8.1 C
Serres

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;

Date:

Όταν πίνεις καφέ χωρίς να έχεις καταναλώσει νωρίτερα ή έστω παράλληλα κάποια τροφή, ενδέχεται να βιώσεις ορισμένες «παρενέργειες».

Πόσοι εξ ημών συνηθίζουμε να κατευθυνόμαστε προς την κουζίνα μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί, για να ετοιμάσουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας, τον οποίο θα απολαύσουμε με άδειο στομάχι;

Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε πως πρόκειται για ένα ρόφημα που μας κάνει καλό, όταν δεν το παρακάνουμε. Το Johns Hopkins Medicine, για παράδειγμα, εστιάζοντας στα οφέλη που έχει η κατανάλωση καφέ ειδικά για τις γυναίκες (όχι ότι δεν ισχύουν ορισμένα και για τους άντρες) αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, διαβήτης και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Βοηθά το σώμα μας να επεξεργαστεί καλύτερα τη γλυκόζη κι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2.
  • Η κατανάλωση από 1 έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, όταν μια εξασθενημένη καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα.
  • Η καφεΐνη συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
  • Και ο κανονικός καφές και ο ντεκαφεϊνέ έχουν προστατευτική επίδραση στο συκώτι. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίπεδα ηπατικών ενζύμων εντός υγιούς εύρους σε σχέση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.
  • Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όσοι πίνουμε καφέ έχουμε 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία ενάντια στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
  • Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, δηλαδή της τέταρτης κύριας αιτίας θανάτου στις γυναίκες.

Έχετε αναρωτηθεί όμως τι προκαλούμε στον οργανισμό μας όταν τον καλημερίζουμε με καφεΐνη, πριν καν φάμε κάτι; Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που προκύπτουν από μελέτες.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;
Unsplash/Jan Kopriva

Στα καλά νέα, το στομάχι μας έχει μηχανισμούς για να προστατεύεται από διάφορες συγκινήσεις που του επιφυλάσσουμε, όπως το να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι. Αν όμως νιώθουμε δυσφορία, κάτι στα εντός μας αντιδρά και είναι χρήσιμο να «ακούσουμε» το σώμα μας προκειμένου να γλιτώσουμε μελλοντικά προβλήματα.

Γιατί μπορεί να προκαλεί δυσφορία ο καφές με άδειο στομάχι

Η δυσφορία μπορεί να έχει να κάνει με την αυξημένη οξύτητα του στομάχου, κάτι που συμβαίνει με ό,τι τρώμε και πίνουμε. Δεδομένου ότι ο καφές είναι όξινος, η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι μπορεί να διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης που λέγεται γαστρίνη και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γαστρικού οξέως (βοηθάει και στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης). Στο επίπεδο οξύτητας συμβάλλουν και οι φαινόλες, ενώσεις που υπάρχουν στον καφέ.

Η αυξημένη οξύτητα οδηγεί σε ερεθισμό της επένδυσης του στομάχου. Έτσι, προκύπτει δυσφορία, καούρα ή δυσπεψία, που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το πώς αντιδρά ο οισοφάγος στο είδος της βλάβης που προκαλεί το οξύ.






Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;
Unsplash/Βrigitte Τohm

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Nutrients αποκαλύπτει πως ο καφές μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στην τροφή να διαφύγει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα. Το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικό διάλυμα όσον αφορά το οξύ, καθώς αντισταθμίζει τα επίπεδα οξύτητας απορροφώντας μέρος του υγρού.

Κάτι άλλο που κάνει η καφεΐνη είναι να διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης, που είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες. Όταν λοιπόν καταναλώνουμε καφέ πριν φάμε κάτι, ενδέχεται να προκληθεί άνοδος των επιπέδων κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναίσθημα άγχους ή νευρικότητα, ιδιαίτερα εάν έχουμε ευαισθησία στην καφεΐνη.

Ο καφές διεγείρει επίσης το έντερο. Αν έχουμε φάει κάτι, γίνεται απορρόφηση και των θρεπτικών συστατικών της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Αν δεν έχουμε φάει κάτι, προκαλείται φούσκωμα, αέρια ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ο πρωινός καφές με άδειο στομάχι μπορεί επίσης, να προκαλέσει ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που ακολουθείται από ραγδαία πτώση και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε κούραση, ευερεθιστότητα ή πείνα.

Πώς θα σώσουμε τον εαυτό μας από όλα αυτά; Με ένα ελαφρύ πρωινό ή σνακ που περιέχει πρωτεΐνη ή υγιή λίπη, πριν πιούμε τον πρώτο καφέ της ημέρας.

πηγή ow.gr

φωτο: Unsplash/Liza Azorina

ΥγείαΤι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

5 μύθοι και αλήθειες για τα αντισυλληπτικά χάπια

Ένας ειδικός λύνει τις πιο συνηθισμένες απορίες των γυναικών...

Βαρηκοΐα – Απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη;

Απώλεια ακοής είναι η ολική ή μερική αδυναμία ακρόασης...

Η ελληνική κουζίνα πήρε το “χρυσό” – Τα 10 φαγητά που της χάρισαν τον τίτλο

Ως η καλύτερη κουζίνα του κόσμου για τη σεζόν...

Γιατροσόφια: Γιατί να βάλεις 3 σκόρδα μέσα σε ένα βαζάκι με μέλι

Το σκόρδο έχει τρομερές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το μέλι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα