Date:
«Σε λίγα χρόνια η φαρμακευτική κάνναβη θα φέρνει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια σε εξαγωγές».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ενώ ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιήσει ο ίδιος τα εγκαίνια της πρώτης ολοκληρωμένης επένδυσης για φαρμακευτική κάνναβη, στην Κόρινθο.
Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι άλλες δύο, μεγάλες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης, έχουν πάρει έγκριση, μια στο Κιλκίς και μια στην Κεντρική Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της ΤΙΚΟΥΜ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, στην Κορινθία, που έχει λάβει ενιαία έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι δημιουργεί, σε πρώτη φάση, πάνω από 120 νέες θέσεις εργασίας, πολλές εξ’ αυτών στην έρευνα και καινοτομία.
Επιπλέον, μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις για την έγκριση που έλαβαν οι εταιρείες ORENDA LAB MIKE και HELLENIC PHARMACEUTICALS CORPORATION, για μονάδες καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον ΕΟΦ της άδειας δυνατότητας παραγωγής και της αντίστοιχης ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια, και οι δυο εταιρείες έλαβαν ενιαία έγκριση εγκατάστασης, διάρκειας 5 ετών, η ORENDA LAB MIKE για ενιαία έκταση 201,250 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση στον Δήμο Χαλκηδόνoς, στη Θεσσαλονίκη και η HELLENIC PHARMACEUTICALS CORPORATION για ενιαία έκταση 101,751 στρεμμάτων, στο Κιλκίς.
Η χαρτογράφηση των μονάδων σε όλη τη χώρα
Από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, προκύπτει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική κάνναβη διατηρείται έντονο και αφορά σε επενδύσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί 128 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τις περισσότερες να αφορούν στη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στη Βοιωτία.
Συγκεκριμένα έχουν δοθεί 32 εγκρίσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (21 αφορούν στη Βοιωτία, 5 στην Εύβοια, 1 στη Φωκίδα και 5 στη Φθιώτιδας) 13 στη Δυτική Ελλάδα (4 Αχαϊα, 5 Ηλεία και 4 Αιτωλοακαρνανία), 15 στην Πελοπόννησο (7 στην Κορινθία, 3 στην Αρκαδία, 1 στην Αργολίδα, 2 στη Λακωνία και 2 στη Μεσσηνία), 24 στη Θεσσαλία (6 στη Λάρισα, 8 στη Μαγνησία, 3 στα Τρίκαλα και 7 στην Καρδίτσα), 3 στην Ήπειρο (1 στην Πρέβεζα και 2 στη Θεσπρωτία), 5 στη Δυτική Μακεδονία (4 στην Καστορία και 1 στην Κοζάνη), 25 στην Κεντρική Μακεδονία (3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Χαλκιδική, 14 στο Κιλκίς, 2 στην Πέλλα και 2 στην Ημαθία), 2 στην Αττική και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (1 στη Ροδόπη, 1 στην Καβάλα, 1 στην Ξάνθη και 1 στον Έβρο), 4 στην Κρήτη (2 στα Χανιά και 2 στο Ηράκλειο) και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στην Πάρο.
Πηγή ΑΠΕ