Τις «πληγές» τους μετρούν οι αγρότες – Καταστροφή σε σιτηρά, για… χυμό τα βερίκοκα
Date:
Οι παραγωγοί σε Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική και ανατολική Θεσσαλονίκη μετρούν ζημιές από το πολύ νερό που έπεσε το Σαββατοκύριακο.
Ιούνιος της… καταστροφής για τους παραγωγούς αποδεικνύεται ο φετινός. Βρισκόμαστε μόλις στα μέσα του μήνα και έχουν ήδη καταγραφεί χαλαζοπτώσεις, αλλά και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, που δεν αφήνουν τους αγρότες να δουν… άσπρη μέρα.
Τις «πληγές» τους μετρούν και αυτή την εβδομάδα οι παραγωγοί σε Θέρμη, Χαλκιδική, Πέλλα και Ημαθία από το ομολογουμένως «πολύ νερό» που έπεσε το Σαββατοκύριακο.
Εκτός από τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι αγρότες, που μιλούν στο TheOpinion, αναδεικνύουν και το θέμα των τιμών στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.
Ζημιές στα σιτηρά και τα βαμβάκια
«Μια χρονιά χάθηκε. Με τόση βροχή, το σιτάρι δεν είναι πλέον εμπορεύσιμο, θα πουληθεί 4 με 5 λεπτά του ευρώ κάτω από την ήδη χαμηλή τιμή», μονολογεί μιλώντας στο TheOpinion ο Δημήτρης Παπαδάκης που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή στα Νέα Σύλλατα της Χαλκιδικής, με αροτραίες καλλιέργειες και κυρίως σιτάρι.
Χαρακτηριστική η φωτογραφία που «ανέβασε» στα social media με μια χούφτα σιτάρι που, όπως γράφει, έγινε… πλιγούρι!
«Δεν μπορούμε να μπούμε ακόμη στα χωράφια μας, για να δούμε το μέγεθος της καταστροφής. Είναι λασπωμένα, μετά τις πλημμύρες του Σαββατοκύριακου. Το σίγουρο είναι ότι η ποιότητα του προϊόντος έχει πέσει. Εμείς καλλιεργούμε σκληρό σιτάρι, για αλεύρι και ζυμαρικά. Το σκληρό σιτάρι πλέον με τόσο νερό έγινε… πλιγούρι!», προσθέτει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η καταστροφή αυτή είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των οικονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί.
Θα πέσει η τιμή του ψωμιού;
«Το χειρότερο όλων είναι οι τιμές πώλησης του προϊόντος. Ενώ πέρυσι πουλήσαμε με 0,48 ευρώ το κιλό το σκληρό σιτάρι, φέτος η τιμή πέφτει στα 0,24 με το ανώτερο να φτάνει στα 0,28 ευρώ!», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπαδάκης θέτει θέμα μείωσης της τιμής του ψωμιού στα αρτοποιεία.
«Πέρυσι, που αγόραζαν με 0,48 ευρώ το κιλό, οι αλευροβιομηχανίες ανέβασαν άμεσα την τιμή στο αλεύρι, με αποτέλεσμα το καρβέλι των 350 γραμμαρίων ψωμιού να έχει άμεση ανατίμηση και να πωλείται 1,30 ευρώ! Φέτος, που η τιμή στο σιτάρι πέφτει στο 50%, θα μειωθεί άραγε και η τιμή στο ψωμί, που κάνει τον κόσμο να λέει το ψωμί, ψωμάκι; Αν γίνει αυτό, τότε να δεχτούμε και οι αγρότες αυτή τη χαμηλή τιμή πώλησης. Να βάλουμε πλάτη για να ανακουφιστεί λίγο ο κόσμος από αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Θα πέσει, όμως, η τιμή του ψωμιού κατά 50%; Θα κερδίσει ο καταναλωτής; Ή θα κερδίσουν άλλοι;», αναρωτιέται ο κ. Παπαδάκης.
Καταστροφές και στη Θέρμη από τον μεγάλο όγκο βροχής, με τις εκτάσεις με βαμβάκι και σιτηρά να έχουν πλημμυρίσει.
Ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, που καλλιεργεί κτηνοτροφικά (τριφύλλια κλπ) στη Θέρμη, εξηγεί στο TheOpinion ότι λόγω της βροχής, το αλώνισμα στα κτηνοτροφικά πάει πίσω για περίπου έναν μήνα, με αποτέλεσμα να χάνονται και χέρια εργασίας. Αλλά, όπως λέει, «και τα σιτηρά χάνουν τα καλά τους συστατικά και υποβιβάζονται ως εμπορεύσιμο προϊόν, ενώ και τα χωράφια με τα βαμβάκια στη Θέρμη είναι γεμάτα νερό».
Σημειώνει, άλλωστε, ότι τα σιτηρά ούτως ή άλλως είναι εκτός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Για… χυμό τα βερίκοκα σε Πέλλα και Ημαθία
Αλλά και στα φρούτα, η καταστροφή ήταν τεράστια, από τις βροχοπτώσεις που «χτύπησαν» Πέλλα και Ημαθία, με τους παραγωγούς να επιμένουν και πάλι στην ανάγκη για αλλαγή – επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
«Καταστροφή. Το βερίκοκο,κυρίως στο στάδιο της ωρίμανσης, δεν θέλει καθόλου βροχή. Είχαμε ζημιές και σε νεκταρίνια και ροδάκινα, αλλά για τα βερίκοκα αυτή η βροχή το Σαββατοκύριακο ήταν η χειρότερη. Αυτή την εποχή, ήταν σε ωρίμανση δύο ποικιλίες στα βερίκοκα, οι οποίες με τόσο νερό έχουν μαλακώσει και πλέον θα καταλήξουν τα βερίκοκα να πωληθούν για χυμό», εξηγεί μιλώντας στο TheOpinion ο Τάσος Κυραλίδης, παραγωγός από τη Σκύδρα.
Πέρυσι, η τιμή πώλησης στα βερίκοκα έφτανε τα 0,60 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή ανέβηκε στο 1 ευρώ. «Η τιμή φέτος είναι καλή για μας τους παραγωγούς. Είναι κρίμα, γιατί μια ολόκληρη χρονιά κινδυνεύει να πάει στράφι. Εγώ ζήτησα από τον ΕΛΓΑ της περιοχής μας να έρθει να καταγράψει επισήμως τη ζημιά, ακόμη κι αν ο κανονισμός δεν καλύπτει τη ζημιά στο βερίκοκο λόγω βροχόπτωσης. Πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο κανονισμό, που δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Όλοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, για επιπτώσεις, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν ακούει. Κι εμείς διαπιστώνουμε ότι πλέον κάθε Ιούνιο, σημειώνονται ακόμη και χαλαζοπτώσεις. Δεν πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή στον κανονισμό;», διερωτάται ο κ. Κυραλίδης.
Ένα… χαλί από ροδάκινα πεσμένα κάτω από τα δέντρα αντίκρισαν οι παραγωγοί στην Ημαθία, μετά από το πολύ νερό που έπεσε στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.
«Αυτό τον Ιούνιο, είχαμε παγετό, χαλαζόπτωση και έντονες βροχοπτώσεις. Πώς θα αποζημιωθούμε για όλα αυτά, με αυτό τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ; Το υποκατάστημα του Οργανισμού έχει έδρα εδώ, στην Ημαθία, ωστόσο καλύπτει και την περιοχή της Πέλλας. Μιλάμε για χιλιάδες δηλώσεις καταστροφής, τι θα πρωτοκαλύψουν οι γεωπόνοι;», διερωτάται, μιλώντας στο TheOpinion ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Ο ίδιος εγείρει και θέμα τιμής πώλησης του προϊόντος. «Έχει γεμίσει η αγορά από ροδάκινα Τουρκίας και Ισπανίας. Οι τιμές για μας τους παραγωγούς από την Ελλάδα είναι “ανοιχτές”», προσθέτει.