29.7 C
Serres

Τι ξέρουμε για τη διαλειμματική δίαιτα 5:2 που έκανε διάσημη ο δρ Μάικλ Μόσλεϊ

Date:

To 2012, Μάικλ Μόσλεϊ, δημοφιλής τηλεγιατρός και παρουσιαστής του BBC ο οποίος έχασε την ζωή του στη Σύμη, είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Αυτό που τον βοήθησε όπως είχε πει, ήταν η διαλειμματική δίαιτα.

Είχε εφαρμόσει στον εαυτό του μια διατροφή με μόνο 600 θερμίδες δύο φορές την εβδομάδα. Έτρωγε ένα ελαφρύ πρωινό και επίσης ελαφρύ δείπνο ενώ έπινε πάρα πολύ νερό και αφεψήματα ανάμεσα στα δύο ελαφριά γεύματα. Με αυτή τη διατροφή έχασε βάρος και ρυθμίστηκαν όλες οι τιμές στους αιματολογικούς του δείκτες και κυρίως η γλυκόζη και η χοληστερόλη που τον προβλημάτιζαν.

Ήταν άλλωστε αυτός που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό τη διαλειμματική δίαιτα 5:2 και για το λόγο αυτό χαρακτηριζόταν ως “γκουρού” του εν λόγω διατροφικού πλάνου. Την είχε λανσάρει πριν από μια δεκαετία μέσω του τηλεοπτικού προγράμματος “Eat, Fast and Live Longer”. Μετά από τη γνωστοποίηση του θανάτου του, το BBC έγραφε μάλιστα χαρακτηριστικά για τον Μάικλ Μόσλεϊ πως “δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μεταμόρφωνε τις ζωές των ανθρώπων”.

H διαλειμματική νηστεία 5:2, γνωστή και ως The Fast Diet, ονομάστηκε έτσι επειδή τρώμε κανονικά 5 ημέρες την εβδομάδα, σε λογικά όμως πλαίσια, ενώ τις άλλες δύο περιορίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από το φαγητό μας σε 500–600 την ημέρα. Δηλαδή, σύμφωνα με τη διαλειμματική νηστεία θα πρέπει για δύο ημέρες να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.

Τα στοιχεία για τα οφέλη της δίαιτας 5:2 είναι περιορισμένα, αλλά η διαλείπουσα νηστεία γενικότερα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και ορισμένες μελέτες την έχουν συνδέσει με χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου και διαβήτη. Οι ειδικοί αναφέρουν συχνά πώς απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να αποδειχθεί αυτό.

Είναι αποτελεσματική;

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η διαλειμματική νηστεία 5:2 είναι πως φαίνεται πιο εύκολο να ακολουθηθεί από όσους θέλουν να χάσουν βάρος σε σχέση με τον συνεχή περιορισμό των θερμίδων. Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών είναι αντικρουόμενες, με ορισμένες μελέτες να επισημαίνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία και η παραδοσιακή δίαιτα έχουν παρόμοια ποσοστά συμμόρφωσης.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι ο σημαντικότερος δείκτης μεταβολής βάρους, με την πάροδο του χρόνου, ήταν τελικά η συχνότητα των γευμάτων και το μέγεθος των μερίδων, και όχι ο χρόνος των γευμάτων. Οι ερευνητές είπαν πως τα περισσότερα μικρά γεύματα ήταν ο τρόπος διατροφής που σχετίζονταν με την απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, περισσότερα μεγάλα ή μεσαία γεύματα —ή απλώς περισσότερα γεύματα γενικά— συνδέονταν με αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.







Σημειώνεται πως υπάρχει και η διαλειμματική νηστεία 16/8, που σημαίνει πως επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ποτού με θερμίδες για 8 ώρες την ημέρα (το λεγόμενο παράθυρο σίτισης), ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες (νηστεία) επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση σκέτου καφέ ή τσαγιού και άλλων ποτών χωρίς θερμίδες, καθώς και νερού.

Οι κίνδυνοι

Πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα ακόμη με τους ειδικούς, η διαλειμματική νηστεία δεν πρέπει να ακολουθείται από άτομα με αυξημένες θερμιδικές ανάγκες, όπως είναι:

  • Όσοι είναι κάτω των 18 ετών, καθώς βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης και ανάπτυξης και χρειάζονται μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών και θερμίδων για να υποστηρίξουν τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες: Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός απαιτούν πρόσθετες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη τόσο της υγείας της μητέρας όσο και της ανάπτυξης του μωρού.

Επίσης, η διαλειμματική νηστεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα νευρικής βουλιμίας.

πηγή capital.gr

ΥγείαΔιατροφήΤι ξέρουμε για τη διαλειμματική δίαιτα 5:2 που έκανε διάσημη ο δρ...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι λιποδιαλύτες στην απώλεια βάρους;

Οι λιποδιαλύτες είναι ουσίες που ενισχύουν και ενεργοποιούν τον...

Τι να επιλέγετε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, για λιγότερες θερμίδες

Το ιταλικό φαγητό σημαίνει ζυμαρικά, ψωμί, κρεμώδεις σάλτσες, κρασί...

Μύθοι και πραγματικότητα για τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Συχνά γίνεται αναφορά για τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και τις...

Τι πρέπει να προσέχουμε πίνοντας χυμό από λεμόνι – λεμονάδα

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα