Όσοι έχουμε γάτες το ζούμε καθημερινά καθώς κομμάτια της άμμου από την αμμολεκάνη τους συχνά βρίσκονται παντού. Πίσω από πόρτες, κάτω αλλά και πάνω σε καναπέδες, σε πολυθρόνες και κρεβάτια, ... Περισσότερα

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού

Epiloges Press

Epiloges Press

Όσοι έχουμε γάτες το ζούμε καθημερινά καθώς κομμάτια της άμμου από την αμμολεκάνη τους συχνά βρίσκονται παντού.

Πίσω από πόρτες, κάτω αλλά και πάνω σε καναπέδες, σε πολυθρόνες και κρεβάτια, πάνω και κάτω από χαλιά, πάνω σε τραπέζια, σε βιβλία, σε χαρτιά, στον πάγκο της κουζίνας. Ένα σπίτι διακοσμημένο με την άμμο τους. Αν μάλιστα οι γάτες στο σπίτι είναι πολλές, τα πράγματα είναι ακόμα πιο τρομακτικά.

Όσο και αν αγαπάτε το κατοικίδιό σας δεν γίνεται αυτό να μη σας ενοχλεί και να μη σας εκνευρίζει. Και είστε απελπισμένοι χωρίς να ξέρετε τι να κάνετε. Υπάρχει άραγε κάποια λύση για να βελτιωθεί -έστω και λίγο- η κατάσταση; Μπορεί.

Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες πρακτικές ιδέες – προτάσεις που ενδέχεται να σας φανούν χρήσιμες. Εσείς απλά δοκιμάστε τις.

  1. Ο τύπος αμμολεκάνης έχει σημασία

Η άμμος κολλάει στα πόδια και τη γούνα της γάτας σας όταν χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της. Καθώς περπατάει μέσα στο σπίτι, η άμμος διασκορπίζεται παντού. Και όταν ανεβαίνει σε έναν καναπέ ή πολυθρόνα ή κρεβάτι, η άμμος από τη γούνα της φυσικά πέφτει και εκεί.

Οι γάτες τείνουν να σκάβουν και να κλωτσούν την άμμο όταν χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη και μπορεί να το κάνουν, ακόμη περισσότερο, όταν η αμμολεκάνη είναι βρώμικη. Ο λόγος είναι επειδή προσπαθούν να βρουν ένα καθαρό μέρος για να πάνε.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε αρχικά είναι ότι ο τύπος της αμμολεκάνης έχει μεγάλη σημασία. Δεν κάνουν όλες οι αμμολεκάνες και όλες οι άμμοι υγιεινής για όλες τις γάτες καθώς το κάθε ζώο έχει τις δικές του προτιμήσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να βρείτε πρώτα από όλα μια αμμολεκάνη με την οποία θα είστε ευχαριστημένοι τόσο εσείς όσο και η γάτα σας. Καμία φυσικά δεν είναι τέλεια.

Υπάρχουν αμμολεκάνες διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και τρόπων εισόδων της γάτας μέσα (ανοιχτές, κλειστές, ψηλές, χαμηλές, για γωνίες κτλ).

Ορισμένες γάτες, όπως αναφέραμε, λατρεύουν να παίζουν με την άμμο όταν βγαίνει έξω από το κουτί τους. Και έτσι την πάνε παντού. Μπορείτε να επιλέξετε μία με ψηλά τοιχώματα ώστε να πέφτει όσο το δυνατόν λιγότερη άμμος έξω. Εδώ να έχετε υπόψη σας ότι κάποιες μεγάλες σε ηλικίες γάτες δυσκολεύονται να μπουν και να βγουν από τέτοιες αμμολεκάνες.

Η δεύτερη πρόταση είναι να πάρετε μια κλειστή. Σίγουρα θα φεύγει έξω λιγότερη άμμος. Όμως και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πολλά ζώα δεν τη θέλουν με τίποτα και αγχώνονται εκεί μέσα, με αποτέλεσμα να κάνουν την ανάγκη τους έξω από αυτή. Και αυτό δεν θα το θέλατε σε καμία περίπτωση.

