Το σπίτι των Μπενιζέλων είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα αρχοντικών που σώζονται στην Ελλάδα

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

Epiloges Press

Epiloges Press

  Το σπίτι των Μπενιζέλων είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών που σώζονται στη νότια Ελλάδα. Κονάκια ήταν τα αρχοντικά αστικών κατοικιών που κυριαρχούσαν στις οθωμανικές πόλεις από τα μέσα του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μικρά Ασία.

   Το κονάκι των Μπενιζέλων, στη μορφή που έχει σήμερα αποκατασταθεί, χαρακτηρίζεται για τη λιτότητα των μορφών και για την οργάνωση της κάτοψης του ορόφου με επίκεντρο και χώρο αναφοράς ένα ευρύχωρο χαγιάτι, κάτι που ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνα, εποχή στην οποία και πρέπει να αναχθεί η κατασκευή του. Το αρχοντικό του 18ου αιώνα στήθηκε πάνω σε δύο παλαιότερες, λιθόκτιστες οικοδομές. Οι τελευταίες ενσωματώθηκαν στο ισόγειό του και συνδέονται, κατά την παράδοση, με το σπίτι της Οσίας Φιλοθέης (1545;-1589), η οποία ήταν γόνος της αρχοντικής αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων.

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

   Το αρχοντικό των Μπενιζέλων είναι ένα διώροφο ορθογώνιο κτίσμα, διαστάσεων 9.30 x 23.70 μ., με λιθόκτιστο ισόγειο και κατά βάση ξύλινη ανωδομή, το οποίο υψώνεται στο κέντρο της ιδιοκτησίας και διαθέτει δύο αυλές, τη βόρεια και τη νότια. Στους χώρους του ισογείου, το οποίο αποτελείται από τρεις κλειστούς χώρους και τη στοά, διατηρούνται και μάρτυρες της οικοδομικής ιστορίας του αρχοντόσπιτου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τοξοστοιχία της στοάς, η οποία φέρεται από μονόλιθους λεπτούς μαρμάρινους κίονες με κολουροκωνικά κιονόκρανα, κοσμημένα με φύλλα καλάμου και άκανθας.

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

   Στο ισόγειο των Μπενιζέλων χωροθετούνται, όπως συνήθως, βοηθητικές λειτουργίες και εγκαταστάσεις που αφορούν οικονομικές δραστηριότητες. Ο όροφος, κατασκευασμένος κυρίως από ξυλόπηκτους τοίχους, συνιστά τον κύριο χώρο διαβίωσης. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την κάτοψή του, ο οντάς (η μονάδα του δωματίου για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες) και το χαγιάτι (ένα ανοιχτό πέρασμα προς τα δωμάτια, με καθιστικά -σοφάδες- στα άκρα του και τον ορτά-σοφά στο κέντρο του, προς νότο).

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

Advertisement
MEGA

   Χαρακτηριστικό των χώρων του ορόφου είναι η ευέλικτη επίπλωση και εσωτερική διαμόρφωση, που στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αλλάζουν για να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες. Οι προσεγμένες ξυλοκατασκευές και τα δείγματα ξυλόγλυπτης διακόσμησης που απαντούν σε αυτόν είναι συνήθεις στα κονάκια της περιόδου.

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

   Περισσότερα για τον χώρο, τους θεματικούς άξονες της εκθεσιακής αφήγησης, το ωράριο λειτουργίας του μνημείου ή τις εκπαιδευτικές δράσεις στην ιστοσελίδα https://archontiko-mpenizelon.gr/el, από όπου και οι παραπάνω πληροφορίες.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Φεβρουαρίου

08/02/26 9:34 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Φεβρουαρίου

Μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους και στάση διαμαρτυρία μπροστά στο Διοικητήριο θα κάνουν αύριο Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου το πρωί οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.

08/02/26 9:24 μμ

Σέρρες: Με τα τρακτέρ τους στην πόλη αύριο Δευτέρα οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

08/02/26 9:00 μμ

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

08/02/26 8:30 μμ

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

Γυναίκα ο άνθρωπος-σκιά πίσω από τον 54χρονο σμήναρχο που κατασκόπευε για την Κίνα

08/02/26 8:12 μμ

Γυναίκα πίσω από τον 54χρονο σμήναρχο που κατασκόπευε για την Κίνα

Γ. Παπανδρέου: Τέλος η λάσπη - Η χώρα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας

08/02/26 6:37 μμ

Γ. Παπανδρέου: Τέλος η λάσπη – Η χώρα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας

Πανσερραϊκός - ΑΕΚ: 0 - 4

08/02/26 6:17 μμ

Πανσερραϊκός – ΑΕΚ: 0 – 4

Η διαδρομή της Μαρίας Χριστίνας Σούλι από την παιδική ευαλωτότητα στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και στο επιχειρείν

08/02/26 6:04 μμ

Η διαδρομή της Μαρίας Χριστίνας Σούλι από την παιδική ευαλωτότητα στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και στο επιχειρείν

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο - O μετασχηματισμός της σχέσης πολίτη -κράτους

08/02/26 4:18 μμ

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο – O μετασχηματισμός της σχέσης πολίτη -κράτους

Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

08/02/26 12:57 μμ

Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

08/02/26 4:14 μμ

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα - Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ

08/02/26 11:47 πμ

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα – Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ

Σχολιάστε

δεκατέσσερα + 9 =