9.9 C
Serres

Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας – Η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Date:

Με τον όρο “πρόταση δυσπιστίας” ή διαφορετικά “πρόταση μομφής” καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Ειδικότερα, το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία για την υποβολή “πρότασης μομφής” ή “πρότασης δυσπιστίας” περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 84, η “πρόταση μομφής” κατατίθεται με την προϋπόθεση να φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών ( 50 βουλευτές από το σύνολο των 300), ενώ πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Στην περίπτωση που η “πρόταση δυσπιστίας” προσυπογράφεται από τον αριθμό βουλευτών που προβλέπεται, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός από την περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.






Βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

πηγή capital.gr

ΕλλάδαΤι είναι η πρόταση δυσπιστίας – Η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεοδώρα Τζάκρη: Θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρω και άλλους μαζί μου

Για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και...

Δένδιας: Κλείνουν άμεσα 137 στρατόπεδα – Aντι-drone σύστημα σε κάθε μονάδα

Η νέα Δομή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση...

Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας

Στο περιθώριο της 7ης Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας της...

Ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει το Orange Week Athens στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η Τέχνη στον Αγώνα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα