Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρίθηκε στο σύνολο των αιτημάτων των παραγωγών, αλλά και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που ... Περισσότερα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρίθηκε στο σύνολο των αιτημάτων των παραγωγών, αλλά και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που διαφαίνεται στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα:

 

  • Εισαγωγής σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών, μόνο για χρήση από τους παραγωγούς και όχι για εμπορία σπόρων
  • Καλλιέργειας σε γλάστρες ή σε συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπίων.
  • Προβλάστησης των σπόρων με σκοπό τη μεταφύτευσης φυταρίων και διαχωρισμού αρσενικών – θηλυκών φυτών πριν τη φύτευση στο χωράφι.
  • Γνωστοποίησης της ημερομηνίας σποράς ή φύτευσης όχι πριν αλλά τρεις μέρες μετά από την πραγματοποίηση τους.
  • Αδειοδότησης και  έναρξης της καλλιέργειας (μόνο για τις ποικιλίες εκτός  κοινοτικού καταλόγου) όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων θεσπίζονται:

  • Η διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα αγροτεμάχια στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο και παράλληλα οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές.
  • Η υποχρέωση τήρησης για όλους τους παραγωγούς όλων των παραστατικών πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για τρία έτη μετά την πώληση της ή τρία έτη μετά από τη συγκομιδή της σε περίπτωση μεταποίησης από τον ίδιο.

 

Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Θα οριοθετήσει άμεσα τις περιοχές με μέσο ετήσιο υψηλό ύψος βροχόπτωσης για τις οποίες δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής άδειας χρήσης νερού κατά την αδειοδότηση της καλλιέργειας.
  • Θα υποστηρίξει με τον προσφορότερο τρόπο τους υπαλλήλους των περιφερειακών υπηρεσιών που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων.
  • Θα δώσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και παραγωγής κλώνων βιομηχανικής κάνναβης.
  • Θα ολοκληρώσει άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων τετραϋδροκαναβινόλης στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης.

 

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταποίηση μέσω της οποίας προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

 

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την είσοδο νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη όπου η Ελλάδα με προσέγγιση σοβαρή και υπεύθυνη κατέστη πρωτοπόρος και ελκυστική στις σοβαρές, ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 καθημερινές συνήθειες που σε κάνουν να γερνάς πιο γρήγορα

19/08/25 12:10 πμ

5 καθημερινές συνήθειες που σε κάνουν να γερνάς πιο γρήγορα

Δικαιώματα των λουομένων στις παραλίες: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

19/08/25 12:02 πμ

Δικαιώματα των λουομένων στις παραλίες: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

Συνελήφθη άνδρας στο Ελ. Βενιζέλος που είχε καταπιεί 100 συσκευασίες κοκαΐνης - Δείτε φωτογραφίες

18/08/25 11:56 μμ

Συνελήφθη άνδρας στο Ελ. Βενιζέλος που είχε καταπιεί 100 συσκευασίες κοκαΐνης – Δείτε φωτογραφίες

Άγιος Παντελεήμονας: Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στο κεφάλι

18/08/25 11:45 μμ

Άγιος Παντελεήμονας: Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στο κεφάλι

Λεμόνι όλο τον χρόνο για μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού- Πώς θα τα διατηρήσουμε

18/08/25 11:39 μμ

Λεμόνι όλο τον χρόνο για μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού- Πώς θα τα διατηρήσουμε

Ψητά μανιτάρια πλευρώτους με σκόρδο και βαλσάμικο

18/08/25 11:35 μμ

Ψητά μανιτάρια πλευρώτους με σκόρδο και βαλσάμικο

Πόντιος ''ανεπιθύμητος'' στην Τουρκία - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια»

18/08/25 11:30 μμ

Πόντιος ”ανεπιθύμητος” στην Τουρκία – «Απειλή για την εθνική ασφάλεια»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Αυγούστου

18/08/25 11:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Αυγούστου

Νορβηγία: Ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς

18/08/25 11:10 μμ

Νορβηγία: Ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς

Συνάντηση Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία: Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η τριμερής σύνοδος στο επίκεντρο

18/08/25 11:05 μμ

Συνάντηση Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία: Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η τριμερής σύνοδος στο επίκεντρο

ΕΟΚ για Γιάννη: «Κατευθυνόμενοι από παράκεντρα, γράφουν και λένε ψέματα»

18/08/25 10:58 μμ

ΕΟΚ για Γιάννη: «Κατευθυνόμενοι από παράκεντρα, γράφουν και λένε ψέματα»

Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου

18/08/25 10:47 μμ

Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου