11 C
Serres

Την επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ υπέγραψαν οι Μ.Πομπέο και Άδ. Γεωργιάδης

Date:

Την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της χώρας μας, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

 

Τα παραπάνω επισήμανε ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη -από το 1980- επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τον κ.Κράτσιο.

«Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ), μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπερ Ρος, και έχουμε προχωρήσει τόσο καταπληκτικά έκτοτε» είπε ο κ.Κράτσιος και πρόσθεσε: «Για εμάς αυτή η συμφωνία αναδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εθνών μας στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, της οικονομίας του μέλλοντος και της ασφάλειας. Ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικές ανακαλύψεις και για τις δύο χώρες μας».

 

Κατά τον κ.Κράτσιο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένοι στο να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά».

Το ιστορικό της συμφωνίας

 

Το ιστορικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας -η οποία επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας- παρουσίασε από την πλευρά του ο κ.Δήμας. Οπως είπε, η συζήτηση επί της συμφωνίας είχε αρχίσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ήταν κάτι που η χώρα μας έπρεπε να κάνει, καθώς είχε διμερείς συμφωνίες με πολλά άλλα κράτη, αλλά όχι με τις ΗΠΑ.






«Mετά τον στρατηγικό διάλογο τον περασμένο χειμώνα είχαμε τη συζήτηση με τον Μάικλ (Κράτσιο) στις ΗΠΑ και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να την υπογράψουμε τον Μάρτιο, αλλά η Covid-19 χτύπησε την πόρτα μας. Ελπίζουμε ότι (η συμφωνία) θα βοηθήσει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες των δύο χωρών» τόνισε.

Και η σύσκεψη με τους εκπροσώπους του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα

 

Μετά τη συμφωνία και την αποχώρηση των κυρίων Πομπέο και Γεωργιάδη ακολούθησε σύσκεψη των κυρίων Κράτσιου και Δήμα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν τα δυνατά σημεία και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικ. Παπαϊωάννου, η γενική διευθύντρια της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, ο γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), ο εταίρος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος και Ηλίας Σπυρτούνιας, και οι πρόεδροι της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Θανάσης Κωνσταντόπουλος και της Τεχνόπολης (και της ΔΕΘ-Helexpo AE), Τάσος Τζήκας.

Η υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την ενέργεια, με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του κ.Πομπέο, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μπιτίκι, πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

 

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΤην επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ υπέγραψαν οι Μ.Πομπέο και Άδ....

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεοδώρα Τζάκρη: Θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρω και άλλους μαζί μου

Για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και...

Δένδιας: Κλείνουν άμεσα 137 στρατόπεδα – Aντι-drone σύστημα σε κάθε μονάδα

Η νέα Δομή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση...

Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας

Στο περιθώριο της 7ης Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα