Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αυξάνει την επιθυμία πολλών να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το ποδήλατο. Η σχάρα ποδηλάτων σε αυτή την περίπτωση ... Περισσότερα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών και ποδηλάτων: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αυξάνει την επιθυμία πολλών να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το ποδήλατο.

Η σχάρα ποδηλάτων σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το σημαντικότερο αξεσουάρ για τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να επιλέξουν για τη μεταφορά του ποδηλάτου τους μεταξύ σχάρας οροφής, κοτσαδόρου ή πίσω πόρτας.

Η χρήση της σχάρας ποδηλάτου ουσιαστικά αλλάζει το κέντρο βάρους στο αυτοκίνητο, τα χαρακτηριστικά οδήγησης και την οδηγική εμπειρία. Επιπλέον το όχημα έχει υψηλότερη αντίσταση του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα θορύβου. Η μέγιστη ταχύτητα που συνιστούν οι κατασκευαστές είναι συνήθως τα 130 χλμ./ώρα και δεν πρέπει να ξεπερνιέται σε καμία περίπτωση.

Μια σχάρα κυρίως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μπορεί να καλύψει τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου. Μια δεύτερη σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στην πινακίδα κυκλοφορίας, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή και να μην καλύπτεται από τα ποδήλατα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή από οδηγούς που χρησιμοποιούν τη σχάρα κοτσαδόρου.

Πάντα ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος που μπορεί να μεταφέρει με την σχάρα ποδηλάτου. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στα πιστοποιητικά εγγραφής των διαφόρων κατασκευαστών.

Advertisement
Family Kitchen

Η πιο γνωστή παραλλαγή είναι η σχάρα οροφής ποδηλάτου. Είναι προσαρτημένη στην υπάρχουσα ράγα οροφής και προσφέρουν άφθονο χώρο, ενώ δεν περιορίζει την ορατότητα. Τα μειονεκτήματα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το ποδήλατο θα πρέπει να ανυψωθεί στην οροφή, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, ενώ τα αυτοκίνητα με ποδήλατα στην οροφή γίνονται πολύ ευάλωτα στους πλάγιους ανέμους. Παράλληλα θα πρέπει ο οδηγός να ελέγχει το μέγιστο επιτρεπτό ύψος για την διέλευσή του.

Από την άλλη, το μεγάλο μειονέκτημα της σχάρας της πίσω πόρτας είναι ότι υπάρχει χαμηλή χωρητικότητα φόρτωσης, ενώ αυτή δεν μπορεί να ανοίγει όσο είναι στη θέση της η σχάρα.

Οι ευρέως διαδεδομένες σχάρες κοτσαδόρου είναι πολύ δημοφιλείς λόγω του χαμηλού ύψους φόρτωσης. Τα μεταφερόμενα ποδήλατα προεξέχουν ελάχιστα και επομένως αυξάνουν ελάχιστα την αντίσταση του αέρα, ενώ δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά οδήγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η κατανάλωση καυσίμου δεν αυξάνεται τόσο πολύ. Η φόρτωση και η εκφόρτωση είναι εύκολη, ενώ μπορούν να μεταφερθούν και βαριά ποδήλατα. Οι περισσότερες σχάρες κοτσαδόρου διαθέτουν επιπλέον φώτα φρένων και πίσω φώτα μαζί με φλας χωρίς να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Το σίγουρο είναι ότι ο οδηγός όποια σχάρα και αν χρησιμοποιεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, κυρίως κατά τη διάρκεια της στάθμευσης. Καθοριστικοί παράγοντες είναι το βάρος των ποδηλάτων και η επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα μεταφοράς, ενώ κάτοχοι να πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο κατασκευαστής θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση τύπου από ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών και για την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά των ποδηλάτων


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων - Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα

09/09/25 4:18 μμ

«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων – Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα

Κάθε Σάββατο η Αθήνα κινείται... όλο το 24ωρο με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία

09/09/25 4:15 μμ

Κάθε Σάββατο η Αθήνα κινείται όλο το 24ωρο με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία

Γιώργος Μαζωνάκης: “Όλα γίνονται με αγάπη και υπάρχει αγάπη και από τις δύο πλευρές” λέει η αδερφή του Μαρία

09/09/25 4:11 μμ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Όλα γίνονται με αγάπη και υπάρχει αγάπη και από τις δύο πλευρές” λέει η αδερφή του Μαρία

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική και δημοσιονομική κρίση

09/09/25 4:03 μμ

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική και δημοσιονομική κρίση

Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα οδικά έργα Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

09/09/25 2:51 μμ

Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα οδικά έργα Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

iPhone 17 – Τι αλλάζει πόσο κοστίζει και πότε κυκλοφορεί

09/09/25 2:43 μμ

iPhone 17 – Τι αλλάζει πόσο κοστίζει και πότε κυκλοφορεί

Οι μεγάλες τάσεις στη φθινοπωρινή διακόσμηση για το 2025

09/09/25 2:44 μμ

Οι μεγάλες τάσεις στη φθινοπωρινή διακόσμηση για το 2025

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν - Καμία ανησυχία για Εύβοια»

09/09/25 2:33 μμ

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν – Καμία ανησυχία για Εύβοια»

Αμύνταιο: Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της συγκομιδής ροδάκινων στη Βεγόρα

09/09/25 2:35 μμ

Αμύνταιο: Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της συγκομιδής ροδάκινων στη Βεγόρα

e-ΕΦΚΑ: Στη Θυρίδα Πολίτη τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων

09/09/25 2:22 μμ

e-ΕΦΚΑ: Στη Θυρίδα Πολίτη τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων

Η Πειραιώς υποστηρίζει τη συναυλία «Mare Nostrum» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

09/09/25 2:18 μμ

Η Πειραιώς υποστηρίζει τη συναυλία «Mare Nostrum» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ν. Ανδρουλάκης: «Το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ μπορεί να κάνει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική»

09/09/25 2:20 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ μπορεί να κάνει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική»