Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει το trtworld.com, η συγκεκριμένη σύμβαση θεσπίστηκε με κοινή πρωτοβουλία Αγγλίας, ΕΣΣΔ και Τουρκίας το 1936, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις έβλεπαν ότι πλησίαζε ο πόλεμος, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας και ήθελαν πιο εύκολη διέλευση στη Μεσόγειο.

Έτσι, συναντήθηκαν στην Ελβετία, όπου η Συνθήκη επικυρώθηκε από την Τουρκία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την ΕΣΣΔ, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ιαπωνία.

Με βάση όσα αποφάσισαν λοιπόν, η συμφωνία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πολιτικών πλοίων για να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά στενά, εκτός εάν προέρχονται από χώρα με την οποία η Τουρκία εμπλέκεται σε πόλεμο, δίνοντάς της την εξουσία να κλείνει τα στενά σε όλα τα εμπορικά πλοία εάν το επιθυμεί.

Τι αλλάζει σε περίπτωση πολέμου

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Συνθήκη του Μοντρέ περιπλέκει την κατάσταση, σε περίπτωση που πρέπει να περάσουν από τον Βόσπορο πολεμικά πλοία, ειδικά άλλης χώρας.

Έτσι, αν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο, η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των στενών. Εάν άλλα κράτη βρίσκονται σε πόλεμο και η Τουρκία είναι ουδέτερη, τα στενά είναι κλειστά για αυτές τις εμπόλεμες χώρες.

Επίσης, η σύμβαση δεν επιτρέπει να περάσουν αεροπλανοφόρα, αλλά δεν αναφέρει κάτι για πλοία που είναι σχεδιασμένα για άλλους σκοπούς αλλά μπορούν επίσης να μεταφέρουν αεροσκάφη. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα είναι ο απόλυτος λήπτης αποφάσεων ανάλογα με τον καιρό του πολέμου και της ειρήνης.

Η περίπτωση της Ρωσίας

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα αλλάζουν για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας – Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Γεωργία –, καθώς μπορούν να κατασκευάσουν υποβρύχια εκτός της Μαύρης Θάλασσας και να τα μεταφέρουν μέσω των στενών. Παράλληλα, μπορούν να βγουν από τη Μαύρη Θάλασσα για συντήρηση παρέχοντας επαρκή ειδοποίηση.

Advertisement
Family Kitchen

Μάλιστα, τα πολεμικά πλοία των κρατών της Μαύρης Θάλασσας που είναι μεγαλύτερα από 15.000 τόνους μπορούν να περάσουν τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά με προηγούμενη επαρκή ειδοποίηση.

Όλες οι χώρες εκτός Μαύρης Θάλασσας που επιθυμούν να στείλουν πλοία πρέπει να ειδοποιήσουν την Άγκυρα 15 ημέρες ειδοποίηση για διέλευση, ενώ τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να δώσουν ειδοποίηση 8 ημερών.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

15/01/26 2:32 μμ

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

15/01/26 2:29 μμ

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

15/01/26 2:18 μμ

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

15/01/26 1:08 μμ

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη

15/01/26 12:57 μμ

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη

Σέρρες: Καταδίκη δύο εφοριακών και μίας λογίστριας για υπόθεση δωροληψίας που είχε καταγγείλει παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

15/01/26 12:48 μμ

Σέρρες: Καταδίκη δύο εφοριακών και μίας λογίστριας για υπόθεση δωροληψίας που είχε καταγγείλει παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις με Chevron-HelleniqEnergy

15/01/26 12:13 μμ

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις με Chevron-HelleniqEnergy

Σέρρες - Τηλεφωνικές απάτες: Ισχυρίστηκε ότι η κόρη της πρέπει να χειρουργηθεί, της απέσπασε 2 χιλ. ευρώ

15/01/26 12:08 μμ

Σέρρες – Τηλεφωνικές απάτες: Ισχυρίστηκε ότι η κόρη της πρέπει να χειρουργηθεί, της απέσπασε 2 χιλ. ευρώ

ΜΕΓΑ, 45 χρόνια συνεισφοράς στην Κοινωνία

15/01/26 11:20 πμ

ΜΕΓΑ, 45 χρόνια συνεισφοράς στην Κοινωνία

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ποια είναι η άποψη των Σερραίων - video

15/01/26 11:12 πμ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ποια είναι η άποψη των Σερραίων – video

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα η διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Σερρών

15/01/26 11:06 πμ

Έκοψε την βασιλόπιτα η διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Σερρών

Χωρίς προβλήματα η λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου Σερρών τις ημέρες της κακοκαιρίας - video

15/01/26 10:59 πμ

Χωρίς προβλήματα η λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου Σερρών τις ημέρες της κακοκαιρίας – video