Τι πρέπει να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει

Τι πρέπει να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει
Τι πρέπει να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις το μαξιλάρι που ανταποκρίνεται σε κάθε σου ανάγκη. Που να είναι ακριβώς όσο μαλακό, φουσκωτό και ανατομικό χρειάζεσαι, ώστε να αποκοιμιέσαι ευχάριστα σε αυτό και να ξυπνάς χωρίς το παραμικρό «πιάσιμο» στον σβέρκο, όσα χρόνια κι αν το χρησιμοποιείς.

Τα κακά νέα είναι πως ακόμα και το αγαπημένο σου μαξιλάρι έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Και αν έχει αρχίσει να κιτρινίζει ή να αποκτά μυστηριώδεις καφετί κηλίδες στην επιφάνειά του, ο καιρός να το αλλάξεις γαρ εγγύς! Κάνε την καρδιά σου πέτρα και διάβασε γιατί.

Γιατί έγινε κίτρινο το μαξιλάρι μου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αποχρωματισμός του καλύμματος του μαξιλαριού δείχνει ότι έχει συγκεντρώσει βακτήρια που μπορεί που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία του αναπνευστικού και της επιδερμίδας, καθώς και να επηρεάσουν τον ύπνο.

Αυτά προέρχονται από τη λιπαρότητα, τη βρωμιά και τον ιδρώτα που τα μαλλιά και η επιδερμίδα μας αφήνουν με τα χρόνια στο μαξιλάρι, ακόμα κι αν αυτό περιβάλλεται από τη μαξιλαροθήκη. Κατά την διάρκεια της νύχτας το πρόσωπό μας παράγει μια κολλώδη λιπαρή ουσία (το σμήγμα) που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Αυτή διαφέρει από τον ιδρώτα, όμως προσκολλάται στο μαξιλάρι με τον ίδιο τρόπο.

Στον χρωματισμό του μαξιλαριού συμβάλλουν ακόμα τα προϊόντα μακιγιάζ και τα νωπά μαλλιά.

Advertisement

Τι πρέπει να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει

Και γιατί αυτό αποτελεί κίνδυνο;

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Dr. Zachary Rubin, «τα παλιά, κιτρινισμένα μαξιλάρια, όσο κι αν είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους, μας εκθέτουν σε αλλεργιογόνα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία μούχλας. Επιπλέον, έπειτα από πολλά χρόνια χρήσης δεν προσφέρουν στον αυχένα τη στήριξη που χρειάζεται».

Η δερματολόγος Dr. Lindsey Zubritsky συμπληρώνει πως το να κοιμάσαι για χρόνια σε ένα τέτοιο μαξιλάρι μπορεί να οδηγήσει σε ακμή ή άλλες μορφές ερεθισμού της επιδερμίδας, καθώς όλη αυτή η βρωμιά μπορεί να φράσσει τους πόρους. Ειδικά τα άτομα με έκζεμα, ροδόχρου ακμή και ήδη υπάρχουσα ακμή μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση του προβλήματος.

Να σου το κάνω ακόμα πιο αηδιαστικό; Ο Rubin λέει ότι σε ένα τέτοιο μαξιλάρι μπορεί να κατοικούν αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα σκόνης, κάτι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται από φολίδες νεκρού ανθρώπινου δέρματος. Όταν κοιμάσαι σε αυτό το κίτρινο μαξιλάρι μπορεί να εισπνέεις πρωτεΐνες από τα περιττώματά τους, οι οποίες να ερεθίζουν τους αεραγωγούς σου. «Τα ακάρεα σκόνης ευδοκιμούν στην υγρασία», διευκρινίζει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ένα κίτρινο μαξιλάρι μπορεί να φιλοξενεί μούχλα, τρίχωμα κατοικιδίων και άλλα «ερεθιστικά».

Τι πρέπει να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει

Πώς θα διατηρήσω το μαξιλάρι μου σε καλή κατάσταση;

Καταρχάς είναι αυτονόητο ότι δεν θα κοιμάσαι σε αυτό χωρίς μαξιλαροθήκη. H Zubritsky, μάλιστα, υποστηρίζει πως ορισμένες μαξιλαροθήκες αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, όπως αυτές που είναι φτιαγμένες από μπαμπού και μετάξι.

Μπορείς, ακόμα, όπως συμβουλεύει ο Rubin, ανάμεσα στο μαξιλάρι και τη μαξιλαροθήκη να βάλετε ένα κάλυμμα με φερμουάρ, το οποίο να βγαίνει και να πλένεται. Έτσι θα παρατείνεις την εμφάνιση της κιτρινίλας στο ίδιο το μαξιλάρι.

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα για να καθαρίζεις καλά τα μαξιλάρια σου, τα οποία θα διαβάσεις αναλυτικά εδώ.

Το ιδανικό είναι να το αντικαθιστάς με ένα καινούργιο κάθε δύο περίπου χρόνια.

πηγή ow.gr