Date:
Εξήντα έξι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, το Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο μεγάλο -μετά τα Επιδαύρια, φεστιβάλ της χώρας, παραμένει ανανεωμένο, καινοτόμο και γεμάτο δράσεις.
Η φετινή διοργάνωση δεν κάνει αναδρομές στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία ούτε τιμάει επώνυμους σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως την προηγούμενη διετία. Το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερώνεται και τιμάει τους «Αφανείς Ήρωες», τους ανθρώπους εκείνους που η αθόρυβη αλλά πολυσήμαντη προσφορά τους ορίζει την καθημερινότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας σε πάρα πολλούς τομείς της: από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι τις κατασκευές, τις μεταφορές και την έκφραση κάθε μορφής αλληλεγγύης.
Έχοντας τη σφραγίδα της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Εύας Οικονόμου – Βαμβακά, που μόλις πριν από λίγους μήνες ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί πάντα ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο για την Καβάλα, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη βόρεια Ελλάδα. Ένα γεγονός άρρηκτα συνυφασμένο με την πορεία των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύσουν κατά εκατοντάδες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του. Να γίνουν κοινωνοί των αξίων των μεγάλων Τραγικών και των ιδεών του Αριστοφάνη.
Με φόντο το εμβληματικό κτίσμα του δημαρχιακού μεγάρου (σ.σ. κτισμένο το 1880, μικρογραφία ενός Ουγγρικού πύργου και άλλοτε κατοικία του καπνεμπόρου Πιερ Έρτζοχ), ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, η καλλιτεχνική διευθύντρια Εύα Οικονόμου Βαμβακά και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σωκράτης Μποζούδης παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.
Τριάντα τέσσερις καλοκαιρινές μέρες γεμάτες πολιτισμό
Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία στις 6 Ιουλίου με μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, την παράσταση «ANGERLAND ή τελευταίοι κάτοικοι ενός παλιού κόσμου», που θα παρουσιάσουν στο ιστορικό 10ο δημοτικό σχολείο της παλιάς πόλης τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στο εφηβικό θεατρικό εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ.
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και σε αυτές τις 34 ημέρες του καλοκαιριού θα παρουσιαστούν συνολικά δεκαοχτώ έργα του αρχαίου, κλασικού και νεότερου θεατρικού ρεπερτορίου, τόσο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όσο και σε αναγνωρισμένους χώρους ενός του αστικού ιστού της Καβάλας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ. Βαμβακά εξέφρασε τη χαρά αλλά και την ευθύνη που νιώθει γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα. «Το Φεστιβάλ Φιλίππων», τόνισε, «είναι αφιερωμένο στους “Αφανείς Ήρωες”, γιατί αυτό που δεν ξέρουμε βλέποντας μια παράσταση είναι πόσοι χρειάζονται να δουλέψουν γι’ αυτή. Αυτό συμβαίνει σε μία εγχείρηση, σε ένα σπίτι που φτιάχνεται, σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν στη σκιά και αυτό το φεστιβάλ θα προσπαθήσει να τους δώσει λίγο φως για να πούνε τις ιστορίες τους».
Η κ. Βαμβακά ανέφερε ακόμα πως «το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα πολύ μεγάλο “στοίχημα” για εμάς, που είναι το εφηβικό εργαστήριο. Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που έγινε την προηγούμενη χρονιά με τη Μαρία Τζελεπή και τη συμμετοχή μιας ομάδας 14 παιδιών. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το φετινό φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το έργο του Ντάριο Φο “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, οι δικές μας παραγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το παλιό κολυμβητήριο, και θα κλείσουμε τον κύκλο του φετινού φεστιβάλ στο δημοτικό θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου”, με μία παράσταση για τις μητέρες των δολοφονημένων γυναικών».
Επιπλέον, για 7η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων, θα διοργανωθεί το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, δίνοντας έμφαση. πέρα από την παραγωγή και την παρουσίαση και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το φετινό Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα επιχειρήσει να συνθέσει ομάδες εργασίας που υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων εισηγητών (Δανάη Λιοδάκη, Μάρθα Μπουζιούρη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χάρης Πεχλιβανίδης) θα αναζητήσουν τους αρχετυπικούς «Αφανείς Ήρωες».
Το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων:
Πέμπτη 6 – Παρασκευή 7 Ιουλίου
ANGERLAND ή τελευταίοι κάτοικοι ενός παλιού κόσμου
Παρουσίαση/παράσταση του εφηβικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Κείμενο και σκηνοθεσία: Εύα οικονόμου Βαμβακά- Μαρίνα Τσελεπή
Σάββατο 8 – Κυριακή 9 Ιουλίου
Ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού του Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 15 – Κυριακή 16 Ιουλίου
Εκάβη του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Iώ Βουλγαράκη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 19 – Πέμπτη 20 Ιουλίου
Έρημοι της Κικής Κέρζελη
Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη
Δασάκι Παναγούδας
Σάββατο 22 Ιουλίου
Σφήκες του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 26 – Πέμπτη 27 Ιουλίου
Μήδεια του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία Λέα Μαλένη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 2 – Πέμπτη 3 Αυγούστου
Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία Λιλλύ Μελεμέ
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κυριακή 6 Αυγούστου
Συζητώντας πληγές
Επιμέλεια, έρευνα/κείμενα, ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Στοά Μ. Αλεξάνδρου
Τετάρτη 9 Αυγούστου
Βάκχες του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παρασκευή 11 – Σάββατο 12 Αυγούστου
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κυριακή 20 Αυγούστου
Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Δευτέρα 21 – Τρίτη 22 Αυγούστου
Διαδρομή 404
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: ‘Αρης Νινίκας- Εύα Οικονόμου Βαμβακά
Παρασκευή 25 – Σάββατο 26 Αυγούστου
Βατράχια του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κυριακή 27 Αυγούστου
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τρίτη 29 – Τετάρτη 30 Αυγούστου
Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Performance βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι
Παλιά Μουσική
Δευτέρα 4 – Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου
Μέχρι το καλοκαίρι των Χριστίνα Κυπραίου – Μιχάλη Πητίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πητίδης
Παλιό Κολυμβητήριο
Σάββατο 9 – Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
«Pieta» της Μάρθας Μπουζιούρη
Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Δευτέρα 10 – 17 – 24 Ιουλίου
«Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά»