Τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα αναπαραστήσει δρώμενο με ιππείς, άλογα και κατοίκους της Γέφυρας σε ρόλο ηθοποιού
Date:
Στις 24 Οκτωβρίου 1912, στην έπαυλη Μοδιάνο, στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο του Eλληνικού Στρατού και διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τούρκικης αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του αρχηγού των ελληνικών δυνάμεων αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.
Προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, λόγω των όρων που έθετε η τουρκική πλευρά και το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, η τουρκική αντιπροσωπεία επέστρεψε για τρίτη φορά στο κτίριο, κάνοντας γνωστό πως ο Χασάν Ταχσίν είχε δεχθεί να παραδώσει άνευ όρων την πόλη.
Τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Χασάν Ταχσίν Πασάς, ο επιτελάρχης του, Σεφίκ Πασάς και οι υπασπιστές του παρουσιάζονται σε θεατρικό δρώμενο το ερχόμενο Σάββατο, στο ίδιο κτίριο, που σήμερα στεγάζει το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Η επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «1821-2021 ….με τα μάτια των παιδιών» αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος και διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συντονιστής της θεατρικής αναπαράστασης – ιστορικής αναδρομής στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 1912 είναι ο διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, ειδικός σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος.
Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στο θεατρικό δρώμενο είναι εθελοντές, κάτοικοι του χωριού Γέφυρα, που είναι ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος και θα τους πλαισιώνουν ιππείς με άλογα από ιππικούς ομίλους της περιοχής.
«Με το θεατρικό δρώμενο αναδεικνύονται η ιστορικότητα του χώρου, η ιστορική σημασία του κτιρίου, το οποίο αποκτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να αξιοποιηθεί ως Μουσείο. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τα γεγονότα γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Πολλοί ακόμη και στην περιοχή, στην οποία αυτά διαδραματίστηκαν δεν γνωρίζουν τι έγινε εκείνες τις μέρες, ότι μέσα σε αυτό το κτίριο ακούστηκε πρώτη φορά η χαρμόσυνη είδηση ότι η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στον ελληνικό σταυρό» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Νικόλτσιος.
Στην επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25/9 στις 6.00μμ στον εξωτερικό χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων θα τραγουδήσει η Φωτεινή Δάρρα συνοδευόμενη από τον μουσικοσυνθέτη και πιανίστα Γιώργο Παπαχριστούδη. Θα συμμετάσχουν τοπικοί πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι και θα παρουσιαστούν έκθεση από τον συλλέκτη μινιατούρων Αθανάσιο Ζηβώνη, ψηφιακά εκθέματα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ θα βραβευθούν μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και λογοτεχνίας.
Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέχουν την κάλυψη με drone της επετειακής εκδήλωσης που τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