Θυλακίτιδα από το ξύρισμα: Πώς προκαλείται, τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η θυλακίτιδα, μια συχνή δερματική πάθηση, εμφανίζεται όταν ένας θύλακας της τρίχας μολυνθεί και επιδεινώνεται από το ξύρισμα ή τον έντονο ιδρώτα.
Η θυλακίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, στα χέρια, τις μασχάλες, την πλάτη ή και τα πόδια, μπορεί να μοιάζει με ακμή, συχνά ξεκινώντας ως μικρά κόκκινα εξογκώματα.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θυλακίτιδας με βάση την αιτία, τον μολυσματικό οργανισμό και την επίδρασή του στο δέρμα. Η θυλακίτιδα μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το ξύρισμα με ξυραφάκι, η υπερβολική εφίδρωση από άσκηση ή η εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
Τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσετε είναι η ερυθρότητα, ο ερεθισμός, ο κνησμός και τα εξογκώματα στο δέρμα.
Τα αίτια της θυλακίτιδας
Συχνό ξύρισμα με ξυραφάκι: Ένας πιθανός τραυματισμός του θύλακα με το ξυραφάκι, ή ακόμη και με το τσιμπιδάκι, μπορεί να τον κάνει ευάλωτο στην εισχώρηση βακτηρίων. Η μόλυνση του θύλακα της τρίχας με βακτήρια σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θυλακίτιδας.
Έντονη εφίδρωση: O ιδρώτας ερεθίζει επίσης το δέρμα και συμβάλλει στην έξαρση της θυλακίτιδας. Γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος αν μετά από την έντονη άσκηση και τον ιδρώτα δεν καθαρίζεστε/πλένεστε σωστά.
Στενά ρούχα: Τα στενά και κακής ποιότητας ρούχα και εσώρουχα που «τρίβονται» στο δέρμα μας το ερεθίζουν και μπορεί να «εγκλωβίσουν» την τρίχα που αναπτύσσεται στον θύλακά της, προκαλώντας θυλακίτιδα.
Φάρμακα και ιατρικές παθήσεις: Ορισμένα φάρμακα και τοπικές κρέμες μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την θυλακίτιδα. Επίσης, ιδιαίτερο κίνδυνο έχουν όσοι πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη.
Συμπτώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κύριο σύμπτωμα της θυλακίτιδας είναι τα κόκκινα εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια στο δέρμα σας. Αυτά θα μπορούσαν επίσης να μοιάζουν με λευκά εξογκώματα ή θα μπορούσαν να είναι γεμάτα με πύον (φλύκταινες).
Η θυλακίτιδα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει φαγούρα και τσούξιμο.
Αν όμως η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, τα εξογκώματα θα είναι επώδυνα και θα εξαπλώνονται αντί να υποχωρούν. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από λίγες ημέρες μόνα τους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
Αντιμετώπιση και πρόληψη
Οι επιλογές θεραπείας για τη θυλακίτιδα εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητά της. Ορισμένοι τύποι μπορεί να χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα, με τη χορηγηση από τους στόματος αντιβιοτικών, ενώ άλλοι μπορεί να υποχωρήσουν με ελάχιστη έως καθόλου θεραπεία στο σπίτι.
Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριακά καθαριστικά για να καθαρίσετε την περιοχή του δέρματος που σας ενοχλεί. Επίσης, μπορείτε να βάλετε ζεστές πετσέτες στο ερεθισμένο δέρμα σας.
Πρέπει, επίσης, να φροντίζετε να ξυραφάκια που χρησιμοποιείται να είναι πάντα καθαρά, όπως και το δέρμα σας πριν και μετά το ξύρισμα. Καλό θα ήταν να μην ξυρίζεστε καθημερινά, έστω κάθε δεύτερη ημέρα, για να περιορίσετε τον ερεθισμό.
Η καλύτερη επιλογή, αν η θυλακίτιδα προκαλείται από το ξύρισμα, είναι η μόνιμη αποτρίχωση με laser, ενώ πρέπει γενικότερα να είστε πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή σας (π.χ καθαρές πετσέτες, άνετα καθαρά ρούχα κλπ).
πηγή iatropedia.gr
Φωτογραφία iStock