26.5 C
Serres

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Σε τι ύψος θα διαμορφώνεται και για πόσο θα χορηγείται

Date:

Αλλάζει σημαντικά ο τρόπος και η φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας και σε πρώτη φάση η εφαρμογή του θα είναι πιλοτική.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μπει σε λειτουργία από τις αρχές του επόμενου έτους και η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εργασίας, θέλουν να δοκιμάσουν στην πράξη τις αλλαγές που θα αποφασιστούν, προκειμένου να δουν αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και αν ο νέος τρόπος είναι συμβατός με τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο επίδομα ανεργίας θα αφορούν εκείνους που θα μείνουν άνεργοι μετά την εφαρμογή του μέτρου και η βασική αλλαγή θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα περιλαμβάνεται η σύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό και τον εργασιακό βίο των ανέργων. Οι επικείμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, καθώς επίσης και το θέμα της ανάγκης για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, στα γραφεία της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ν. Κεραμέως: Αλλάζει ένα μέτρο που ισχύει 50 χρόνια

Με δηλώσεις της, η νέα υπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας, σημειώνοντας ότι «το υπάρχον σύστημα εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια και έχει ξεπερασθεί από την πραγματικότητα». Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για το επίδομα ανεργίας, το ύψος του θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται κοντά στο 75% του μισθού. Επίσης, θα κινείται πτωτικά μετά την πάροδο των πρώτων τεσσάρων μηνών.Να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό (αναλογεί στο 55% του κατώτατου) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.100 ή 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ

Χρονική διάρκεια: Ανοιχτό είναι το θέμα της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του επιδόματος. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Ταυτόχρονα, θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνουν το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Οι αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ακόμα:

  • Χρόνος απασχόλησης: Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Κατάρτιση: Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Προϋποθέσεις: Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος σε σχέση με τα παραπάνω είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5 – 6 χρόνια.

Πηγή newsbeast.gr

ΟικονομίαΤι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Σε τι ύψος θα διαμορφώνεται και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για την συγχώνευση Παγκρήτιας Τράπεζας και Τράπεζας Αττικής

Η Παγκρήτια Τράπεζα ενημερώθηκε από τo βασικό μέτοχο της,...

METLEN Energy & Metals: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Επιδόσεων ESG 2023

Η διαχείριση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος του...

Κ. Χατζηδάκης: Mόλις 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του φόρου εισοδήματος

Στην προσήλωση της κυβέρνησης να παραμείνει συνεπής στην πολιτική...

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα

Διευκρινίσεις για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα