Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.     Μιλώντας με αριθμούς, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Advertisement
 

 

 

Μιλώντας με αριθμούς, το Αλτσχάιμερ πλήττει το 5- 8% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών (47,5 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 2015), αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους νέους, αποτελώντας τον πιο κοινό τύπο άνοιας, που αντιπροσωπεύει το 60-70% των περιπτώσεων, με το μέσο προσδόκιμο ζωής να υπολογίζεται μεταξύ 8 και 10 ετών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

 

 

 

 

 

Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται απασχολεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια τις αρχές στη νοτιοδυτική Γαλλία –στη Γαλλία ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ εκτιμάται στις 900.000, με 225.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να υπερβεί το ένα εκατομμύριο μέχρι το 2020 και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια μέχρι το 2040–, και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Landes, οι οποίες από το 2017 εργάζονται πάνω σε ένα ελπιδοφόρο και άκρως επαναστατικό πρότζεκτ, που αναμένεται να αλλάξει τις ζωές τόσο των κατοίκων της περιοχής –στην ευρύτερη περιοχή περίπου 8.000 άτομα υποφέρουν από την ασθένεια ή παρόμοια με αυτήν– που πάσχουν από Αλτσχάιμερ όσο και των οικογενειών τους.

Αυτό δεν είναι άλλο από το «χωριό του Αλτσχάιμερ» ή γαλλιστί «Village Landais Alzheimer», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2019, επιτρέποντας στους ασθενείς να συνεχίσουν την ζωή τους χωρίς φάρμακα και περιορισμούς, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πλήρως εναρμονισμένο με την περιοχή ολόγυρά του.

Η επαναστατική φιλοσοφία του Village Landais Alzheimer

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του χωριού υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι θεραπειών απέναντι στη νόσο. Ο ένας πραγματοποιείται μέσω φαρμακολογικών αγωγών (η αποτελεσματικότητά τους, βέβαια, αποτελεί μείζον αντικείμενο συζήτησης στις μέρες μας) και ο άλλος αφορά στις μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, που αποσκοπούν στην τόνωση της ικανότητας του εγκεφάλου να συμβάλλει στη βελτίωση ποιότητας ζωής του ασθενούς και των οικείων του.

Ο δεύτερος είναι και αυτός που ακολουθείται από το Village Landais Alzheimer, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί ένα εγχείρημα που ανταποκρίνεται σε μια εθνική και ευρωπαϊκή φιλοδοξία όσον αφορά στην κοινωνική ζωή, την υγεία και την έρευνα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.

Το χωριό προσφέρει μια ανθρωποκεντρική υποστήριξη και μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από θεραπευτικές δραστηριότητες που διατηρούν, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, τις γνωστικές και πρακτικές ικανότητες των κατοίκων.

Ένα χωριό προσαρμοσμένο πλήρως στους κατοίκους του

 

 

Προκειμένου να εφαρμοστεί στο 100% η φιλοσοφία του, το χωριό θα λειτουργεί ως ένα πραγματικό χωριό, όπου οι κάτοικοί του θα απολαμβάνουν μια σημαντική ελευθερία κινήσεων –κάτι που προηγουμένως δεν μπορούσαν να κάνουν.

Τον σχεδιασμό του χώρου έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Champagnat & Grégoire και Nord Architects, τα οποία φαντάστηκαν ένα χωριό η ζωή του οποίου θα περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό χώρο: το Bastide, κάτι σαν την πλατεία του χωριού.

Η «καρδιά» του χωριού, λοιπόν, θα διαθέτει κοινόχρηστους χώρους συναντήσεων, όπως εστιατόρια, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων, ιατρικό κέντρο με 10 επιμέρους αίθουσες για ασκούμενους και θεραπευτές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, ακόμη και κομμωτήριο!

 

Advertisement

 

Όπως δηλώνει, μάλιστα, και η ψυχολόγος του χωριού Charlotte Meynard «πιστεύουμε ότι σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του χωριού οι ασθενείς θα είναι λιγότερο μελαγχολικοί».

Το Village Landais Alzheimer θα είναι χωρισμένο σε τέσσερις γειτονιές- οικοδομικά τετράγωνα η καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από τέσσερις κατοικίες και θα ενώνονται μεταξύ τους με κατάφυτα μονοπάτια, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τους περιπάτους τους οι κάτοικοι. Εμπνευσμένες από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και απλωμένες σε μία έκταση μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων, σε αυτές θα φιλοξενούνται συνολικά 120 κάτοικοι.

Σε κάθε κατοικία θα φιλοξενούνται 7-8 κάτοικοι, ενώ έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρουν έναν οικείο και οικογενειακό τρόπο ζωής, με σεβασμό προς την ανεξαρτησία και την ιδιωτικότητα του καθενός.

 

 

Επιπλέον στους εξωτερικούς χώρους του χωριού θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους από τους κατοίκους το επιθυμούν να απολαύσουν το πάθος τους για την κηπουρική στον δημόσιο κήπο λαχανικών ή να φροντίσουν τα ζώα στο μίνι αγρόκτημα.

Από τεχνικής πλευράς, τα σχήματα, τα υλικά και ο όλος εξοπλισμός επιλέχθηκαν για να ευνοήσουν το φυσικό φως και να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χώρου, με μια απλή, κλιμακούμενη και οικονομική λειτουργία. Ειδικότερα, το έργο στοχεύει στην επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης καθώς και των περιβαλλοντικών επιδόσεων μακροπρόθεσμα.

Το προσωπικό του χωριού

Στο χωριό θα δραστηριοποιείται πολυεπιστημονικό και πολυδύναμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί γηριατρικής φροντίδας, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές), ενώ θα υπάρχει και διοικητικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζουν και οι εθελοντές, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πρότζεκτ. Φέρνοντας την τοπική ζωή στην καρδιά του χωριού, θα συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη θεραπευτική καινοτομία που χαρακτηρίζει το Village Landais Alzheimer.

newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

22/12/25 10:01 μμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Νεκρός σε τροχαίο 50χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι

22/12/25 9:55 μμ

Νεκρός σε τροχαίο 50χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

22/12/25 9:31 μμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

22/12/25 9:24 μμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

22/12/25 9:15 μμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

22/12/25 9:08 μμ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

22/12/25 8:20 μμ

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τις μαθήτριες και τους μαθητές των Παιδικών σταθμών του Δήμου Σερρών

22/12/25 8:16 μμ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τις μαθήτριες και τους μαθητές των Παιδικών σταθμών του Δήμου Σερρών

Η ΜΕΓΑ ανάμεσα στους True Leaders 2024!

22/12/25 8:12 μμ

Η ΜΕΓΑ ανάμεσα στους True Leaders 2024!

ΔΕΕΠ Σερρών: Δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων και των τεχνικών ΜΜΕ - video

22/12/25 8:08 μμ

ΔΕΕΠ Σερρών: Δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων και των τεχνικών ΜΜΕ – video

Αποχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας από τη σήραγγα των Τεμπών

22/12/25 8:29 μμ

Αποχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας από τη σήραγγα των Τεμπών

Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» έως 31 Ιανουαρίου 2026

22/12/25 8:28 μμ

Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» έως 31 Ιανουαρίου 2026