1.5 C
Serres

Το 2025 έτοιμο το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Date:

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, με δωρεά 150 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας τον Δεκέμβριο του 2025.

To Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα έχει 2 μαγνητικούς τομογράφους, αξονικό τομογράφο, και φυσικά τις πιο εξελιγμένες υποδομές ακτινογραφιών, υπερήχων, μετρητή οστικής πυκνότητας και τομογράφου SPECT. Θα έχει 197 νοσηλευτικές μονάδες, 46 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 6 χειρουργεία, 36 εξωτερικά ιατρεία, και φυσικά τμήμα επειγόντων περιστατικών και ελικοδρόμιο.

O σχεδιασμός δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης και την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης για την ολιστική φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους. Το νοσοκομείο, ως πανεπιστημιακό, θα περιλαμβάνει τόσο κλινικές εγκαταστάσεις όσο και εγκαταστάσεις υποδομών για έρευνα και εκπαίδευση.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο αναπτύσσεται ως αναπόσπαστο κομμάτι του νοσοκομείου, με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Το Κέντρο θα έχει δυναμικότητα 20 κλινών, οι οποίες οργανώνονται σε δύο μπλοκ οκτώ μονόκλινων και ενός δίκλινου δωματίου, με επιπρόσθετους χώρους εξωτερικών ιατρείων, χώρους για δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση, καθώς και προστατευμένους κήπους για αποκλειστική χρήση των παιδιών και των φροντιστών τους.

Επιπρόσθετα, οι περιβάλλοντες χώροι του νοσοκομείου, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κήπων και πάρκων για τις ανάγκες των ασθενών, του προσωπικού αλλά και του ευρύτερου κοινού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού του νοσοκομείου και, εντέλει, της εμπειρίας των τελικών χρηστών, των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους.

Εντός χρονοδιαγράμματος

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ιδρύματος, το έργο εξελίσσεται βάσει του χρονοδιαγράμματος, με στόχο η κατασκευή να αρχίσει τον Ιανουάριο 2023. Τον Φεβρουάριο 2022, κυρώθηκε με νόμο η Επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου για το νέο «Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» (ν. 4889/2022). Η Σύμβαση και τα συνοδευτικά παραρτήματά της καταρτίστηκαν κατόπιν στενής συνεργασίας του ΙΣΝ και της Ομάδας Μελέτης με το Υπουργείο Υγείας, την 4 η Υ.ΠΕ. και την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.





Σύμφωνα με ενημέρωση από πλευράς του ΙΣΝ, «το έργο πλέον βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζονται τα Τεύχη Δημοπράτησης, καθώς η διαδικασία της δημοπράτησης έχει ξεκινήσει σταδιακά από την άνοιξη του 2022. Στη Μελέτη Εφαρμογής ενσωματώνονται, στο μέτρο του εφικτού, και πρόσφατες προτάσεις που τέθηκαν από την ιατρική και πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατά τις διαβουλεύσεις που διοργάνωσε το ΙΣΝ τον Δεκέμβριο 2021, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια και ο κύριος ιατρικός εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου».

Στόχος και η βελτίωση των οδικών προσβάσεων

Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα προχωρά χωρίς καθυστερήσεις, ζητούμενο παραμένει αν τη στιγμή που θα παραδοθεί το «κλειδί» του νοσοκομείου, θα υπάρχουν και οι κατάλληλοι δρόμοι για ασφαλή πρόσβαση σε αυτό.

Η λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου,από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής, σε κάποιο σημείο διακόπτεται με ένα φιδίσιο ζιγκ ζαγκ και στη συνέχεια φθάνει στη στροφή Φιλύρου χωρίς ορατότητα, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς νησίδα στη μέση. Το θέμα έχουν αναδείξει οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανηιλίδης, Παύλου Μελά Δ. Δεμουρτζίδης και Πυλαίας Χορτιάτη Ι. Καϊτεζίδης. «Σε τρία χρόνια το πολύ το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο και θα πηγαίνουν τα ασθενοφόρα ζιγκ ζαγκ και ειδικά όταν έχει μια μικρή χιονόπτωση όταν έχει παγετό, που πιάνει σε εκείνη την περιοχή, σε αυτούς τους δρόμους που είναι φιδίσιοι, τα ασθενοφόρα θα φεύγουνε στα ρέματα κι όχι μόνο δε θα σώσουν τη ζωή του βρέφους που κινδυνεύει μέσα στο ασθενοφόρο αλλά θα κινδυνεύει η ζωή και του οδηγού και του συνοδηγού του ασθενοφόρου» σημειώνει ο κ. Δανηιλίδης.

Από πλευράς ΙΣΝ σημειώνεται ότι «τα έργα για τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων βρίσκονται σε καθεστώς δημοπράτησης, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την παράδοση του νέου νοσοκομείου». Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εκκινήσει διαδικασίες για την οδική σύνδεση με το παιδιατρικό νοσοκομείο. Το έργο (9,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και προαίρεση) αφορά στην κατασκευή – βελτίωση της Οδικής Σύνδεσης του Νέου Νοσοκομείου Παίδων στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης μήκους 4,51 χλμ. καθώς και στα συνοδά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Πηγή: makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΤο 2025 έτοιμο το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων

Δέντρα έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη,...

Λίνα Μενδώνη: Αλκαζάρ, ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο αποδίδεται στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος...

Θεσσαλονίκη: Ειδικό σχέδιο για «καθαρή πόλη» την περίοδο των Χριστουγέννων από τον δήμο

Σε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο των Χριστουγέννων...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα