Το 5ο Γυμνάσιο Σερρών τίμησε την Εθνική Επέτειο με επίσκεψη στα Μαρτυρικά ΚερδύλλιαΤο 5ο Γυμνάσιο Σερρών τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με επίσκεψη στα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών.

 

Μας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Νέων Κερδυλλίων κ. Γεώργιος Γκάλιος και ο εφημέριος της Ενορίας Νέων Κερδυλλίων π. Μιχαήλ Θεοχαρίδης.

Την ξενάγηση και την αφήγηση του ιστορικού του Ολοκαυτώματος και της Μαζικής Εκτέλεσης των 250 Κερδυλλιωτών πραγματοποίησε ο εφημέριος της Ενορίας.

 


 

Εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας κατέθεσε στεφάνι και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή όλοι οι μαθητές έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

 

Τα χωριά των Κερδυλλίων εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, όταν στις 17 Οκτωβρίου 1941 τα ξημερώματα, οι Ναζί εκτέλεσαν όλους τους άνδρες ηλικίας από 15 έως 65 ετών. Οι κατακτητές μετά τις εκτελέσεις , έβαλαν φωτιά και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι, οι γυναίκες δηλαδή, τα παιδιά και οι γέροντες ανέλαβαν τον ενταφιασμό των δικών τους ανθρώπων και κατόπιν σκόρπισαν…

 

 

Τα Κερδύλλια έσβησαν από τον χάρτη, καθώς οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για πάντα. Το ’41 ήταν η αρχή της Κατοχής, της πείνας και της φτώχειας.Μετά την καταστροφή περίπου τριάντα παιδιά χάθηκαν από την πείνα σε μια περίοδο που η επιβίωση ήταν δύσκολη αφού οι Γερμανοί είχαν επιτάξει τα τρόφιμα.

 

Για να σωθούν από την ασιτία, πολλά από τα παιδιά των Κερδυλλίων στάλθηκαν σε παιδουπόλεις, ορφανοτροφεία ή δώθηκαν για υιοθεσία. Την δεκαετία του ’50 στην ακτή του Στρυμονικού κόλπου δημιουργήθηκαν τα σημερινά Νέα Κερδύλλια.

Ευχαριστούμε τον πάτερ Μιχαήλ Θεοχαρίδη για την ξενάγηση και την αφήγηση του χρονικού του Ολοκαυτώματος

 

δελτίο τύπου

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *