15.4 C
Serres

«Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ», μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του αθλήματος

Date:

Ανέκδοτες ιστορίες, φωτογραφίες αρχείου, στατιστικά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς σε ένα ιστορικό βιβλίο, την έρευνα και τα κείμενα του οποίου επιμελήθηκε ο Σωτήρης Θεολογίδης. Με τίτλο «Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ 1942-1979», το βιβλίο συνιστά μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του αθλήματος – και όχι μόνο.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που φορά όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας εκείνων των δεκαετιών», τονίζει στο «Πρακτορείο FM104,9» ο Σωτήρης Θεολογίδης, ο συγγραφέας και του βιβλίου «Ιστορίες μέσα από το καλάθι», αμφότερα από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

«Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ 1942-1979» προλογίζει ο Μίμης Στεφανίδης, σπουδαία μορφή του ελληνικού μπάσκετ που μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’50 με τον Πανελλήνιο, κάνοντας σπουδαία καριέρα και στην Ιταλία. «Ο Μίμης ήταν το πιο ‘’καυτό χέρι’’ που είχε η Εθνική μας εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, στο προολυμπιακό του 1952 ήταν τραυματίας και δεν μπόρεσε να βοηθήσει, όπως και η ‘’κολόνα’’ μας, Αριστείδης Ρουμπάνης, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε την πρόκριση», αναφέρει ο συγγραφέας που διετέλεσε και πολιτικός ρεπόρτερ.

«Τα στοιχεία υπήρχαν στο ΣΕΓΑΣ, αλλά μετά το 1970 που ανεξαρτητοποιήθηκε το μπάσκετ, έψαξα να τα βρω και να τα διασώσω. Ήθελα να το κάνω επειδή είναι ένα άθλημα που το λατρεύω», αναφέρει ο Σωτήρης Θεολογίδης για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο ομόρφυνε ακόμη περισσότερο ο γραφίστας Θανάσης Γεωργίου – που έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έχοντας διατελέσει για περίπου 20 χρόνια υπεύθυνος του ανταποκριτικού γραφείου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη, ο Σωτήρης Θεολογίδης καταγράφει στο βιβλίο του περιστατικά με τους Γιώργο Παντελάκη και Νίκο Καμπάνη – τους ευεργέτες του ΠΑΟΚ και του Άρη, αντίστοιχα – συζητήσεις με τον Κώστα Πολίτη και τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και επισημαίνει πως «… έχω αφήσει πολλά απέξω, για να τα αναλύσω στο επόμενο βιβλίο».





«Για να καταλάβει ο κόσμος όλα όσα έγιναν από το 1942 μέχρι το 1979, αλλά και να γνωρίσει ανθρώπους που από το 1979 κι έπειτα δρομολόγησαν καταστάσεις και είχαν επιρροή σε γεγονότα που φτάνουν μέχρι και τις ημέρες μας. Κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που επιδρούν ερήμην των αθλημάτων και αλλάζουν όλο το γίγνεσθαι, γι’ αυτό έγραψα το βιβλίο ‘’Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ’’», καταλήγει ο Σωτήρης Θεολογίδης.

*Σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Ματσούκα, που εικονίζεται στο κέντρο να ετοιμάζεται μετά από επιτόπιο άλμα να στείλει την εξώρραφη μπάλα στο καλάθι. Στο βάθος διακρίνεται ο διαιτητής Μαυροσκούφης. Ο αγώνας είχε διεξαχθεί στο τότε γήπεδο του ΠΑΟΚ

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΜακεδονία«Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ», μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του αθλήματος

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πρόγραμμα επανένταξης για τον Σβαμπ

Δύο ημέρες πριν την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων κι...

Βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Άγνωστοι βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, που...

ΠΑΜΑΚ: Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης...

ΠΑΟΚ: Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολος ο Σβαμπ για το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης

Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την προετοιμασία του για το εκτός...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα