Με HMPV έχει διαγνωστεί ένας 71χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ενώ έχει υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες. Αρνητικό στον μεταπνευμονοϊό HMPV ήταν το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ... Περισσότερα

Μεταπνευμονοϊός HMPV: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το κρούσμα σε 71χρονο στη Θεσσαλονίκη

Epiloges Press

Epiloges Press

Με HMPV έχει διαγνωστεί ένας 71χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ενώ έχει υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες.

Αρνητικό στον μεταπνευμονοϊό HMPV ήταν το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η σύζυγος του 71χρονου, του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Ελλάδα, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ενώ το πρώτο τεστ της γυναίκας είχε βγει θετικό, το δεύτερο βγήκε αρνητικό για μεταπνευμονοϊό HMPV. Η 60χρονη νοσεί από Γρίπη Α, ενώ συμπτώματα γρίπης έχουν και ο γαμπρός και η κόρη του 71χρονου.

Ο 71χρονος αρχικά πήγε με συμπτώματα πνευμονίας σε ιδιωτική κλινική αλλά τελικά κρίθηκε ότι έπρεπε να διακομιστεί στην εφημερία στο «Παπανικολάου». 

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τον HMPV:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Advertisement
MEGA

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:

  1. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
  2. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
  3. Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστηριώδη σύμβολα 40.000 ετών αποκαλύπτουν ένα χαμένο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας – Ανατροπή για την προέλευση της γραφής

25/02/26 8:29 πμ

Μυστηριώδη σύμβολα 40.000 ετών αποκαλύπτουν ένα χαμένο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας – Ανατροπή για την προέλευση της γραφής

Ένα ΟΑΚΑ σύγχρονο, λειτουργικό και φιλόξενο (pics)

25/02/26 8:20 πμ

Ένα ΟΑΚΑ σύγχρονο, λειτουργικό και φιλόξενο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Φεβρουαρίου

24/02/26 11:08 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Φεβρουαρίου

FIFA: Τα 4 μέτρα που μπορεί να εγκρίνει το Σάββατο (28/2) η FIFA για να περιορίσει τον «χαμένο χρόνο»

24/02/26 11:13 μμ

FIFA: Τα 4 μέτρα που μπορεί να εγκρίνει το Σάββατο (28/2) η FIFA για να περιορίσει τον «χαμένο χρόνο»

Βουλή - Επιτροπές - Ν/σ για ψήφο αποδήμων - Θ. Λιβάνιος: Καλώ τα κόμματα να το ψηφίσουν για να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές

24/02/26 11:12 μμ

Ν/σ για ψήφο αποδήμων – Θ. Λιβάνιος: Καλώ τα κόμματα να το ψηφίσουν για να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές

ΥΠΕΝ: Κοινή Δήλωση ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκών χωρών για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

24/02/26 11:10 μμ

ΥΠΕΝ: Κοινή Δήλωση ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκών χωρών για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Τι κάνουμε λάθος με τα παράθυρα τον χειμώνα

24/02/26 10:43 μμ

Τι κάνουμε λάθος με τα παράθυρα τον χειμώνα

Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

24/02/26 10:28 μμ

Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

24/02/26 10:01 μμ

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

24/02/26 9:58 μμ

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

24/02/26 9:50 μμ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου

24/02/26 9:45 μμ

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου