9.3 C
Serres

Το ΑΠΘ στο Διάστημα με τον Acube SAT

Date:

Τα χρήματα που πηγαίνουν στο διάστημα όχι μόνο πιάνουν τόπο, αλλά προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, αφού “ένα ευρώ στο διάστημα δίνει έξι ευρώ σε οφέλη στη γη”, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

 

η Χριστίνα Γιαννόπαπα, εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA), αποσπασμένη ως σύμβουλος του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η κα Γιαννόπαπα σχολίασε και την όποια κριτική μπορεί να εκφραστεί σε σχέση με τις δαπάνες που γίνονται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι το διάστημα για τη ζωή όλων στη γη: «ανοίγονται πλέον πάρα πολλές δουλειές, αφού ο συνδυασμός “Διάστημα-Αέρας-Γη” δίνει στην ανθρωπότητα τεράστιο όγκο δεδομένων, αυτό που ονομάζουμε Big Data, δίνει επιπλέον δουλειές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε στο ερώτημα, αν η ελληνική παρουσία στον τομέα θα είναι ενδεχόμενα αυξημένη, ήταν ιδιαίτερα θετική. «Πέραν του ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στην εποχή της επονομαζόμενης “Βιομηχανίας 4.0”, βρισκόμαστε και στο “Διάστημα 4.0”, στο διάστημα πλέον χρειαζόμαστε όλες τις ειδικότητες. (…) Ό,τι και να σπουδάσει κάποιος, αν έχει το ενδιαφέρον και το μεράκι, μπορεί να μπει στις διαστημικές εφαρμογές. Τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα, να αναπτύξουν και τον τομέα αυτό εδώ» σημείωσε η ειδική επιστήμονας.

Από την τροχιά γύρω από τη Γη στην καλύτερη ζωή στο έδαφος

«Τα χρήματα που πηγαίνουν στην έρευνα, στις βιομηχανίες, στο διάστημα είναι επένδυση και όχι δαπάνη. Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έχει πει ότι ένα ευρώ στο διάστημα δίνει έξι ευρώ σε οφέλη» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που εξήγησε πως στην παρούσα φάση ο κλάδος έχει μια ραγδαία εξέλιξη, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει σημαντικός ζωτικός χώρος ανάπτυξης για τους Έλληνες επιστήμονες και τις ελληνικές εταιρίες όπως και για τα ερευνητικά κέντρα και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Το ΑΠΘ στο Διάστημα με τον Acube SAT

«Συνηθίζουμε να κοιτάμε έξω, τα αστέρια, τους πλανήτες κ.ο.κ, αυτή όμως δεν είναι η συνολική εικόνα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ψηλότερο σημείο παρακολούθησης, ένα σημείο από το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάμε κάτω στη γη» υπογράμμισε, αναφερόμενη στις προσπάθειες του ανθρώπου στο διάστημα, η κα Γιαννόπαπα και τόνισε πως η επονομαζόμενη διαστημική τεχνολογία, επιτρέπει να «μαζεύουμε πληροφορίες για το αν π.χ η (καλλιεργήσιμη) γη είναι καλή, να προχωράμε προς τη γεωργία ακριβείας, να εκσυγχρονίζουμε την οικονομία μας, να ενημερωνόμαστε και για τις φυσικές καταστροφές, ένα πεδίο στο οποίο η συνεισφορά της είναι μέγιστη».






Η κα Γιαννόπαπα αναφέρθηκε, επίσης, και στις κορυφαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με ραγδαίο τρόπο στον χώρο των διαστημικών τεχνολογιών. Σήμερα εισέρχονται στον χώρο του διαστήματος π.χ αυτοκινητοβιομηχανίες και πολλές άλλες βιομηχανίες με νέες τεχνολογίες και μειώνουν το κόστος για καθετί που έχει σχέση με το Διάστημα, «συνεπώς το κόστος πλέον δεν είναι μεγάλο, το… διαστημικό κλαμπ είναι πλέον ένα ανοιχτό κλαμπ» τόνισε η Ελληνίδα επιστήμων.

Η ανθρωπότητα σε ένα διαστημικό σταυροδρόμι και το ΑΠΘ στο Διάστημα με τον Acube SAT

Η εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συνδέοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα με το γενικότερο πλαίσιο, τόνισε πως στον συγκεκριμένο χώρο όλα πλέον αλλάζουν και αλλάζουν για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου: «Στην εποχή πλέον που ονομάσαμε “Διάστημα 4.0” αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε διαστημικά αντικείμενα, και δορυφόρους, είναι κάτι που είδαμε και στα παιδιά του ΑΠΘ, στα οποία αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, παιδιά που θα βρίσκονται στην καινούργια γενιά (σ.σ των στελεχών της διαστημικής έρευνας) και θα είναι πρωτοπόροι» τόνισε η κα Γιαννόπαπα όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη σημαντική επιτυχία που μόλις ανακοινώθηκε από το ΑΠΘ, ότι περίπου σε τρία χρόνια από σήμερα, με βάση τον προγραμματισμό, θα βρίσκεται στο Διάστημα ο Acube SAT, ο νανοδορυφόρος της Ομάδας Διαστήματος και Αεροναυτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η κα Γιαννόπαπα σημείωσε, επίσης, επί της συγκεκριμένης επιτυχίας, πως αν και ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε συμμετοχή από την Ελλάδα στον διαγωνισμό “Fly your satellite” της ESA, τα Ελληνόπουλα της ASAΤ, της φοιτητικής Ομάδας Διαστήματος και Αεροναυτικής του Αριστοτελείου κέρδισαν τη θέση τους και τη δυνατότητα να εκτοξευτεί ο νανοδορυφόρος τους “μέσα από έναν πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό”.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα στηρίξει τους φοιτητές του ΑΠΘ

Η επιστήμων εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της για το συγκεκριμένο εγχείρημα των φοιτητών του ΑΠΘ και την επιτυχία της επιλογής της πρότασης τους και εξήγησε πως τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Fly your satellite” είναι μια νέα γενιά που θα βοηθήσει “ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, της νέας διαστημικής τεχνολογίας”, μια νέα γενιά επιστημόνων που θα δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με έναν εντελώς νέο τρόπο.

«Στο παρελθόν όσα συνέβαιναν και είχαν σχέση με το διάστημα τα έκαναν λίγες χώρες, οι ΗΠΑ, κάποιες χώρες της Ευρώπης, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ήταν καθορισμένο το ποιος μπορούσε να μπει στο Διάστημα και απαιτούνταν μεγάλα ποσά, ήταν πράγματι ένα κλειστό κλαμπ» απάντησε ερωτηθείσα για τη θέση και της Ελλάδας σε αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα η κα Γιανόππαπα, και τόνισε πως σήμερα όλα έχουν αλλάξει: «Το κλαμπ αυτό έχει ανοίξει, αυτό έγινε με επιχειρηματίες όπως o Ίλον Μάσκ, ο Τζέφ Μπέζος, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ανθρώπους που μας λένε πως το Διάστημα είναι το “next frontier”» εξήγησε το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα στηρίξει και τα παιδιά της Ομάδας Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ, θα ανοίξει τα εργαστήριά του, θα τους δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να μάθουν όσα χρειάζονται από τους ειδικούς του Οργανισμού. Θα μπορέσουν έτσι να μάθουν πως κατασκευάζουμε δορυφόρους και νανοδορυφόρους» πρόσθεσε, σχολιάζοντας και την επόμενη φάση για το ΑΠΘ η κα Γιαννόπαπα, και δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των προσπαθειών των νεαρών σπουδαστών και ερευνητών της Ελλάδας γενικότερα.

Σωτήρης Κυριακίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΤο ΑΠΘ στο Διάστημα με τον Acube SAT

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα