Αξιοποιούμε την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»   Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αξιοποιούμε την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

 
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας “CleanEnergyTransitions” που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί από 40 χώρες του κόσμου (στις οποίες αναλογεί το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων), διευθυντικά στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, επικεφαλής αναπτυξιακών τραπεζών καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σημασία ανεύρεσης τρόπων για την στήριξη της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, παρά τις προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία και συμφώνησαν ότι ο διάλογος και η διεθνής συνεργασία μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς πορείας προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσίασε δε ένα σχέδιο που αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια από τις πιο φιλόδοξες χώρες στον τομέα αυτό, «γεννά», -όπως σημείωσε- σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Περιέγραψε δε τους βασικούς του άξονες ως εξής:

  • Κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων (που αναλογούν στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής) έως το 2023 και κλείσιμο του «κενού» που θα δημιουργηθεί κυρίως από ΑΠΕ.

  • Διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030. Σημαντικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι φέτος συντελέστηκαν δυο δημοπρασίες για έργα ΑΠΕ εν μέσω πανδημίας, μέσω των οποίων καλύφθηκε το 75% των προγραμματισμένων επενδύσεων για ΑΠΕ για το 2020 , οδηγώντας το υπουργείο να επανεξετάσει τον προγραμματισμό του.

  • Υλοποίηση ενός «Κύματος Ανακαίνισης» που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο κατοικιών, αλλά και δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων

  • Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων. Στον τομέα αυτό προγραμματίζονται επενδύσεις 5,5 δις. ευρώ έως το 2028, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Θωμάς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), μέσω των οποίων θα αντληθούν κεφάλαια που θα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση, για την οποία υπογράμμισε ότι απαιτείται και αυξημένη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στο Υψηλού Επιπέδου Πάνελ για έναν Ανθεκτικό και Βιώσιμο κλάδο Ηλεκτρισμού, το οποίο συντόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ KadriSimson.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο του ηλεκτρισμού στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την ιστορική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος και της ενίσχυσης της ευελιξίας που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου μεριδίου ΑΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή