Έληξε την περασμένη Παρασκευή η ισχύς της ρύθμισης του ν. 4495/17 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ, με την απαραίτητη παράταση να δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναδρομικά.

 

Advertisement

Όλα αυτά σε αναμονή του νέου, μόνιμου μηχανισμού για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020.

 

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020 θα προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου, τα οποία θα προκύπτουν ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Από την ημερομηνία αυτή και μετά κανένα αυθαίρετο με βαριές παραβάσεις δεν θα τακτοποιείται, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για αυθαίρετα που ανήκουν στην λεγόμενη “κατηγορία πέντε”. ‘Εως τότε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους με βάση το ισχύον καθεστώς, η διάρκεια του οποίου θα παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου.

Advertisement
MEGA

Βασικό στοιχείο του νέου καθεστώτος θα είναι και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, με την οποία θα μπορούν να συνδεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιουλίου 2020.

Επίσης:

-Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει την “κόκκινη γραμμή” του 2011 δηλαδή δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.

-Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου.

-Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα “συγχωνευτεί ” με το πιστοποιητικό του μηχανικού που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο).

-Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες “TΑ ΝΕΑ” και “Δημοκρατία”


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video