Τι σημαίνει η φράση «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του» και από πού προέρχεται
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Πώς βγήκε η φράση «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν κάποιος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ.
Δυστυχώς, το ξύλο από τους δασκάλους στα παιδιά δεν ήταν ασυνήθιστο ήδη από το Μεσαίωνα. Τα περιστατικά ξυλοδαρμού ακόμη και βασανισμού των μαθητών αφθονούσαν και μάλιστα συνέβαιναν με κάθε αφορμή. Όταν ένας μαθητής δεν ήξερε να απαντήσει σε μια ερώτηση δένονταν χειροπόδαρα και μεταφέρονταν στα υπόγεια του σχολείου. Άλλοτε, τον έγδυναν και τον άφηναν στο κρύο.
Φυσικά η πιο συνηθισμένη τιμωρία ήταν το ξύλο που μπορούσε να πάρει και τη μορφή της… φάλαγγας: ο δάσκαλος έπιανε το παιδί, του έβγαζε τα παπούτσια και χτυπούσε τις πατούσες τους. Αυτά συνέβαιναν σε όλα τα σχολεία τις Ευρώπης.
Στο Βυζάντιο, πάλι το ρόλο των δασκάλων επιτελούσαν καλόγεροι και παπάδες. Το ξύλο προς τους μαθητές ήταν πιο σπάνιο. Ωστόσο, μια εποχή δίνονταν «παραδοσιακά» ξύλο στους μαθητές. Η εποχή αυτή, ήταν ο μήνας Αύγουστος όταν και σταματούσαν τα μαθήματα, τα οποία θα ξανάρχιζαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τότε κάθε μαθητής ήταν υποχρεωμένος να περάσει από τον παιδονόμο για να φάει… το ξύλο του. Οι δάσκαλοι ήλπιζαν έτσι ότι ο μαθητής θα ήταν φρόνιμος τον μήνα που θα έλειπαν από το σχολείο. Από τη συνήθεια αυτή βγήκε και η φράση «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του».
Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.
Πηγή: FOXreport.gr