητα μεγέθυνσης που φτάνει έως και τις 77 φορές, απέκτησε η πανεπιστημιακή Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Το καινοτόμο αυτό μηχάνημα αξιοποιεί την ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο απέκτησε το Νοσοκομείο Παπανικολάου

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα υπερσύγχρονο υπερμικροσκόπιο, με δυνατότητα μεγέθυνσης που φτάνει έως και τις 77 φορές, απέκτησε η πανεπιστημιακή Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Το καινοτόμο αυτό μηχάνημα αξιοποιεί την τεχνολογία της αεροδιαστημικής, προσφέροντας μοναδική ευκρίνεια και νέες δυνατότητες στη μικροχειρουργική.

Advertisement
 

Η τελετή εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε σήμερα, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για την Κλινική, καθώς το υπερμικροσκόπιο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα μόλις 66 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δαπάνη για την απόκτησή του ανήλθε στα 625.000 ευρώ με ΦΠΑ, και το μηχάνημα αναμένεται να ενισχύσει καθοριστικά το νέο Τμήμα Χειρός της Κλινικής. Η δημιουργία του Τμήματος προχωρά μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, έχει ήδη ενταχθεί στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένεται η τελική ανάθεση για την ανακατασκευή του κτιρίου το οποίο έχει δεσμευτεί από το 2021 και προβλέπεται να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο ή Μάιο του 2026.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης, τα κοινά μικροσκόπια φτάνουν σε μεγέθυνση έως 20-30 φορές, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες επεμβάσεων. Αντίθετα, το νέο υπερμικροσκόπιο επιτρέπει την εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων με πολύ υψηλότερη ακρίβεια και σαφήνεια, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Γκιβίσης εξήγησε ότι το μηχάνημα θα αξιοποιηθεί κυρίως σε επεμβάσεις επανασυγκολλήσεων, αφαίρεσης όγκων και καλύψεων με κρημνούς, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού. «Το χέρι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή μας. Αν δεν έχουμε λειτουργικά χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα, με αυτό το μηχάνημα, τις επεμβάσεις που παλιά τις κάναμε σε 13 ώρες, τώρα μπορούμε να τις κάνουμε σε 6 ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προμήθεια του εξοπλισμού εντάσσεται στο έργο «Στρατηγική Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» με κωδικό 12477, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω της πρόσκλησης SUB2 «Πανεπιστήμια Αριστείας», με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.

Στην εκδήλωση εγκατάστασης του υπερμικροσκοπίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγεία, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης ο πρύτανης του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της τοπικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.

Advertisement
Family Kitchen

Ο κ. Βαρτζόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την έναρξη της τελετής χαρακτήρισε τον καθηγητή Γκιβίση ως έναν από τους κορυφαίους στη χειρουργική της άκρας χειρός, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το νέο υπερμικροσκόπιο που απέκτησε το Παπανικολάου θα εκτοξεύσει τις υπηρεσίες του στην κορυφή.

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε ως ορισμό της καινοτομίας το νέο υπερμικροσκόπιο και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι το απέκτησε το νοσοκομείο Παπανικολάου δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σοβαρότατο ρόλο στην εξυπηρέτηση του πολίτη. «Είμαστε χαρούμενοι που εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πραγματικά ένα υπερόπλο στην υπηρεσία του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η απόκτηση του υπερμικροσκοπίου –μιας τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στην αεροδιαστημική ιατρική– ενισχύει αποφασιστικά την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Πανεπιστημίου. «Η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανήματος, στο πλαίσιο του ΑΠΘ, δεν έχει μόνο αξία, αλλά και υπεραξία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα δωρεάν υπηρεσιών - Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 11:02 πμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΩ δωρεάν υπηρεσιών – Κατ’ οίκον φροντίδα