  1. Η θέση του κουτιού απορριμμάτων είναι το κλειδί

Κάθε γάτα, όπως είπαμε, είναι διαφορετική. Σε κάποιες- μάλλον στις περισσότερες- αρέσει η ιδιωτικότητά τους όταν χρησιμοποιούν την τουαλέτα τους και κάποιες δεν νοιάζονται ιδιαίτερα. Όταν η αμμολεκάνη βρίσκεται σε μέρος που νιώθουν ήρεμες και άνετες, θα κάνουν τη ”δουλειά” τους πιο χαλαρά. Όσες όμως δεν θέλουν να κάνουν την τουαλέτα τους σε πολυσύχναστα μέρη γίνονται νευρικές και σκάβουν άτσαλα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να φεύγει όλη η άμμος έξω.

Είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε διαφορετικές τοποθεσίες τοποθέτησης της αμμολεκάνης στην αρχή για να μάθετε ποιο σημείο αρέσει περισσότερο στη γάτα σας.

Advertisement
MEGA

Τοποθετήστε τη βασικά όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας αλλά και από άλλα μέρη του σπιτιού που κάθεστε περισσότερο ή που έρχονται επισκέπτες, όπως το σαλόνι. Όσο για την κρεβατοκάμαρα πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αναρρίχηση σε ένα αμμώδες κρεβάτι τη νύχτα.

Αν η αμμολεκάνη είναι ήδη σε ένα σημείο, το οποίο μάλλον δεν είναι το κατάλληλο, βεβαιωθείτε ότι η αλλαγή που θα κάνετε είναι σταδιακή. Οι γάτες επηρεάζονται πολύ από τις αλλαγές. Κάποιες μάλιστα χρειάζονται και ενθάρρυνση για να τη χρησιμοποιήσουν στο νέο σημείο.

  1. Μη γεμίζετε υπερβολικά την αμμολεκάνη

Αν η αμμολεκάνη σας είναι μέχρι πάνω γεμάτη -κάτι που κάνουμε πολλοί- είναι πολύ πιο εύκολο για τη γάτα σας να αρχίσει να πετάει την άμμο έξω. Μερικές το βλέπουν και σαν παιχνίδι. Και μετά τη μεταφέρει σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Ο γενικός κανόνας λέει ότι η αμμοδόχος πρέπει να έχει άμμο από τον πάτο της μέχρι 5-7 εκ. ύψος.

  1. Βάλτε ένα ειδικό στρώμα μπροστά στην αμμολεκάνη

Αυτό είναι μια καλή λύση που βοηθάει στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ειδικό αυτό στρώμα που είναι σαν πατάκι συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας άμμου που εντοπίζεται στο σπίτι σας. Και αυτό γιατί ένα μέρος από την άμμο που σκορπίζει η γάτα σας πάει εκεί αλλά και όταν περπατάει πάνω σε αυτό, η άμμος ”πιάνεται” και ένα μεγάλο μέρος της μένει εκεί. Θα πρέπει όμως να καθαρίζετε τακτικά το χαλάκι, αλλά αυτό είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο από το να ψάχνετε το πλήθος άμμου σε όλο το σπίτι.

  1. Καθαρίστε τα απορρίμματα καθημερινά

Πολλές φορές αμελούμε τον καθημερινό καθαρισμό της αμμολεκάνης με αποτέλεσμα να μαζεύονται μέσα πολλές ακαθαρσίες. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα και κάτι τέτοιο δεν το θέλουν. Και γίνονται νευρικές και σκάβουν, σκάβουν, σκάβουν, μέχρι να βρουν καθαρό μέρος. Μέχρι να το βρουν -αν το βρουν – θα έχουν πετάξει τη μισή άμμο έξω και εύκολα θα τη μεταφέρουν μέσα στο σπίτι.

  1. Χρησιμοποιήστε άμμο υγιεινής χωρίς σκόνη

Η σκόνη, μαζί με μικρά σωματίδια άμμου, κολλάει εύκολα στα πόδια της γάτας σας και μεταφέρεται παντού. Δοκιμάστε λοιπόν μια άμμο χωρίς σκόνη ώστε να βρίσκετε λιγότερη μέσα στο σπίτι.

πηγή topetmou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο